Adakah Omega-3 meningkatkan Hdl?

Adakah Omega-3 meningkatkan Hdl?

Gambaran keseluruhan

Penyakit jantung merupakan pembunuh yang prolifik rakyat Amerika. Persatuan jantung Amerika menganggarkan bahawa lebih daripada 800,000 rakyat Amerika mati setiap tahun akibat penyakit jantung. Kolesterol memainkan peranan yang penting dalam Kesihatan jantung dan tinggi tahap kepelbagaian high-density lipoprotein (HDL) boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Asid lemak Omega-3 membantu meningkatkan paras HDL yang penting dan meningkatkan kesihatan kardiovaskular.

HDL

Ada baik dan buruk borang kolesterol. Lipoprotein low-density (LDL) mengumpul pada dinding arteri, mewujudkan plak yang mengeraskan dinding arteri dan mengurangkan aliran darah. Ini membawa kepada satu keadaan yang dipanggil arteriosclerosis. HDL menghilangkan LDL dari aliran darah dan membantu mencegah dan membaiki kerosakan akibat arteriosclerosis.

Ikan Omega-3

Asid lemak omega-3, asid eikosapentaenoik (EPA) dan asid dokosaheksaenoik (DHA), main roll yang penting dalam meningkatkan tahap HDL yang ditemui dalam aliran darah. Satu laporan yang diterbitkan di “Metabolisma” berkaitan kajian dalam HDL yang tahap meningkat secara purata sebanyak 8% selepas empat minggu selepas ikan minyak tambahan telah diambil setiap hari.

Biji flaks

Ramai orang memilih untuk mengeluarkan ikan daripada diet mereka atas sebab-sebab rasa atau dedikasi serta gaya hidup yang vegetarian. Biji flaks boleh memberikan jumlah asid omega-3 lemak, serta yang penting. Biji flaks tidak kaya seperti EPA dan DHA, tetapi ia mengandungi tahap tinggi asid alpha-Linolenik-(ALA) badan itu mempunyai beberapa kejayaan mengubah melahirkan EPA. Biji flaks juga telah terbukti berkesan dalam meningkatkan tahap HDL.

Sumber Omega-3

Ikan air sejuk adalah sumber terbaik untuk asid lemak omega-3. Ikan salmon, halibut, cod, ikan kembung dan lain-lain lagi adalah kaya dengan EPA dan DHA. Sumber-sumber asid lemak omega-3 yang lain termasuk minyak kacang soya, minyak canola, sayur, telur, dan kacang.

Bahaya

Kebimbangan yang paling biasa dengan minyak ikan adalah potensi untuk pencemaran daripada merkuri dan lain-lain logam berat. Ini kebanyakannya berlaku dalam ikan pemangsa, dan toksin cenderung untuk mengumpul dalam otot-otot ikan, bukan Kedai-kedai lemak yang menghasilkan minyak ikan. Alternatif sumber asid lemak omega-3 adalah bebas dari logam berat toksin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *