Adakah saya memerlukan pembedahan Spondylolisthesis?

Adakah saya memerlukan pembedahan Spondylolisthesis?

Pembedahan Spondylolisthesis adalah menjadi kebimbangan bagi kebanyakan individu yang menghidap keadaan ini. Anda pasti tidak berada sendirian tertanya-tanya sama ada anda akan akhirnya akan meninggalkan parut yang besar dan pergerakan yang terhad di belakang anda. Walau bagaimanapun, realitinya adalah bahawa majoriti orang-orang yang didiagnosis dengan spondylolisthesis gred akan dapat mengurus simptom mereka tanpa keperluan untuk pembedahan. Walaupun anda antara minoriti yang menerima sedikit pelepasan tidak dari rawatan konservatif, anda masih boleh untuk mengelakkan pembedahan tulang belakang yang terbuka untuk terima-kasih kepada teknik-teknik teropong yang baru.

Apakah Spondylolisthesis, Anyway?

Walaupun nama “spondylolisthesis” kedengaran menakutkan, keadaan adalah sebenarnya agak mudah untuk memahami. Pada asasnya, spondylolisthesis berlaku apabila vertebra (salah satu struktur tulang yang menempatkan dan melindungi saraf tunjang) penyata ke hadapan dan ke atas vertebra yang terletak secara langsung di bawah itu. Setakat mana vertebra terjejas telah tergelincir daripada tempat memainkan peranan yang besar dalam menentukan rawatan yang mungkin akan memberikan kelegaan.

Spondylolisthesis diukur dari segi gred, yang mengenalpasti setakat mana vertebra yang telah tergelincir daripada tempat:

• Gred 1 – sehingga kepada 25 peratus gelinciran
• Gred 2-25 kepada 50 peratus gelinciran
• Gred 3-50-75 peratus gelinciran
• Gred 4 – 75 hingga 100 peratus gelinciran
• Gred 5 – 100 peratus gelinciran

Spondylolisthesis boleh mempunyai banyak sebab berbeza, Ketua di kalangan mereka proses penuaan semula jadi. Seperti yang kita tumbuh lebih tua, duri-duri kami mula merosot kerana memakai yang diletakkan terus pada mereka. Sebagai komponen Anatomi yang berbeza rosak, tulang belakang boleh menjadi kurang cekap menyokong berat badan dan memudahkan pergerakan. Tanpa sokongan yang wajar dan kestabilan, vertebra yang berisiko untuk tergelincir daripada tempat, terutama apabila aspek sendi artritis atau cakera intervertebral kering dan rapuh.

Apakah ia berasa seperti untuk Spondylolisthesis mempunyai?

Setiap gred spondylolisthesis yang berbeza mempunyai set yang berbeza daripada gejala-gejala yang dikaitkan dengannya. Dalam kes spondylolisthesis gred 1, ramai pesakit mengalami gejala-gejala tidak sekali dan tidak menyedari bahawa mereka juga sedang menderita daripada keadaan tulang belakang. Orang-orang dengan gred 2 spondylolisthesis mungkin mengalami sederhana sederhana sakit, kebas dan kelemahan otot yang memancarkan ke dalam peha, punggung, kaki, dan/atau kaki. Gred 1 dan 2 akan dikenali sebagai “timbuh spondylolisthesis” dan ramai pesakit tidak mampu mengurus simptom mereka tanpa pembedahan spondylolisthesis.

Spondylolisthesis bermutu tinggi (antara 50 dan 100 peratus gelinciran) biasanya menyebabkan gejala-gejala yang pesat lebih teruk daripada orang-orang yang disebabkan oleh gred spondylolisthesis. Mereka yang mempunyai gred 3 spondylolisthesis mungkin akan mengalami sakit yang kuat, kebas, kelemahan otot, serta sebuah hamstrings kembali stiffened dan ketat. Gred sebab 4 spondylolisthesis penting, sering melemahkan kesakitan dan ketidakselesaan dan ramai pesakit yang mengalami gelinciran menggalakkan tahap ini akan mempunyai gaya berjalan yang diubahsuai yang menyerupai “serba.” Gred 5, bentuk paling teruk spondylolisthesis, biasanya mengganggu kualiti hidup pesakit dan boleh menyebabkan kecacatan fizikal dan kecacatan saraf.

Apakah Spondylolisthesis dirawat?

Orang-orang yang mengalami spondylolisthesis bermutu tinggi lebih daripada berkemungkinan akan memerlukan rawatan pembedahan. Di sebaliknya, kebanyakan daripada mereka yang mempunyai sehingga 50 peratus menggalakkan gelinciran akan dapat merawat tanda-tanda mereka dengan teknik-teknik yang konservatif, nonsurgical. Dalam kes ini dan lain-lain keadaan tulang belakang, ia adalah amat penting bahawa pesakit bekerjasama dengan doktor mereka untuk membangunkan regimen rawatan yang sesuai untuk mereka. Manakala salah satu rawatan yang boleh melegakan gejala-gejala seorang pesakit, ia boleh menyebabkan rosak ke tulang belakang pesakit lain lagi.

Jika anda mempunyai gred spondylolisthesis, doktor anda akan berkemungkinan akan menasihatkan anda mengambil ubat-ubatan tertentu, yang akan ditentukan berdasarkan keamatan kesakitan anda dan sejauh mana gejala-gejala anda akan campur tangan dengan kehidupan anda. Ramai pesakit bertindak balas dengan menukarkan nonsteroidal ubat anti-radang (NSAID) seperti ibuprofen atau analgesik seperti acetaminophen. Pesakit-pesakit lain mungkin perlu menggunakan relievers sakit narkotik dan tahan otot mengalami kelegaan.

Doktor anda juga boleh menasihati anda untuk membuat beberapa perubahan dalam gaya hidup anda. Banyak pengalaman pesakit obes diburukkan lagi kemerosotan tulang belakang kerana tekanan tambahan yang sentiasa diletakkan di leher dan belakang. Kehilangan berat badan adalah jelas penawar kepada masalah ini, kerana mempunyai berat badan kurang tempat kurang tekanan pada tulang belakang. Selain daripada mengurangkan berat badan, anda boleh juga dinasihatkan untuk berhenti merokok, mengurangkan pengambilan alkohol, menjadi lebih fizikal aktif dan meningkatkan sikap anda apabila berjalan, duduk, mengangkat atau pun tidur.

Terapi fizikal adalah satu lagi rawatan yang biasanya disyorkan untuk pesakit-pesakit yang mempunyai gred spondylolisthesis. Ini biasanya melibatkan melaksanakan latihan pengukuhan yang mensasarkan otot dan ligamen pada bahagian leher dan kembali dengan harapan untuk mewujudkan satu sistem sokongan yang kuat untuk tulang belakang. Ahli terapi fizikal boleh juga menggunakan teknik-teknik lain, seperti:

• Rangsangan saraf elektrik transcutaneous (berpuluh-puluh)
• Cryotherapy
• Thermotherapy
• Terapi urut
• Terapi ultrasound
• Dan lain-lain

Adakah gred Spondylolisthesis pernah memerlukan pembedahan?

Jika rawatan konservatif rancangan doktor anda mengesyorkan memberi kelegaan yang secukupnya selepas beberapa minggu atau bulan, anda mungkin perlu menjalani pembedahan spondylolisthesis. Semasa prosedur tulang-belakang terbuka bagi keadaan ini, intervertebral cakera di bawah vertebra terjejas dibuang dan diganti dengan sangkar yang menggalakkan yang dipenuhi dengan bahan-bahan tisu tulang. Ini mengakibatkan penggabungan bahagian tertentu tulang belakang. Manakala gabungan tulang belakang boleh mengelakkan vertebra terjejas daripada tergelincir daripada tempat lagi, ia juga melarang sebarang pergerakan daripada berlaku di kawasan tersebut. Berikutan satu prosedur tulang-belakang terbuka, ramai pesakit menghadapi tempoh berada di wad yang panjang dan pemulihan yang sukar. Malangnya, sesetengah pesakit juga mengalami Sindrom pembedahan belakang yang gagal (FBSS), atau menjadi lebih buruk atau penerusan gejala-gejala yang berikut pembedahan.

Sebahagian daripada mereka yang mempunyai gred spondylolisthesis mungkin dapat menjalani prosedur invasif minimum sebagai ganti pembedahan tulang belakang yang terbuka. Prosedur ini dilakukan secara pesakit luar dan menggunakan endoscope untuk mencapai vertebra terjejas. Daripada mengeluarkan cakera intervertebral yang seluruh dan fusing dua segmen yang menggalakkan bersama-sama, prosedur invasif minimum yang melibatkan mengeluarkan hanya bahagian Anatomi tulang belakang yang menekan terhadap saraf tunjang dan menyebabkan ketidakselesaan. Kerana gabungan tidak diperlukan, pesakit akan dapat mengekalkan mereka pelbagai gerakan yang mengikuti prosedur mereka. Ramai pesakit pulih dari prosedur invasif minimum tulang belakang dalam masa beberapa minggu dan beberapa melaporkan walaupun bahawa tanda-tanda mereka mempunyai awalan dengan serta-merta berikutan prosedur.

Apa sekarang?

Jika anda telah Tempahan telah menghidap spondylolisthesis gred rendah, anda akan terbaik disampaikan untuk bersabar dalam minggu yang akan datang dan bulan-bulan. Bekerjasama dengan doktor anda dan biarkan dia atau dia tahu jika anda mengesyaki rawatan yang tidak berfungsi. Sementara anda mungkin terdesak untuk kelegaan segera, ia mungkin perlu mencuba beberapa kaedah rawatan yang berbeza sebelum pembedahan akan menjadi pilihan. Jika anda seorang yang akhirnya memerlukan pembedahan spondylolisthesis gred rendah, pastikan anda bertanya kepada doktor anda jika anda akan layak untuk prosedur invasif minimum sebaliknya. Anda juga boleh mendapat manfaat daripada menerima suatu pendapat yang kedua untuk memastikan bahawa anda telah betul didiagnos dan bahawa semua rawatan nonsurgical telah habis.

Patrick Foote merupakan Pengarah ePerniagaan Laser tulang belakang Institut, pemimpin dalam pembedahan tulang belakang teropong. Laser tulang belakang Institut mengkhusus dalam prosedur pesakit luar yang selamat dan berkesan untuk rawatan spondylolisthesis dan beberapa syarat lain tulang belakang.

Patrick Foote merupakan Pengarah ePerniagaan Laser tulang belakang Institut, pemimpin dalam pembedahan tulang belakang teropong. Laser tulang belakang Institut mengkhusus dalam prosedur pesakit luar yang selamat dan berkesan untuk beberapa keadaan tulang belakang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *