Adakah rendah Diet lemak yang membantu sebab jenis kencing manis?

Adakah rendah Diet lemak yang membantu sebab jenis kencing manis?

Penyelidik di dalam Harvard sekolah daripada awam Health1, dalam satu kajian yang dibiayai oleh Institut Kesihatan Kebangsaan, telah datang kepada kesimpulan bahawa pengambilan pemakanan menawarkan tenusu tinggi lemak penting perlindungan terhadap membangunkan pelbagai masalah metabolik, termasuk bermulanya penyakit kencing manis jenis 2. Penyelidik telah mengejutkan untuk melaporkan bahawa Amerika dengan asid lemak di dalam darah mereka (trans-palmitoleate), yang menaikkan mengikut perkadaran terus dengan jumlah produk tenusu tinggi lemak yang dimakan, telah agak menakjubkan tiga kali ganda kurang kemungkinan menghidap kencing manis jenis 2. Kajian bertukar dogma kesihatan awam tentang makan diet rendah lemak pada kepalanya.

Idea bahawa memakan diet rendah lemak yang entah bagaimana menghasilkan Kesihatan sebenarnya tidak pernah terbukti. Ia telah terbukti bahawa makan berlebihan bukanlah satu perkara yang baik, dan pengambilan lemak yang tinggi sering makanan ruji mereka cenderung makan berlebihan. Ia juga telah terbukti yang memakan diet yang tinggi lemak dengan kekurangan serat, polyphenols loji, dan DHA bukanlah satu perkara yang baik. Selain itu, ia telah terbukti bahawa over-eating diet yang tinggi-gula dan lemak tinggi adalah salah satu cara yang terpantas di dunia menjadi jenis 2 kencing manis. Tetapi tidak pernah telah terbukti bahawa lemak dalam dan daripada dirinya sendiri, kerana peratusan yang lebih tinggi kalori jumlah biasa makanan, mempunyai apa-apa akibat buruk pada kesihatan.

Kajian ini diikuti 3,736 peserta Kebangsaan jantung, paru-paru, dan darah yang dibiayai oleh Institut kardiovaskular Kesihatan mengkaji, yang diikuti selama 20 tahun dalam kajian untuk pencerapan untuk menilai faktor-faktor risiko bagi penyakit kardiovaskular di dewasa yang lebih tua. Sampel darah telah diambil kembali pada tahun 1992, termasuk analisa asid lemak dalam darah mereka. Pada garis dasar, tahap mengeliling asid trans-palmitoleic yang lebih tinggi telah dikaitkan dengan tahap sihat kolesterol darah, penanda keradangan, tahap insulin dan sensitiviti insulin. Semasa susulan, individu yang mempunyai tahap yang lebih tinggi mengeliling asid trans-palmitoleic telah jauh lebih rendah risiko menghidap kencing manis, dengan kira-kira 60% yang mengurangkan risiko antara peserta dalam peratus kuantil yang tertinggi (kelima) tahap asid trans-palmitoleic, berbanding dengan individu-individu dalam peratus kuantil yang terendah. “Ini merupakan satu perbezaan hampir tiga kali ganda risiko mendapat kencing manis di kalangan individu yang mempunyai tahap darah tinggi asid lemak ini,” kata Mozaffarian, membawa penulis kajian. “Ini adalah kesan perlindungan yang sangat kukuh, lebih kukuh daripada perkara-perkara lain yang kita tahu boleh memberi manfaat terhadap kencing manis.”

Tidak seperti berbahaya sintetik trans-lemak yang memusnahkan Kesihatan generasi, ini jenis lemak trans secara semulajadi dihasilkan dengan saluran penghadaman daripada seekor lembu. Asid Trans-palmitoleic hampir secara eksklusif didapati berlaku hasil tenusu dan daging.

Di dunia baru Sains Pemakanan dan gen, ianya cukup jelas bahawa asid lemak jenis yang berbeza mempunyai kesan mengimbangi metabolisme yang berbeza. Asid Trans-palmitoleic adalah berkaitan dengan tahap yang lebih tinggi daripada kolesterol HDL pelindung, keradangan kurang, kurang rintangan insulin, sensitiviti insulin yang lebih baik dan mengurangkan dengan ketara risiko menghidap diabetes jenis 2. Ini bermakna bahawa konsep “gram lemak” sebagai buruk yang permukaan-tahap tanggapan tentang kesihatan. Orang-orang yang ingin menjadi proaktif tentang kesihatan perlu meningkat ke atas kesihatan awam pemakanan dogma yang terikat rapat kepada jualan berbilion dolar ubat kardiovaskular dan diabetes.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *