Adakah anda sedar kelebihan ketawa pada kesihatan anda?

Adakah anda sedar kelebihan ketawa pada kesihatan anda?

Ada anda pernah ketawa sampai sakit perut anda, atau sehingga anda mendapat teary-eyed, atau anda hampir tidak boleh bernafas? Jangan bimbang, tidak akan datang kepada anda atau badan anda. Malah, anda boleh juga melakukan kesihatan anda banyak kebaikan.
Itu sahaja tidak. Terdapat banyak manfaat kesihatan untuk ketawa. Anda benar-benar boleh memberi ubat-ubatan melegakan tekanan atau penggalak kesihatan tersebut. Ketawa beberapa kali sehari sebenarnya akan mengambil tempatnya.
Memberi manfaat dalam apa cara yang tidak ketawa kepada anda?
Ketawa mengaktifkan pengeluaran bahan-bahan yang dipanggil Endorfin ke dalam darah. Bahan ini, kerana ia daripadanya merentasi pembuluh darah anda dan pergi melalui tubuh anda dan otak anda, adalah apa yang menyebabkan yang menyenangkan, gembira, limpahan perasaan apabila anda ketawa, dan membuatkan anda ingin lebih banyak ketawa.
Ketawa tidak hanya membuat anda gembira; Ia adalah baik untuk kesihatan mental anda juga.
-Ia merendahkan tekanan darah. Pertama, tekanan darah meningkat apabila anda mula ketawa, kemudian ia pergi ke bawah di bawah paras normal. Apabila anda ketawa, kecenderungan anda adalah untuk mengambil banyak udara, dan dengan itu, oksigen yang masuk ke dalam darah dan memberi makan kepada tubuh. Oksigen adalah baik kerana ia merangsang peredaran darah dan proses-proses badan anda.
-Ketawa juga meningkatkan kadar jantung dan nadi, dan mengurangkan tekanan. Meningkat kadar jantung dan nadi (dalam tahap biasa) memastikan organ badan anda aktif dan badan anda lebih bertenaga. Ini juga membantu anda supaya lebih fokus, memudahkan pemerolehan pembelajaran dan pengetahuan.
-Ketawa menguatkan jantung. Apabila anda sentiasa tertekan, lemak dan kolesterol dalam jantung dan arteri yang mengumpul lebih cepat. Ketawa, dengan mengurangkan tekanan, membantu menghalang pembentukan lemak dan kolesterol, dan menjadikan jantung lebih kuat dan sentiasa dalam keadaan yang lebih sihat, sekali gus mengurangkan kemungkinan menghadapi serangan jantung.
-Bersama-sama dengan mengurangkan tekanan, ketawa akan menurunkan tahap gula dalam darah anda juga. Mempunyai tahap gula darah yang terlalu tinggi menyumbang kepada penyakit kencing manis dan obesiti dengan keadaan kesihatan yang lain.
Gelak-ketawa sebagai usaha
Ketawa juga mempunyai kesan ke atas anda secara fizikal. Ia tidak banyak baik untuk badan anda oleh yang dibengkokkan dan gerakan regangan badan anda semasa anda ketawa. Dan oleh kerana anda menyedut dan menghembus udara banyak sambil ketawa, anda mengambil banyak oksigen dan pelepasan sisa karbon dioksida. Pertukaran udara ini mempunyai kesan kepada otot dan organ-organ badan yang serupa dengan kesan senaman fizikal yang sebenar.
-‘Tertawa yoga’ adalah merupakan satu bentuk senaman yang membuat penggunaan ketawa sebagai agen merangsang utama. Kaedah ini juga termasuk kedudukan fizikal dan postur tetapi objek utama adalah untuk membuat peserta ketawa dan oleh itu mendapat manfaat daripada kesan positif daripada ketawa.
Bagaimana ketawa membantu Kesihatan Mental anda
Ketawa merupakan salah satu cara yang baik untuk melepaskan diri daripada tekanan mental dan tekanan emosi yang anda sering tertakluk kepada setiap hari. Ketawa mengangkat semangat anda dan membantu anda menangani cabaran-cabaran hidup lebih positif, dan dengan lebih cekap.
-Apabila anda sampai ke titik di mana anda akan ketawa hysterically anda akan mendapatkan rasa kelegaan dan berasa lebih tenang.
-Ketawa juga adalah cara yang baik bagi keluarga yang mampu untuk mengendalikan masalah biasa dan menghadapi masa sukar. Keluarga yang dapat bersama-sama, ketawa walaupun menghadapi masalah (seperti kematian dalam keluarga, penyakit atau masalah kewangan) boleh membincangkan perkara-perkara bersama-sama, memahami satu sama lain, dan mencari penyelesaian yang boleh diterima oleh semua yang lebih baik.
Ketawa setiap hari
Bersama-sama dengan makanan yang sihat, menjalankan, dan semula jadi udara dan cahaya matahari, ketawa mungkin adalah salah satu yang paling murah dan paling berkesan ‘ubat’ untuk kesihatan – mental, fizikal dan emosi. Dan sudah tentu ianya menyeronokkan semua!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *