Adakah anda memerlukan perentak jantung? Berikut adalah tanda-tanda utama

Adakah anda memerlukan perentak jantung? Berikut adalah tanda-tanda utama

Penentu rentak telah sekitar selama beberapa dekad, namun masih terdapat banyak salah faham tentang bagaimana mereka bekerja, apa yang mereka lakukan, dan siapa yang memerlukan mereka. Berjuta-juta orang di seluruh dunia memakai penentu rentak, tetapi ia adalah sesuatu yang jarang bercakap tentang.

Orang mendapat diimplankan untuk membetulkan masalah dengan jantung yang dikenali sebagai sebuah aritmia jantung. Dalam istilah orang biasa, ia bermaksud irama asli jantung semakin keluar daripada memukul.

Walaupun hanya kira-kira semua orang mungkin mengalami serangan singkat tetapi sekali-sekala keluar daripada rentak jantung aktiviti, sesetengah orang mempunyai aritmia degil yang menyebabkan gejala-gejala, menjejaskan keupayaan mereka untuk menjalani kehidupan normal, dan sebahagian besarnya tidak dapat diramalkan. Orang-orang ini perlu penentu rentak. Gejala-gejala yang mungkin bermakna anda perlu perentak jantung termasuklah keletihan, pening, kepala, walaupun pengsan, serta dapat melaksanakan tanpa mendapat terlalu daripada nafas.

Ini adalah tanda-tanda yang agak samar-samar dan seseorang boleh dengan mudah mempunyai semua syarat-syarat tersebut dan tidak perlu perentak jantung. Tetapi mari kita bercakap tentang apa yang benar-benar berlaku.

Jantung yang sihat yang dapat tandingi dalam irama tertentu yang menyelaras di tengah-tengah Dewan atas (atria) dan Dewan rendah (ventrikel) dalam apa-apa cara rentak jantung yang cukup cekap pada kuantiti yang sangat banyak darah seluruh badan bergerak. Darah ini dipanggil keluaran jantung. Jika keluaran jantung jatuh kepada sifar, orang yang meninggal dunia dalam masa beberapa minit.

Tetapi dalam banyak kes, sistem elektrik jantung (tidak keupayaan pam) mula bertatih. Ini adalah satu masalah elektrik jantung — tidak jantung dapat mengepam keluar darah yang cekap. Lagi ramai orang tidak sedar hati sebagai sistem elektrik.

Impuls elektrik yang dihasilkan oleh satu panduan rentak jantung. Jika jantung berhenti menghasilkan elektrik dengan cara yang biasa atau elektrik tidak lagi bergerak dengan betul melalui otot jantung, ia boleh mengakibatkan aritmia untuk.

Terdapat dua jenis utama aritmia yang boleh menyebabkan seseorang mendapat perentak jantung. Yang pertama dipanggil “pucuk nod sinus,” bunyi mana yang sangat rumit. Ia benar-benar bermakna bahawa hati tidak lagi menghasilkan tenaga elektrik pada kadar yang betul.

Hati mempunyai keupayaan luar biasa untuk menghasilkan elektrik. Ini dicapai dengan keluasan kecil tisu yang dipanggil nod sinoatrial (digelar “nod sinus” atau hanya “resdung”) di bahagian atas sebelah kanan jantung. Jika nod sinus mendapat lembap atau menghasilkan elektrik erratically atau menghasilkan elektrik dengan baik pada kadar yang rendah tetapi tidak boleh menyimpan apabila anda bersenam dan memerlukan satu kadar yang lebih cepat… itulah pucuk nod sinus.

Kira-kira separuh daripada semua orang diimplankan mempunyai keadaan ini. Aritmia terhasil untuk orang dengan pucuk nod sinus adalah kadar jantung yang terlalu lambat untuk menyokong aktiviti biasa. Istilah perubatan ini adalah “sinus bradycardia.” Kerana anda tidak mendapat cukup output jantung untuk melakukan perkara-perkara yang biasa, anda boleh mendapati diri anda mendapat winded, letih, pening, atau walaupun lulus keluar melakukan perkara-perkara yang kamu telah kerjakan.

Kedua jenis aritmia yang boleh membawa kepada penentu rentak bunyi yang lebih mudah, tetapi nama adalah sedikit sebuah Ironi. Ia dipanggil “blok jantung.” Blok jantung tidak benar-benar satu tersumbat pada semua. Sebaliknya, ia bermakna bahawa impuls elektrik yang dihasilkan oleh satu lagi perjalanan dengan cekap melalui otot jantung. Tenaga elektrik akan ditangguhkan atau walaupun disekat di sesetengah kawasan.

Di tengah-tengah sihat, tenaga elektrik yang menyebabkan jantung untuk mengalahkan bermula pada nod sinoatrial (atas, sebelah kanan jantung). Ia kemudian akan bergerak keluar atria tersebut dan kemudian menurun. Kerana membuat dengan cara ventrikel, ia dialirkan melalui sebuah persimpangan yang dipanggil “nod atrioventricular” atau nod AV.

Apabila tenaga elektrik akan melalui nod AV, ia akan bergerak ke ventrikel dan menyebabkan ventrikel kontrak dan pam darah. Blok jantung berlaku apabila terdapat masalah pada nod AV. Kadang-kadang mendapat tenaga elektrik lewat dalam apa-apa cara bahawa atria dan ventrikel adalah tidak lagi bekerja bersama-sama.

Dalam bentuk melampau blok jantung, tenaga dari setengah bahagian atas jantung tidak boleh membuat jalan ke bahagian bawah separuh sekali (ini dipanggil “blok jantung lengkap”). Kerana atria dan ventrikel tidak bekerja dalam suasana harmoni, keluaran Kardiak adalah terjejas. Ini boleh menyebabkan senarai gejala-gejala yang sama: pening kepala, sesak nafas, rasa letih semua yang masa, dan juga pengsan.

Kira-kira separuh daripada semua orang yang memerlukan diimplankan mempunyai beberapa bentuk blok jantung (ia boleh jadi ringan kepada teruk).

Aritmia boleh agak rumit. Contohnya, seseorang mungkin mempunyai kedua-dua jenis ini aritmia yang memerlukan perentak jantung, iaitu satu orang boleh mempunyai nod sinus pucuk dan blok jantung pada masa yang sama. Malah individu yang hanya punyai satu aritmia sekarang boleh membangunkan satu lagi jenis aritmia pada masa akan datang.

Penentu rentak yang mencapai matlamat ini dengan “mengisi rentak hilang.”

Penentu rentak adalah peralatan elektrik yang kecil yang diimplan di dalam dada. Mereka menghantar tenaga elektrik kepada satu pada tepat masa yang betul untuk sihat dengan cara yang seperti “biasa” yang mungkin. Ramai pesakit, diimplankan semula rentak normal jantung. Dalam sesetengah pesakit, aritmia mungkin terlalu teruk untuk rentak jantung yang biasa yang perlu dipulihkan, tetapi perentak jantung yang sekurang-kurangnya boleh datang menutup.

Penentu rentak “tahu” apabila untuk menghantar tenaga elektrik kepada satu kerana mereka memantau setiap rentak jantung dan bertindak balas mengikut bagaimana doktor program mereka. Ini adalah ciri berguna kerana ramai perentak jantung pesakit tidak memerlukan pacing yang berterusan. Malah, bagi ramai orang, aritmia tidak kekal, tetapi datang dan pergi, kadang-kadang untuk tempoh masa yang singkat. Perentak jantung dalam mengawasi aktiviti jantung dan melompat dengan merangsang tenaga (pacing) apabila aritmia untuk berlaku.

Ada ubatnya, pada masa ini, bagi aritmia dalam erti kata bahawa rentak jantung yang tidak menentu yang tidak boleh dipulihkan dengan pembedahan atau pil. Benar, operasi, pil dan ubatan lain boleh membantu menguruskan gejala atau membetulkan Walaupun sebahagian daripada masalah.

Penentu rentak adalah cara yang benar-benar sangat selamat berurusan dengan aritmia tertentu. Walaupun mereka sedang diimplan dalam badan, ia tidak menghasilkan ubat-ubatan atau bahan kimia lain ke dalam badan. Mereka menggunakan elektrik, yang merupakan bahan yang sangat badan menjana sendiri, jika ia boleh.

Doktor mempunyai banyak fleksibiliti dari segi bagaimana perentak jantung yang diprogramkan, supaya ia sesuai untuk pelbagai jenis orang, daripada atlet-atlet untuk bayi yang baru lahir untuk warga tua yang terlantar.

Dan penentu rentak mempunyai ingatan supaya mereka boleh membuat laporan kepada doktor apa telah berlaku dalam jantung pesakit. Aritmia tidak semua boleh dirawat dengan perentak jantung. Tetapi bagi gangguan irama seperti blok jantung atau sinus bradycardias, penentu rentak teknologi yang selamat, berkesan, dan terbukti yang boleh membuat satu perbezaan yang besar dalam kehidupan orang-orang yang memerlukannya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *