Adakah ketagihan gula yang ketidakseimbangan hormon?

Adakah ketagihan gula yang ketidakseimbangan hormon?

Ramai orang yang berlebihan berat badan atau obes juga berjuang dengan tekanan tambahan tidak merasa seperti mereka perlu makan makanan yang mereka perlukan. Ditambah tekanan ini adalah perasaan bahawa mereka perlu berada dalam kawalan dan hendaklah mempunyai kuasa untuk menahan godaan untuk mengabaikan mereka keinginan yang kuat untuk gula-gula dan makanan lain yang “buruk”. Stigmas sosial dan Independence adalah menambah beban masalah obesiti yang kompleks.

Penyelidikan terkini menunjukkan, bagaimanapun, bahawa ketagihan gula tidak hanya kekurangan untuk menggalakkan tekad. Banyak kajian saintifik semasa yang menunjukkan bahawa badan mereka harapkan gula yang ia tidak perlukan tenaga akibat daripada ketidakseimbangan dalam hormon penting. Hormon-hormon ini mengawal selia pemprosesan dan penyimpanan tenaga dan isyarat kami merasa berpuas hati atau makan makanan menghasilkan tenaga yang lebih banyak. Adakah anda mengidam makanan walaupun anda tahu bahawa mereka boleh menyumbang kepada anda yang berlebihan berat badan? Anda tidak bersendirian. Kajian baru ini boleh membantu anda memahami mengapa ia mungkin benar-benar tidak bersalah anda. Supaya tidak jadi keras pada diri sendiri. Bagi kebanyakan orang, jika rintangan leptin hadir, yang berlaku pada hampir semua jenis obesiti dan ramai yang berlebihan berat badan, anda akan disetkan untuk gagal dari mula. Tekad semata-mata tidak akan dapat mengatasi isyarat hormon ini kuat.

Leptin adalah hormon yang berfungsi dalam hipotalamus dalam otak, mengawal penggunaan tenaga di dalam badan dan perasaan kepuasan atau kenyang selepas makan. Penyelidik telah mendapati bahawa, apabila satu lagi kimia badan yang dikenali sebagai PTP1 B menghasilkan lebihan, ia menghalang leptin daripada memasuki otak untuk mencapai hipotalamus yang dan pada asasnya membuat ia sia-sia. Keadaan ini dikenali sebagai rintangan leptin dan ia biasanya didapati dalam individu obes.

Gula adalah badan utama sumber tenaga yang pantas dan tanpa leptin untuk mengawal selia penggunaan mereka, dengan cepat mereka akan disimpan sebagai lemak. Sehingga leptin sekali lagi tidak dapat sampai ke hipotalamus dan resume berfungsi normal, badan akan terus mengidam gula yang ia merasakan bahawa ia memerlukan tenaga. Pada kenyataannya, gula yang tidak perlu dan membantu untuk mengkompaun masalah obesiti, tetapi tanpa leptin mencapai hipotalamus yang, otak tidak mendapat isyarat itu.

Hormon seperti leptin akan berkuasa pengawal selia fungsi-fungsi badan yang normal dan juga emosi seperti perasaan dan keinginan. Perasaan kebimbangan, kemurungan dan keresahan yang dialami oleh ramai orang di pelbagai tempat dalam hidup mereka sering berkaitan dengan baki hormon dalam badan. Ia adalah tidak hairanlah, kemudian, bahawa penyelidikan semasa terus menunjukkan hubungan antara keinginan gula dan masalah dengan leptin memberi isyarat dalam badan.

Rujukan:

LG839 Blum K et al.: kesan-kesan Anti-obesity dan gen polimorfik menyambung Sindrom kekurangan pahala. Pendahuluan dalam terapi. 2008; 25 (9): 894-913.

Drewnowski A et al. Adalah kemanisan yang ketagihan? Buletin pemakanan. 2007; 32 (s1): 52-60.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *