Adakah hormon loji minyak?

Adakah hormon loji minyak?

Saya sering tanya bagaimana aromaterapi sebenarnya berfungsi. Secara jujur, jawapannya pendek ialah bahawa minyak pati adalah pada dasarnya tumbuhan hormon dan apabila sistem hormon kita keluar daripada segerak, kita boleh menggunakan pelbagai tumbuhan untuk menetapkan dan mengawal selia sistem endokrin.

Penjelasan lagi pergi seperti ini: minyak pati adalah sebatian kimia yang mempunyai bentuk yang sangat spesifik. Bentuk ini diiktiraf oleh sel-sel sasaran yang sepadan di dalam badan. Laman web yang mengikat pada sel-sel sasaran yang dipanggil reseptor. Cukup menarik, pengesan ini akan juga dikenali sebagai sel-sel penerima hormon.

Hormon adalah bahan kimia yang digunakan oleh sistem endokrin untuk komunikasi untuk pelbagai organ dalam badan. Setiap hormon ini juga mempunyai bentuk yang tertentu yang diiktiraf oleh sel-sel sasaran yang sepadan. Hormon yang banyak datang terdapatnya pasangan yang mempunyai kesan-kesan yang bertentangan pada organ sasaran. Apabila hormon-hormon ini keseimbangan, khusus minyak pati boleh digunakan untuk mengeset semula dan baki sistem.

Terdapat tiga kelas am hormon:
§ steroid ~ termasuk prostaglandins yang berfungsi terutamanya dalam pelbagai fungsi wanita (aspirin menghalang sintesis prostaglandins, ada yang menyebabkan “kejang”) dan hormon seks yang kesemuanya lipid yang dibuat daripada kolesterol
derivatif asid amino § (seperti epinephrine) yang diperolehi daripada asid amino tyrosine terutamanya
hormon peptide § (seperti insulin) yang merupakan Kumpulan yang paling banyak/pelbagai hormon
Kelenjar endocrine utama:
§ dalam kelenjar pituitary dan hipotalamus ~ (pituitari dipanggil “kelenjar induk” tetapi ia adalah di bawah kawalan hipotalamus yang). Bersama-sama, mereka dapat mengawal banyak fungsi-fungsi lain yang endokrin. Mereka merembes beberapa hormon, terutamanya beberapa yang penting kepada kitaran haid wanita, kehamilan, kelahiran, dan laktasi (pengeluaran susu). Ini termasuk folikel – stimulating hormon (FSH), hormon leutinizing (LH). Terdapat sebilangan lain hipotalamus dan hormon pituitary yang memberi kesan kepada pelbagai organ sasaran. Seorang bukan-seks hormon yang dirembeskan oleh pituitary memberi adalah hormon antidiuretic. Etanol menghalang pembebasan ADH dan oleh itu, boleh menyebabkan kehilangan air yang berlebihan. Diuretics adalah bahan kimia yang mengganggu pengeluaran atau tindakan ADH jadi buah pinggang merembes air yang lebih banyak. Maka diuretics yang sering ditetapkan untuk penghidap tekanan darah tinggi, dalam usaha untuk mengurangkan isipadu darah. Kumpulan lain daripada bebas-hormon seks yang ramai orang telah mendengar adalah Endorfin
§ kelenjar Tiroid ~ hormon Tiroid yang mengawal metabolisma, oleh itu suhu badan dan berat. Hormon Tiroid yang mengandungi iodin yang Tiroid yang perlu untuk mengeluarkan hormon-hormon ini. Jika seorang kekurangan iodin dalam diet mereka, Tiroid yang tidak boleh membuat hormon, menyebabkan kekurangan. Sebagai tindak balas kepada badan gelung maklum balas yang menyeru lebih banyak hormon Tiroid, kelenjar Tiroid kemudian memperbesarkan untuk cuba membayar pampasan (pelan badan di sini adalah jika ia besar ia boleh membuat lebih banyak, tetapi yang tidak membantu jika tidak ada cukup iodin.). Gangguan ini dipanggil beguk. Pemakanan sumber iodin termasuk apa-apa “makanan laut” kerana organisma laut-kediaman cenderung untuk mengumpul iodin dari air laut, dan termasuk makanan seperti ikan laut (tuna) dan rumpai laut seperti kelp.
§ pankreas ~ thiis organ mempunyai dua fungsi. Ia berfungsi sebagai satu kelenjar yang disalurkan, secreting penghadaman enzim ke dalam usus kecil. Pankreas juga berkhidmat sebagai satu kelenjar ductless yang di Pulau-pulau kecil of Langerhans merembes tahap insulin dan glucagon untuk mengawal tahap gula dalam darah. -‘ Islet ‘ sel-sel merembes glucagon, yang memberitahu hati untuk mengambil karbohidrat daripada Menyimpan untuk meningkatkan tahap gula dalam darah yang rendah. -‘ Islet ‘ sel-sel merembes insulin untuk memberitahu hati untuk mengambil glukosa yang berlebihan daripada edaran untuk menurunkan tahap gula dalam darah yang terlalu tinggi. Jika badan seseorang membuat insulin cukup (dan/atau terdapat pengurangan maklum balas terhadap sel-sel sasaran di dalam hati), gula dalam darah meningkat, mungkin luar kawalan, dan kita katakan bahawa orang yang mempunyai kencing manis.
§ kelenjar adrenal ~ ini duduk di atas buah pinggang. Mereka terdiri daripada dua bahagian, bahagian luar lapisan luar otak dan medulla batin. Medulla di secretes epinephrine (= adrenalin) dan lain-lain hormon yang sama dalam jawapan manja seperti terperanjat, marah, kafein atau gula dalam darah yang rendah. Lapisan luar otak secretes Kortikosteroid seperti kortison. Kortikosteroid terkenal sebagai anti-radang, oleh itu ditetapkan untuk beberapa keadaan. Walau bagaimanapun, ini adalah pihak berkuasa yang berkuasa yang harus digunakan dengan berhati-hati. Dos ubat-ubatan adalah biasanya lebih tinggi daripada apa badan anda akan menghasilkan secara semula jadi, maka gelung maklum balas yang biasa orang yang menyekat rembesan semulajadi dan ia adalah perlu untuk secara beransur-ansur tirus off dos untuk mencetus kelenjar adrenal untuk mula menghasilkan sendiri lagi. Kerana Kortikosteroid yang menyekat sistem imun, penggunaannya boleh membawa kepada peningkatan kecenderungan jangkitan, tetapi doktor biasanya menetapkan mereka bagi orang-orang yang sistem imun yang akan cuba untuk melawan pathogen beberapa bekerja keras
§ gonads atau organ-organ seks ~ selain menghasilkan gametes, ovari wanita dan lelaki testosterone (tunggal = testis) juga merembes hormon. Oleh itu, hormon-hormon ini dipanggil hormon seks. Rembesan hormon seks oleh gonads yang dikawal oleh pituitari hormon FSH dan LH. Manakala kedua-dua jantina membuat sebahagian daripada salah satu hormon ini, biasanya lelaki testosterone merembes terutamanya androgen termasuk testosteron. Ovari wanita membuat estrogen dan progesteron dalam jumlah yang berbeza-beza bergantung kepada di mana dalam kitaran beliau seorang wanita adalah. Dalam wanita hamil, plasenta bayi juga secretes hormon untuk mengekalkan kehamilan.
§ kelenjar pineal ~ kelenjar ini terletak berhampiran dengan Pusat otak pada manusia, dan dirangsang oleh saraf dari mata. Kelenjar pineal secretes melatonin pada waktu malam apabila ianya gelap, secreting lebih banyak musim sejuk dalam apabila malam-malam yang lebih panjang. Melatonin menggalakkan tidur. Ia juga menjejaskan fungsi reproduktif oleh aktiviti gonads yang menyedihkan. Di samping itu, ia memberi kesan kepada fungsi-fungsi Tiroid, adrenal cortex. Kerana pengeluaran melatonin terjejas oleh jumlah cahaya yang orang yang terdedah, ini adalah terikat kepada ritma sirkadian (mempunyai satu kitaran aktiviti kira-kira 24 jam), kitaran Tahunan, dan fungsi-fungsi biologi. SAD atau gangguan affective bermusim (Sindrom) adalah satu gangguan di mana melatonin terlalu banyak dihasilkan, terutamanya pada malam-malam yang panjang di musim sejuk, menyebabkan kemurungan yang mendalam, oversleeping, kenaikan berat badan, keletihan dan kesedihan. Rawatan terdiri daripada pendedahan kepada cahaya terang selama beberapa jam setiap hari untuk menghalang pengeluaran melatonin. Kelenjar pineal adalah salah satu yang sekurang-kurangnya-dikaji, difahami sekurang-kurangnya daripada kelenjar endocrine.

Bottom line: gaya hidup adalah penting dan terdapat banyak faktor yang mempengaruhi Kesihatan sistem endokrin iaitu pemakanan, rehat, ubat, faktor-faktor alam sekitar, dan senaman. Seperti yang kita mengalami isu-isu kesihatan yang berbeza, ia adalah penting untuk menilai gland(s) yang berpotensi adalah keseimbangan dan mencari perubahan perlu serta minyak pati untuk set semula sistem.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *