Adakah rancangan HSA menawarkan penjimatan cukai-pintar?

Adakah rancangan HSA menawarkan penjimatan cukai-pintar?

Walaupun ketidakpastian pelaksanaan Akta penjagaan mampu pada 2014, satu perkara adalah jelas. Akaun simpanan Kesihatan merancang atau merancang HSA membantu menjimatkan beribu-ribu dolar cukai mereka.

Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna bahawa peruntukan-peruntukan yang banyak belum sudah membuat insurans kesihatan tawaran yang lebih baik. Pernahkah anda mendengar pelan akaun simpanan Kesihatan (HSA)?

Pelan HSA boleh membantu dengan kos penjagaan kesihatan dan cukai

Kesihatan akaun simpanan adalah cukai-advantaged pelan yang menawarkan penyelesaian cukai-pintar untuk mengendalikan kos penjagaan kesihatan. Anda boleh menjalankan wang melalui satu HSA dan menggunakannya untuk membayar perbelanjaan perubatan yang layak tanpa perlu membayar cukai hasil daripada jumlah dana. Dan, anda masih boleh menolak perbelanjaan itu dari pendapatan tahunan anda supaya anda bayar kurang dari segi cukai. Akaun simpanan Kesihatan adalah sama seperti akaun persaraan individu atau untuk IRA. HSA wang yang anda tidak menghabiskan masa untuk Kesihatan (atau pergigian) penjagaan pada penghujung gulung tahun ke atas untuk tahun akan datang dan terus berkembang dengan bebas cukai. Sumbangan HSA, yang boleh dibuat oleh anda atau majikan anda, dianggap sebagai potongan di atas talian pada 1040 borang cukai Persekutuan.

Jika anda menarik dana dari akaun simpanan Kesihatan sesuatu selain daripada penjagaan kesihatan yang berkelayakan sebelum anda mencapai usia 65, anda akan mempunyai hukuman 20 peratus pengeluaran. Sebaik sahaja anda 65, anda boleh menggunakan dana HSA anda untuk tujuan yang lain tanpa yuran penalti. Anda boleh menggunakan dana tersebut untuk Medicare tambahan pelan atau pelan penjagaan jangka panjang. Untuk mendaftar di HSA untuk, anda perlu mempunyai kesihatan yang-berkelayakan tinggi-potongan pelan dan belum layak untuk Medicare. Pada 2012, pelan HSA mesti mempunyai potongan sekurang-kurangnya $1,200 individu atau $2,400 untuk perlindungan keluarga. Pelan anda juga perlu seorang samping maksimum atau had $6,050 individu atau $12,100 bagi pelan keluarga.

Tahun ini, dengan caruman maksimum yang boleh disimpan di HSA untuk meningkat. Ambang sumbangan HSA adalah $3,100 individu dan $6,250 untuk keluarga. Jika anda sekurang-kurangnya 55, anda boleh membuat “catch-up” sumbangan sebanyak $1,000.

Berbanding akaun perbelanjaan yang fleksibel, HSA untuk mempunyai manfaat besar untuk pemegang akaun. Dengan satu HSA, anda tidak perlu menggunakan penjimatan pada penghujung tahun ini. Semua dana FSA yang tidak digunakan akan ditarik balik apabila tahun berakhir. Perubahan kepada kesihatan akaun simpanan disebabkan penjagaan kesihatan pembaharuan hukum, over-the-counter ubat-ubatan tanpa preskripsi yang tidak lagi dianggap belanja perubatan layak HSA. Anda perlu mendapat preskripsi daripada doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan wang HSA untuk ubat-ubatan seperti aspirin. Selain itu, hukuman untuk pengeluaran HSA untuk tujuan bukan perubatan dinaikkan dari 10 peratus kepada 20 peratus.

Strategi cukai HSA

Kerana sumbangan dikecualikan daripada cukai pendapatan tahunan, ramai orang cuba untuk membiayai akaun simpanan kesihatan mereka sepenuhnya sebelum cukai-filing tarikh akhir. Dengan cara ini, mereka boleh menolak sumbangan mereka penuh untuk menjimatkan cukai sama ada mereka pernah memerlukan wang untuk perbelanjaan penjagaan kesihatan atau tidak. Dengan bebas cukai pendapatan, HSA untuk boleh berkembang ke dalam satu dana persaraan yang cukup bagus.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *