Adakah saya perlu makan sayur-sayuran dan buah-buahan, Mama saya?

Adakah saya perlu makan sayur-sayuran dan buah-buahan, Mama saya?

Buah-buahan dan sayur-sayuran akan beberapa perkara yang paling diabaikan daripada diet kita. Orang-orang yang sedikit makan-makanan yang penting untuk kesihatan yang baik kita. Akibatnya ramai orang mempunyai masalah-masalah kesihatan yang asas tetapi tidak sentiasa memahami mengapa.

Mengapa makan buah-buahan dan sayur-sayuran? Makanan ini mengandungi berharga vitamin dan mineral yang penting untuk fungsi tubuh dan penyelenggaraan kesihatan kita. Jadi Apakah faedah makan buah-buahan dan sayur-sayuran?

Vitamin C: adalah untuk antitoxin dan oleh itu akan merangsang sistem imun anda dan menyingkirkan radikal bebas. Ia juga membantu anda kelenjar adrenal boleh berfungsi dengan betul. Vitamin C mengekalkan otot dan tisu badan sihat. Vitamin ini boleh didapati dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Vitamin D: membuatkan tulang kuat dan baik untuk kesihatan umum anda.

Vitamin E: anti toksin yang lain dan juga baik untuk kulit dan jantung anda. Ia boleh didapati dalam pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran, buah-buahan sitrus seperti limau gedang termasuk.

Vitamin A: adalah yang kuat anti toksin dan membantu anda melihat juga. Ia boleh diperolehi daripada lobak merah dan tomato dan buah-buahan dan sayur-sayuran lain.

Mineral

Besi: membantu mengekalkan oksigen dalam darah dan apabila kita mempunyai kekurangan zat besi kita berasa sejuk dan kekurangan tenaga. Epal dan pisang yang tinggi mineral ini. Lain-lain buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai besi adalah prun dan aprikot.

Kalsium: adalah perlu untuk tulang yang kuat dan juga boleh mempunyai kesan yang menenangkan badan anda. Anda boleh mencari ini pada buah-buahan dan sayur-sayuran seperti brokoli.

Kalium: Ia adalah mineral yang amat penting dan amat penting untuk fungsi-fungsi badan dengan cara yang berikut; imbangan cecair dan elektrolit, mengelakkan kekejangan pada otot-otot, dan membantu untuk mengawal tekanan darah. Ia boleh didapati dalam buah-buahan dan sayur-sayuran seperti pisang.

Trace mineral: terdapat sesetengah mineral surih yang badan keperluan dalam jumlah yang kecil. Contoh-contoh ialah; Magnesium, kuprum dan zink. Unsur-unsur surih ini boleh didapati dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Cara-cara untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran: Terdapat pelbagai cara untuk makan makanan ini. Cara terbaik adalah untuk makan segar. Ini adalah kerana memasak akan memusnahkan vitamin terutamanya vitamin C. Jika anda tidak berminat sangat untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran sahaja, anda boleh menambah mereka ke banyak makanan seperti yogurt dan bijirin. Plus anda boleh membuat jus berkhasiat dari mereka dengan pemproses jus sendiri. Jus Goji beri adalah buah-buahan terutamanya berkhasiat dan akan menyediakan anda dengan vitamin dan mineral yang banyak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *