Adakah Marathon menjalankan Arthritis punca?

Adakah Marathon menjalankan Arthritis punca?

Ramai pesakit yang berkenaan bahawa berjalan sebenarnya menyebabkan artritis dan sakit dan sakit yang mereka rasa selepas marathon yang akan harbinger yang bagi kesakitan masa depan mereka akan merasa arthritis. Ini adalah kesimpulan foregone, jika anda menjalankan selama bertahun-tahun, anda akan mempunyai artritis? Adakah ini satu kebimbangan yang munasabah? Ya dan tidak! Berjalan dengan sendirinya menyebabkan artritis; tidak wajar biomekanik yang ditambah pula dengan kekangan untuk berjalan boleh menyebabkan arthritis.

Mempertimbangkan tekanan berjalan pada sendi selama seminit. Kaki mencecah tanah dan tulang dan sendi pengalaman tentera sehingga berat badan yang Naib juara enam kali di kesan. Sendi akan diminta untuk bergerak dan meluncur dengan cekap dan lancar sambil menahan tekanan ini. Sekiranya berlaku misstep atau stumble, sendi perlu terus stabil untuk mengekalkan mereka penjajaran yang sempurna.

Osteoartritis, aka “artritis dan kehausan”, merupakan Naib juara apa kritikal. Ini adalah kemerosotan rawan articular yang menyerap kejutan, mengedarkan tekanan dan membolehkan sendi untuk meluncur dengan lancar. Kebolehan untuk menjalankan sakit percuma bergantung kepada kesihatan dan integriti rawan ini seperti yang kita umur. Dalam Osteoartritis, permukaan bahagian menjadi roughened, fissured dan juga mula dibina untuk dicincang menjadi cebisan kecil. Serpihan-serpihan ini “terapung” sekitar bersama dan menyebabkan lebih banyak kerosakan. Tulang cuba melindungi dirinya dengan menghasilkan prominences agak bertulang yang kecil yang dipanggil osteophytes yang benar-benar di hujung membuat kerosakan sendi dan sakit teruk.

Apa-apa jenis penyertaan sukan boleh meningkatkan kejadian Osteoartritis akibat peningkatan pasukan piuhan, impak tinggi, kelemahan otot atau keterlaluan dan ketidakstabilan sendi yang menyebabkan tekanan puncak tidak normal dan tekanan yang lebih besar dalam bidang-bidang tertentu rawan yang boleh membawa kepada Osteoartritis. Walau bagaimanapun, bagi sendi yang normal, Terdapat tiada bukti saintifik bahawa hanya tindakan berjalan, walaupun tempoh yang panjang masa, menyebabkan kerosakan kekal bersama atau pun kecenderungan seseorang untuk Osteoartritis.

Adakah pelari mempunyai risiko yang tinggi yang luar biasa Osteoartritis? Banyak kajian jangka panjang pelari menunjukkan kejadian tiada peningkatan Osteoartritis pelari ini berdaya saing. Beberapa kajian pula menunjukkan bukti lebih banyak osteophytes, tetapi tiada hubung kait dengan sakit sendi atau ketidakstabilan. Mengelirukan isu bagi pelari yang banyak adalah kejadian misdiagnosis kecederaan tekanan yang berulang seperti Sindrom patella-femoralis yang pelbagai seperti artritis. Ini adalah disebabkan oleh pengesanan lutut yang tidak normal dan biasanya penuh reversable dengan terapi fizikal dan Kasut.

Aktiviti sebenarnya strenghtens joints, di mana tiada aktiviti boleh membuat anda lemah. Kajian telah menunjukkan bahawa rawan articular sebenarnya thins dan menjadi lebih rapuh dengan tidak aktif, oleh itu meningkatkan risiko arthritis. Sendi menyesuaikan tekanan di tempat kerja senaman dan menjadi lebih kuat dan lebih mampu untuk menahan tekanan jangka panjang berjalan. Ingat doktor mengatakan meningkat perlahan-lahan? Itulah sebabnya. Ligamen dan otot-otot yang menyokong sendi, diperkuatkan dan diperkukuhkan oleh tekanan aktiviti berlari, memperbaiki bersama mekanik, jika sendi dengan betul sejajar.

Inilah kebenaran tentang biomekanik kaki. Biomekanik yang betul semasa proses pengukuhan adalah penting untuk kesihatan bersama. Tidak wajar biomekanik boleh meningkatkan tekanan pada sendi dalam fesyen yang tidak normal dan sebenarnya meningkatkan kadar Osteoartritis dan mempercepatkan kerosakan sendi.

Bottom line? Berjalan meningkatkan kadar Osteoartritis melainkan biomekanik hujung yang lebih rendah adalah tidak betul. Malah, hampir 75% rakyat Amerika yang berusia 65 tahun mengalami beberapa gejala Osteoartritis. Ini tidak meningkat di pelari. Malah, berjalan boleh benar-benar membantu dengan gejala-gejala osteoarthritis.

Faedah-faedah yang berkaitan dengan jarak jauh menjalankan mendalam membayangi risiko Osteoartritis. Pelari, orthotic peranti untuk membetulkan mereka biomekanik awal dalam latihan mereka sebenarnya boleh mengurangkan tekanan yang dikaitkan dengan peningkatan Osteoartritis. Jika anda mempunyai gejala-gejala bersama, lihat podiatrist Perubatan Sukan satu hari dan mempunyai gaya berjalan yang anda semula. Sendi anda akan terima kasih. Kaki anda adalah bertujuan untuk membawa anda untuk seumur hidup. Jangan biarkan ketakutan Osteoartritis merompak kegembiraan sepanjang hayat jarak berjalan!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *