Adakah anda mudah tersinggung dan cepat marah

Adakah anda mudah tersinggung dan cepat marah

Apabila naik marah, fikirkan akibat. Luqman Al-Hakim
Ahli falsafah Cina
551 BC – 479 SM

Bodoh memberi penuh bolong kemarahannya,
tetapi seorang lelaki yang bijak sentiasa dirinya di bawah kawalan. Peribahasa 29:11

Adakah anda mudah tersinggung dan cepat marah?
Berikut adalah bantuan!

Tersinggung: menyebabkan tidak suka, marah atau vexation
Kemarahan: Untuk membuat marah; menjadi marah

Adakah ia hanya saya atau Adakah anda perasan peningkatan sikap dalam-anda muka daripada orang lain?

Berikut adalah beberapa contoh semalam.

1. Jalan kemarahan: Terdapat contoh-contoh harian tingkah-laku yang jahat ini.
2. Seorang pekerja di Vancouver dipecat. Keesokan harinya, beliau ditembak bos beliau mati.
3. Seseorang pekerja Wal-Mart telah dibunuh di pusat membeli-belah oleh rempuhan dari pembeli yang marah dan tidak terkawal.
4. Ibu jadi adalah bengkok pada membalas dendam, dia Facebooked anak perempuan beliau dilihat pesalah sehingga gadis itu membunuh dirinya sendiri. Ibu-ibu yang sedang berkhidmat masa.
5. Ayah Hoki mengalahkan penyokong remaja begitu teruk, anak itu telah dimasukkan ke hospital. Pasukan adalah terdiri daripada 8-tahun-kanak kanak berusia.
6. Seorang wanita menjerit di bahagian atas paru-paru beliau di kedai runcit tempatan kerana tingkah laku beliau dua anak-anak di bawah umur 5!
7. Selepas satu penghinaan yang dikatakan itu, a meluru turun daripada gadis-gadis remaja mengalahkan remaja lain hampir luar pengiktirafan. Kemudian mereka mencatatkan video serangan di You Tube.
8. Semalam, kami lelaki sampah adalah didera secara lisan apabila beliau melangkau Tong sampah seorang wanita kerana akses ke laluannya disekat oleh salji.

Mudah tersinggung dan cepat kepada kemarahan individu yang berada di luar kawalan.

Mereka di bawah pengaruh kesalahan itu dilihat dan oleh itu tidak boleh membuat keputusan yang rasional dan wajar. Yang telah dibuktikan dalam kajian hubungan yang dilakukan oleh Dr. Gottman, yang menunjukkan bahawa rasa tersinggung dan marah boleh menyebabkan kita pergi ke cara “mempertahankan atau menyerang.” Kedua-duanya adalah berfaedah.

Adakah anda mudah tersinggung dan cepat marah?
1. Membenarkan diri anda berasa tersinggung dan marah adalah pilihan anda.
2. Tiada siapa boleh menyinggung anda atau membuat anda marah melainkan anda membiarkan mereka!

Lowdown menunjukkan kemarahan dan rasa tersinggung

Rasa tersinggung dan berkelip kemarahan adalah tindak balas dalaman yang dilihat mempunyai sebab Luaran.
1. Tersinggung atau marah orang hampir selalu menyalahkan tindak balas pada individu atau acara lain.
2. Jarang mereka sedar sebab sebenar untuk tindak-balas mereka adalah persepsi dunia mereka tidak rasional.
3. Marah orang mempunyai persepsi dan jangkaan dunia tertentu. Bila realiti tidak memenuhi harapan mereka, mereka menjadi marah.
4. Jurang antara apa yang mereka mahu dan apa yang benar-benar berlaku membawa kepada manifestasi kemarahan.

Pertimbangan emosi
Orang-orang yang sebab emosi sering misinterpret peristiwa-peristiwa biasa dan perkara-perkara yang orang lain katakan sebagai mengancam untuk keperluan dan matlamat mereka. Dalam jangka panjang, pertimbangan emosi boleh membawa kepada kepincangan kemarahan.

Kekecewaan-toleransi rendah
Kita pada satu masa nanti semua telah mengalami satu masa di mana toleransi kekecewaan kami adalah rendah. Selalunya, kebimbangan berkaitan dengan tekanan merendahkan paras toleransi kami; kita mula melihat kejadian biasa sebagai ancaman kepada kesejahteraan kami atau ancaman kepada ego kita.

Harapan yang tidak munasabah
Apabila rakyat membuat tuntutan, mereka akan melihat sesuatu dengan cara yang mereka fikir mereka harus, tidak dengan cara yang benar-benar perkara yang. Kekurangan kesempurnaan di dunia mereka merendahkan tahap toleransi kekecewaan mereka. Orang dengan jangkaan yang tidak mahu orang lain untuk bertindak dalam cara yang tertentu — dan acara-acara itu yang tidak terungkap dengan cara yang boleh diramal. Apabila perkara-perkara yang tidak pergi cara mereka, mereka menjadi tersinggung, marah, dan kecewa.

Orang-penilaian
Orang-pengkelasan adalah jenis pemikiran di mana kami menggunakan label yang menghina orang. Penilaian seseorang seperti orang brengsek, bodoh, atau lebih teruk dehumanizes individu dan menjadikannya lebih mudah untuk menjadi marah tanpa keprihatinan terhadap perasaan orang itu.

Serangan peribadi
Seseorang menyerang idea kami dan kami mengambil ia secara peribadi.

Penyelidikan menghubungkan tingkah laku yang mudah tersinggung dan cepat marah dengan tahap harga diri yang rendah.

Mempunyai keyakinan dalam diri kita membantu kita mengelakkan rasa keperluan untuk mempertahankan atau menyerang apabila peristiwa berlaku.

Satu lagi faktor penyumbang kepada tahap kemarahan seseorang adalah kesihatan.

Walaupun kita tidak ingin bertindak balas secara negatif, keupayaan kita dalam mengurus tingkah laku kami boleh dikurangkan dengan mengurangkan tahap kesihatan.

1. Dengan kami semasa sibuk, semakin ramai orang yang hidup tidak tidur kehidupan. Kekurangan tidur merendahkan paras serotonin dan dopamine dan menyumbang kepada keresahan dan kemarahan.
2. Obesiti dan senaman yang tidak mencukupi boleh bermain roll dalam mengurangkan pengeluaran serotonin dan dopamine, serta Endorfin yang menenangkan kita.

Rasa mudah tersinggung dan cepat marah adalah tingkah laku yang dipelajari.

Menghentikan masa membelanjakan kira orang yang mudah tersinggung.

Saya akui saya perlu mematuhi semua nasihat ini. Dalam tempoh beberapa tahun yang lalu, saya telah bertambah dengan ketara baik pengurusan kemarahan saya. Saya telah mengalami hasil positif oleh tinggal tenang dan tegas dan tidak mendapat emosi ketagih pada situasi.

Salah satu kawasan di mana saya pernah menjadi mudah tersinggung adalah jika orang tidak menyimpan perkataan mereka atau gagal untuk menyampaikan apa yang mereka dijanjikan. Saya ingat berating seorang kerani hotel tidak bersalah kerana Tempahan Saya telah hilang. Selepas ranting untuk beberapa minit, saya belajar saya berada di Hotel yang salah. Tingkah-laku saya adalah tidak sesuai.

Baru-baru ini, salah satu daripada pembekal kami disemak semula kontrak perkhidmatan, yang tidak dibenarkan di bawah syarat-syarat perjanjian kami. Dan beliau melakukannya tanpa notis, walaupun 60 hari notis dinyatakan dengan jelas di dalam kontrak. Diri lama saya pada mulanya ingin membalas dengan kemarahan. Kemudian, dengan bantuan dari pasukan CRG, kami Corporate berdiri tanah kami.
Tiada siapa yang mahu berurusan dengan orang yang marah. Anda boleh memilih untuk tidak menjadi salah satu!

Baca langkah-langkah tindakan yang di bawah.

Minggu ini langkah-langkah tindakan

Adakah anda mudah tersinggung dan cepat marah?

Berikut adalah bantuan!

1. Adakah anda mudah tersinggung atau cepat untuk marah? Jika ya, apa yang mencetuskan anda? Apa yang orang lain akan mengatakan tentang maklum balas anda kepada peristiwa-peristiwa hidup anda?
2. Tiada–Tiada min–baik yang datang dari yang mudah tersinggung. Memikirkan seseorang yang mudah tersinggung atau cepat marah. Yang menikmati melepak atau berinteraksi dengan orang itu?! Ia adalah seperti berjalan di atas eggshells.
3. Yang mudah tersinggung dan cepat marah adalah kelakuan kepincangan. Menuntut “ketepatan politik” jatuh ke dalam kategori itu.
4. Contrary kepada kepercayaan individu mudah tersinggung, kesalahan bukanlah luar. Orang tidak menyinggung anda atau membuat anda marah melainkan anda membiarkan mereka.
5. Kemarahan menyebabkan pemikiran tidak rasional dan membuat anda tidak dapat membuat keputusan yang kukuh.
6. Bertanggungjawab buat masa ini bagi jawapan anda untuk semua situasi. Berhenti menggunakan mekanisme “Saya tersinggung” dan reaksi spontan kemarahan. Saya telah melihat individu-individu yang memukul peralatan dan dinding dan terbang ke dalam kemarahan pada objek yang lengai. Terdapat tiada manfaat yang.
7. Jawapan akan belajar. Menghentikan masa membelanjakan kira orang yang mudah tersinggung.
8. Anda boleh berdiri sendiri dengan menjadi tenang dan tegas.
9. Untuk memahami bagaimana tahap harga diri mempengaruhi pengurusan kejayaan dan kemarahan anda, lengkapkan inventori harga diri. Jawapan anda kepada soalan-soalan 40 mengkategorikan harga-diri anda ke dalam 5 bidang tertentu–apa yang kita panggil situasional harga diri. Penilaian ini merangkumi 12 langkah-langkah tindakan yang tepat untuk meningkatkan keyakinan diri anda.
10. Untuk menentukan bagaimana cara hidup anda adalah mempengaruhi tahap stres dan kesihatan anda, lengkapkan penunjuk tekanan dan Perancang kesihatan. Jawapan anda kepada soalan-soalan dengan 120 akan dengan segera membantu anda mensasarkan peluang-peluang untuk meningkatkan tahap kesihatan dan berpotensi mengurangkan keresahan berkaitan dengan tekanan.
11. Mengesahkan tujuan dan keghairahan anda dengan melengkapkan jurnal saya sumber pengalaman. Dalam buku 88-Laman ini, saya telah menggariskan langkah-langkah yang tepat yang boleh diambil untuk mengetahui apa benar-benar penting kepada anda, supaya anda boleh menikmati life’instead yang tenang, ditentukan kewujudan kecewa.
12. Yang mudah tersinggung dan marah pada orang lain adalah tingkah-laku yang mementingkan diri sendiri dengan kesan-kesan yang merosakkan. Tumpuan tenang apa yang boleh dilakukan–bukan apa tidak melakukannya–dengan keinginan anda! Mengatasi diri sendiri. Anda akan terkejut dengan sambutan positif anda akan mengalami. Saya tahu saya telah.

Sehingga masa depan, terus hidup atas tujuan!
Ken Keis

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *