Adakah komputer menyebabkan kanser?

Adakah komputer menyebabkan kanser?

Bimbang kerja berat komputer yang mungkin sukar di mata anda? Pakar mengatakan anti-glare skrin boleh membantu dengan syarat anda membeli jenis yang betul.

Pengguna melaporkan berkata silau atau penapis plastik yang cenderung untuk mengambil hujung jari dengan mudah yang boleh menjadi sebagai lapuk sebagai silau yang anda dapatkan dari skrin komputer anda. Dengan penapis mesh, imej-imej di skrin mungkin kelihatan kabur. Untuk meminimumkan ini, Letakkan penapis sebagai berhampiran dengan skrin yang mungkin.

“Sebelum anda membelanjakan wang untuk skrin anti-glare, cuba rearranging tempat kerja anda untuk mengurangkan silau. Jika yang tidak melakukan pekerjaan tersebut, cuba untuk penapis mesh plastik murah yang perlu menyelesaikan kebanyakan masalah anda,”kata editor laporan pengguna.

Pendirian salinan harus dipertimbangkan Bilakah anda kerap melihat dokumen. Letakkan ia di sudut yang membuat bacaan yang selesa. Ia sepatutnya mengikut ketinggian dan jarak dari mata sebagai skrin yang sama.

Bekerja kira-kira 14 hingga 24 inci monitor dan jangan lupa untuk berehat 15 minit dari komputer setiap dua jam. Ketika bekerja, berehat mata anda sekali-sekala dengan melihat ke dalam jarak yang jauh.

Bagaimana pula radiasi? Ia menjadikan anda buta? Monitor komputer atau terminal paparan video (VDTs) biasanya mengeluarkan radiasi frekuensi rendah yang beberapa sektor telah menyalahkan keguguran di kalangan wanita dan leukemia pada orang lain. Anda harus prihatin juga?

Persetujuan di antara ahli-ahli komuniti saintifik adalah “.” Kajian yang dibuat oleh agensi perlindungan alam sekitar Amerika Syarikat gagal menunjukkan sebarang kaitan antara VDTs dan syarat-syarat ini.

Hakikatnya sinaran yang datang dari komputer adalah sama seperti jumlah yang dihasilkan oleh lampu kalimantang – hampir tidak apa-apa sebab bagi penggera. Anda akan mendapat lebih banyak radiasi dari TV warna tetapi yang masih tidak cukup untuk mendatangkan sebarang mudarat.

“Hasil keseluruhan kajian saintifik yang menyeluruh menunjukkan tiada bukti muktamad tentang bahaya radiasi dari VDTs. Kedudukan ini disokong oleh Persatuan Perubatan Amerika, di Kolej Amerika Obstetricians dan pakar Ginekologi, Keselamatan dan pentadbiran Kesihatan, Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dan lain-lain agensi-agensi kesihatan dan perubatan organisasi di seluruh dunia yang telah dipelajari dalam subjek.”kata Jojo Almirante, bersekutu systems engineer di IBM Filipina di PC Digest.

“Komputer tidak menimbulkan bahaya kepada Kesihatan, bertentangan dengan salah faham yang meluas bahawa ini boleh menyebabkan kanser atau lain-lain risiko kesihatan kepada wanita atau kanak-kanak,” Tambah editor Amaran Kesihatan, penerbitan rangkaian maklumat kesihatan tindakan.

Berdasarkan fakta-fakta ini, ia adalah masa untuk berhenti membimbangkan dan mula menggunakan komputer.

Jika anda tidak peduli dengan beg mata, Lingkaran hitam dan kedutan di sekeliling mata, ambil semula anda kelihatan muda dengan Eyederma.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *