Adakah selamat meditasi?

Adakah selamat meditasi?

meditasi berkisar kepada idea tumpuan minda objek atau pengalaman. Ia adalah sesuatu yang unggul dan menggunakan fikiran sahaja kecuali apabila melakukan senaman meditasi. Tujuan utama meditasi ini adalah berehat, tumpuan fikiran, kesedaran, dan penyelenggaraan cara positif dan sikap.

Meditasi telah dimanifestasikan banyak kesan-kesan berfaedah di dalam badan, seperti yang dilihat dalam kajian ke atas sistem kardiovaskular, sistem respiratori, sistem penghadaman, sistem saraf dan sistem-sistem lain dalam badan. Ia juga dikenali untuk memperbaiki dan mengawal kadar jantung, pernafasan kadar dan sistem penghadaman. Oleh kerana itu, banyak doktor termasuk ia sebagai satu terapi alternatif untuk membantu pesakit pulih lebih cepat. Di samping itu, meditasi mengurangkan tekanan dan oleh itu digunakan dalam penyakit-penyakit kronik yang lebih rendah atau mengurangkan komplikasi yang biasanya berkaitan dengan tekanan.

Terdapat dua jenis meditasi: dalam concentrative dan meditasi kesedaran. Meditasi concentrative bertujuan untuk menumpukan minda seseorang di dalam fikiran hanya satu, pengalaman, bunyi atau objek. Ia membolehkan tumpuan fikiran dan oleh itu menolak jauhnya pandangan lain yang mungkin terlalu banyak pekerjaan minda dan mewujudkan gangguan. Sebagai contoh, dalam satu pernafasan senaman terlibat dalam meditasi, ia membolehkan tumpuan beliau bernafas sahaja, meletakkan semua perhatian dalam proses pernafasan orang: menyedut dan exhaling.

Di sisi lain, meditasi kesedaran membolehkan tumpuan individu pelbagai pengalaman, dan tidak hanya satu. Pemikiran yang positif dan negatif dibenarkan melalui minda, membolehkan orang untuk melihat mereka semua, tanpa menilai, bertindak balas atau menganalisis. Malah, jika kedua-dua jenis berbeza sangat tentang apa yang fokus kepada, matlamat mereka tetap sama: untuk menyegarkan minda dan menggalakkan bersantai.

Anda mungkin ingin bertanya, Adakah meditasi yang selamat? Baik, melihat semua faedah dan bagaimana mudah ia boleh dilakukan, kita boleh mengatakan bahawa meditasi adalah selamat. Walau bagaimanapun, soalan tentang safeness dalam meditasi adalah belum sepenuhnya dikaji dan dikaji. Apa yang terbaik untuk dilakukan, terutama untuk orang-orang yang sedang menjalani masalah psikologi, adalah untuk berunding dengan seorang pakar atau profesional kesihatan mental sebelum melakukan meditasi.

Meditasi merupakan satu bentuk yang diiktiraf terapi, kerana ia telah pun telah banyak belajar dalam banyak aspek. Anda boleh selalu bertanya kepada doktor Apakah terapi alternatif yang anda boleh lakukan atau menjalani yang akan melengkapkan ubat-ubatan anda. Penyelarasan dengan pakar-pakar ini akan sangat membantu dalam mencapai keputusan yang baik dan diingini.

Tentang meditasi, ia boleh dilakukan sendiri dan boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, meditasi yang mendalam yang mungkin memerlukan bantuan daripada pengajar itu sebabnya anda mungkin mahu mencari seseorang untuk melatih anda. Beberapa teknik menuntut ilmu kebatinan memerlukan amalan yang kuat supaya mereka perlu dikuasai.

Sentiasa ingat bahawa melakukan perkara-perkara yang hak, yang mempunyai motif yang betul dan cara, akan memberikan anda keputusan yang positif. Meditasi dan matlamatnya tidak pernah negatif. Menggunakan meditasi sepenuhnya dan dengan cara yang betul supaya pada akhirnya, anda mungkin mengalami faedah-faedah dan besar keputusan itu janji-janji.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *