Adakah cuka membakar lemak?

Adakah cuka membakar lemak?

Cuka telah lama dianggap sebagai satu bantuan kehilangan berat badan. Ianya hampir percuma kalori dan ia kelihatan seperti ia akan mempunyai kesan yang kuat pada tubuh dalam membantu untuk mencairkan pound.

Tidak ada Penyokong-penyokong yang vokal cuka sebagai sebuah bantuan kehilangan berat badan. Antaranya ialah penyelidik Jepun yang baru ini didapati bahawa subjek yang diet lemak yang sangat tinggi yang juga banyak cuka sebenarnya mempunyai lemak badan 10% kurang daripada orang-orang yang memakan diet yang sama tanpa cuka.

Malangnya, kajian Jepun digunakan tikus, bukan manusia. Penyelidikan haiwan adalah penting, tetapi ia adalah regangan pada terbaik untuk menganggap bahawa hasil yang sama akan berlaku pada manusia. Untuk mendekati dos yang digunakan dalam kajian ini, anda perlu mengambil kira-kira 20 oz. cuka setiap hari, jumlah yang cukup realistik.

Walaupun kajian ini Jepun tidak sumber yang sangat boleh dipercayai maklumat mengenai faedah cuka, terdapat bukti bahawa ia sebenarnya memberikan beberapa faedah kesihatan yang penting. Ia mengandungi asid asetik, cecair berbau yang memberikan cuka rasa asid kuat. Asid asetik tahu kerana keupayaannya untuk mengaktifkan gen-gen tertentu yang memberitahu badan anda untuk menyimpan kurang berat badan sekitar pinggang anda dan deposit itu lebih sekata seluruh badan. Ia seolah-olah meningkatkan thermogenesis untuk meningkatkan haba dan pembakaran tenaga dalam badan. Ini adalah proses yang membolehkan tubuh untuk metabolisme makanan cepat dan membakar lemak.

Kerana bahan utamanya adalah asid asetik, ia akan kelihatan seperti cuka boleh benar-benar membantu dengan penurunan berat badan. Malangnya, ianya berkemungkinan bahawa magnitud thermogenesis bahawa ia menciptakan mungkin akan terlalu sedikit untuk mendaftar dalam manusia. Jika anda sedang mencari untuk cuka sebagai pembakar lemak thermogenic kuat, anda mungkin daripada nasib.

Mungkin ada cara yang, bagaimanapun, bahawa cuka sebenarnya berfungsi sebagai alat untuk penurunan berat badan. Kajian terbaru pada manusia telah menunjukkan bahawa menambah cuka makan boleh sebenarnya lambat turun berapa pantas karbohidrat akan ditukar kepada gula dalam badan. Ini sebenarnya berfungsi sebagai penahan selera dan boleh menjadi sesuatu yang membantu untuk mengelakkan kencing manis. Jika anda melambatkan proses menukar gula, anda akan pada dasarnya membenarkan badan anda lebih banyak masa untuk membakar lemak sebelum ia boleh disimpan. Jadi mungkin ada beberapa manfaat untuk menggunakan cuka sebagai sebahagian daripada diet harian anda. Tetapi anda tidak perlu bertukar ia sebagai penyelesaian kehilangan berat badan keajaiban.

Jika anda benar-benar mencari kuasa pembakaran lemak yang thermogenic, ia akan menjadi jauh lebih bijak untuk cuba kesihatan yang selamat seperti pembakar lemak thermogenic atau lipotropic. Thermogenic pembakar lemak akan meningkatkan metabolisme anda dan membantu anda membakar lemak lebih cepat, walaupun ketika anda sedang tidur. Yang berkesan meningkatkan suhu di mana badan anda membakar lemak. Lipotropic pembakar lemak meningkatkan metabolisme badan anda untuk membakar lemak terlalu, dan juga membantu anda mengeluarkan atau mengangkut lemak dari badan anda. Lipotropics adalah bahan yang menghalang pengumpulan lemak di dalam hati yang tidak normal.

Sedikit cuka boleh menjadi berguna, tetapi untuk pembakaran lemak yang sebenar, melekat pada makanan tambahan yang benar-benar berkesan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *