Adakah roda Chocks kerja terlalu baik?

Adakah roda Chocks kerja terlalu baik?

Keselamatan chocks roda mungkin tidak dipromosikan secara meluas cukup kerana ia berfungsi begitu baik! Kertas roda yang adalah penting untuk digunakan dalam pelbagai industri sebagai alat keselamatan untuk memastikan kenderaan dari pergerakan secara tidak sengaja. Ia diletakkan di bawah salah satu tayar pada jalan atau kenderaan off-road ke arah gred. Jika ia tidak pasti arah mana adalah gred, roda perlu chocked pada kedua-dua pihak. Chocks roda dijadikan mencondong bertentangan atau tanjakan, untuk tayar untuk berhenti daripada bergolek jika brek kecemasan yang tidak digunakan atau jika keadaan lain menyebabkan ia bergolek atas mencondong. Chocks adalah peranti pegangan berkesan apabila digunakan dengan betul dan adalah disyorkan dan dikehendaki untuk digunakan oleh beberapa organisasi.

Garis Panduan OSHA

Keselamatan dan pentadbiran Kesihatan (OSHA), adalah sebahagian daripada pihak kami Jabatan Buruh dan telah ditubuhkan pada tahun 1970 untuk memastikan keadaan bekerja yang selamat dan sihat untuk lelaki dan wanita dengan menetapkan dan menguatkuasakan piawaian keselamatan. OSHA mempunyai tiga piawaian yang perlu dicapai untuk melindungi kenderaan dari bergolek. Standard-standard yang diri mereka menggunakan kata-kata “chocks roda,” “roda blok” dan “kertas blok” dalam kod yang bertulis, tetapi mereka semua maksud perkara yang sama. Lebuh raya trak, treler dan Kereta Api kereta adalah kenderaan yang dinyatakan untuk menggunakan chocks roda. Chocks ini adalah sesuai untuk kegunaan ketika kenderaan sedang dimuatkan atau unloaded. Untuk mengkaji semula garis panduan, anda boleh pergi ke www.osha.gov dan mencari 1910.178(k), 1910.178(m) dan 1910.111(f).

Garis Panduan MSHA

Industri perlombongan telah banyak peraturan keselamatan untuk mengikuti dengan penciptaan Keselamatan lombong dan Kesihatan pentadbiran (MSHA) yang telah wujud sejak tahun 1969, tetapi undang-undang untuk menguatkuasakan Keselamatan pelombong yang telah berkuat kuasa sejak tahun 1891. MSHA juga diarahkan oleh pihak kami Jabatan Buruh dan adalah berkaitan di atas tanah dan lombong bawah tanah. Terdapat dua piawaian bagi chocks roda dalam industri perlombongan, satu operasi permukaan dan satu untuk lombong bawah tanah. Mereka kedua-dua alamat prosedur kenderaan untuk peralatan tanpa jagaan dan menunjukkan bahawa kenderaan itu boleh chocked atau bertukar menjadi sebuah bank. Mereka mempunyai bahasa yang tepat sama dengan jumlah standard yang menjadi satu-satunya perbezaan. Mereka adalah 30 CFR § 57.14207 dan 30 CFR § 56.14207 dan anda boleh menemui maklumat ini secara online di www.msha.gov.
Negeri dan kerajaan tempatan, serta individu perusahaan dan perniagaan, boleh menetapkan standard keselamatan mereka sendiri untuk menggunakan roda chocks dan kami boleh semua merasa sedikit lebih selamat kerana ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *