Adakah negara-negara Sosialis mempunyai insurans kesihatan yang lebih baik?

Adakah negara-negara Sosialis mempunyai insurans kesihatan yang lebih baik?

Antara perbahasan yang berterusan untuk meningkatkan perlindungan dan insurans kesihatan adalah hujah yang datang kembali ke atas dan ke atas: Adakah negara-negara Sosialis mempunyai insurans kesihatan yang lebih baik? Jawapan yang kita dengar jarang adalah berdasarkan fakta, tetapi semata-mata sebelah mana hujah kita. Ia kedengaran lebih baik untuk mengatakan yang mereka lakukan, jika kita mahukan pembaharuan melalui. Tetapi jika tidak, maka mungkin sistem semasa tidak semua yang rosak. Tetapi Apakah kebenaran sebenar, Adakah mereka mempunyai liputan yang lebih baik? Ternyata ia adalah lebih kompleks daripada itu akan muncul.

Pertama sekali, dalam sebuah negara yang lebih Sosialis seperti Kanada, insurans kesihatan memang hak sejagat. Setiap warganegara Kanada mempunyai insurans kesihatan, dan boleh pergi ke hospital bulu Ari-Ari dapat dirawat tanpa membayar apa-apa dari poket, hanya dengan menunjukkan kerajaan mereka dikeluarkan Kad insurans. Tetapi ini adalah hanya permukaan. Hakikatnya, tidak semua yang dilindungi. Terdapat garisan yang sangat halus yang tertarik Pasir antara apa yang dilindungi dan apa yang tidak. Biasanya, isu-isu kesihatan yang serius akan dilindungi. Ini tidak termasuk cermin mata untuk isu-isu penglihatan mata, atau lawatan ke doktor gigi, atau rawatan kecantikan. Ia juga tidak meliputi rawatan eksperimen, yang adalah satu kelemahan yang besar. Di Amerika Syarikat, jika seorang doktor berpendapat rawatan tertentu adalah lebih baik daripada yang lain, beliau boleh mencadangkan ia. Di hospital Kanada, kerajaan menentukan apa dan tidak dilindungi. Walaupun rawatan yang dilihat sebagai selamat, sehingga Kementerian Kesihatan memutuskan untuk menutupnya, maka ia telah keluar. Sudah tentu, kerana tiada perlindungan universal, yang bermaksud beberapa orang mempunyai insurans tambahan untuk menampung prosedur eksperimen tersebut, jadi biasanya bermakna mereka perlu dibayar dari poket.

Maka, kita perlu melihat kos sistem tersebut. Cukai di Amerika Syarikat adalah lebih tinggi daripada di Amerika Syarikat. Orang dengan mudah boleh membayar 35% atau lebih tinggi dalam cukai pendapatan. Kemudian, Terdapat sebuah Persekutuan jualan 5% cukai, termasuk cukai Wilayah sekitar 8%, kebanyakan barangan yang dibeli di Kanada. Kemudian, cukai tambahan yang ramai telah dimasukkan. Sebagai contoh, di Quebec, untuk menampung kos ubat-ubatan, melainkan anda mempunyai polisi insurans Kumpulan, Semua rakyat perlu membayar hampir $500 (bergantung kepada pelbagai faktor) setiap tahun untuk membayar. Akhirnya, kualiti perkhidmatan adalah negatif dalam besar perlindungan universal. Penjagaan kesihatan awam melibatkan senarai menunggu panjang sangat. Orang boleh tunggu bulan untuk rawatan-rawatan yang biasa, hanya kerana hospital ini ditadbir oleh kerajaan, dan birokrasi boleh melambatkan perkara. Hasilnya, klinik-klinik kesihatan yang lebih peribadi telah dicipta, dan orang-orang yang tidak mempunyai liputan yang luas itu. Banyak perkara yang perlu dibayar dari poket, atau polisi insurans peribadi.

Perlindungan kesihatan secara keseluruhan, sejagat adalah besar dalam prinsip, dan sesungguhnya ia bermakna orang mendapat mereka keadaan perubatan serius yang dirawat tanpa mengira sama ada mereka kaya atau miskin. Tetapi terdapat banyak amaran, dan ia adalah penting untuk mengenali mereka sebelum sistem tersebut sebagai cara yang sesuai untuk melakukan perkara-perkara brandishing.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *