Adakah anda kurang keyakinan diri, mengalami kebimbangan dan takut apa yang orang lain fikirkan tentang anda?

Adakah anda kurang keyakinan diri, mengalami kebimbangan dan takut apa yang orang lain fikirkan tentang anda?

Ia nampaknya fakta tertentu, dari kenaikan dalam talian carian tentang topik tersebut, sejumlah kian orang mempunyai beberapa jenis kebimbangan atau isu harga diri, syarat-syarat ini mempunyai kuasa, dan sering melakukan, memusnahkan perkembangan diri seseorang individu dan memastikan kehidupan yang sengsara!
Rasa takut telah diterangkan dalam kalangan rohani sebagai “Senjata terbesar syaitan”.Baik walaupun jika anda tidak percaya jika ada syaitan yang, takut sememangnya diri batin yang terbesar musuh…Ia paralyses, Thalasemia, kekuatan dan semangat dan mewujudkan rasa tidak puas hati yang besar.

Kawasan-kawasan utama di mana ia mengenakan orang:-keyakinan untuk membina hubungan, keupayaan untuk mengambil tindakan dan tekanan di hadapan orang atau situasi.Perasaan seterusnya dalam beberapa bentuk atau lain-lain adalah faktor yang biasa sepanjang, bersama-sama dengan kebimbangan sosial.

Sebab-sebab masalah tersebut boleh menjadi kompleks, bergantung kepada individu yang terlibat. Satu perkara yang pasti Walau bagaimanapun, keadaan tersebut boleh merosakkan kehidupan bigtime!! Berita baik adalah bahawa lebih dikenali sekarang tentang punca dan bagaimana untuk menangani ia.Sebab-sebab ia mengambil pegangan seseorang tertentu secara rasmi terbukti dan lebih banyak masa dan ruang daripada artikel pendek ini diperlukan untuk menilai yang sepenuhnya, tetapi saya akan memberi kepada anda dua perkara dalam kehidupan kontemporari, yang tinggi dalam senarai yang disyaki:-

1) Visual imej
2) Jangkaan tinggi

Beratus-ratus saluran TV kita makan diet yang baik mencari people.seemingly dengan kuasa super manusia mereka menonton.Ini adalah orang-orang yang seolah-olah ‘mempunyai semua yang pergi untuk mereka’, hampir sempurna kelihatan mereka dan pendapatan mereka! Diam-diam dan separa sedar, kita suka dengan cara ini ‘orang’ dan covet apa yang mereka ada, tanpa menyedari ia kita meningkatkan standard yang kita fikir kita perlu mencapai.Maka kesilapan yang terbesar.kami memulakan proses yang berterusan untuk memberitahu diri kita bahawa kita tidak boleh mencapai mereka.Ini menyebabkan kekecewaan yang menyebabkan perasaan seterusnya dan kegagalan untuk mengambil cengkaman dari masa ke masa, yang membawa kepada takut dan ketidakupayaan untuk mengambil dan membuat tindakan yang kita dapat lakukan dengan penuh keyakinan.

Apabila minda separa sedar kita diberikan mesej yang negatif, tindakan kita akan menjadi sejajar dengan itu negatif.Menyedari proses ini adalah langkah pertama untuk mengelakkan masalah, maka langkah-langkah yang berkesan boleh diambil untuk kawalan ketakutan, kemurungan dan kurang masalah keyakinan.

Anda akan perlu mencari kemampuan untuk membangunkan minda berdaya tahan, yang menyediakan anda dengan kestabilan dalam masa tekanan dan kekecewaan.Ia adalah sangat penting supaya dapat mengawal emosi yang kuat, seperti kemarahan, pencerobohan dan pesimis perasaan seperti ‘ini pasti berlaku kepada saya’ Bilakah sesuatu yang tidak kena.Anda sepatutnya untuk diuji dalam hidup anda dan ia adalah persoalan bagaimana kita bertindak balas untuk ujian ini.Selepas sedang diuruskan tamparan hebat, boleh kami menjemput diri kita? Kita boleh menjadi seseorang yang lebih baik hasil daripada itu, atau Adakah kita menjadi yang lebih teruk? Kita akan berkeyakinan semasa kesusahan dan melihat penyelesaian kepada masalah? Atau akan kami semata-mata wallow di self-pity dan apportion menyalahkan apa-apa atau sesiapa selain daripada diri kita sendiri?

Terdapat teknik-teknik yang anda boleh belajar untuk mengawal kebanyakan pengaruh negatif tersebut dalam kehidupan anda.Jika anda menyedari beberapa mata saya dalam diri anda, minda anda mesti ditukar secepat mungkin.Masalah yang dibiar seringkali hanya mendapatkan secara beransur-ansur lebih teruk dan lebih berakar.

Kerangka minda yang positif akan membentuk pangkal sikap yang ‘boleh buat’. Orang-orang yang berfikiran positif akan jauh lebih cenderung untuk melihat cabaran-cabaran dan bukannya masalah atau peluang daripada kesukaran. Sikap mental yang positif daripada peniaga-peniaga yang berjaya bermakna bahawa peluang menjadi kenyataan, kerana mereka juga mempunyai pemacu dan motivasi untuk berjaya dan membuat mimpi mereka menjadi kenyataan.Untuk melakukan ini walaupun mereka mempunyai keupayaan untuk menghadapi peristiwa-peristiwa yang menentang dan melayan mereka semata-mata sebagai pelajaran di ‘sekolah kehidupan’ untuk membuat mereka lebih knowledgable, lebih mampu dan lebih bijak.Terdapat banyak yang akan diperolehi dari membangunkan keadaan keyakinan terhadap watak anda.Masalah bagi ramai orang yang ingin meningkatkan, kemudian membangunkan teknik-teknik dan mengatasi tabiat buruk.

Emosi bermula di minda. Perkara yang ingin tahu tentang emosi itu tidak seperti banyak pemikiran yang kita boleh benar-benar merasakan mereka secara fizikal. Kemarahan, kegembiraan, keresahan dan sebagainya yang semua menghasilkan sensasi sebenar tubuh badan yang boleh kita rasa. Kerana ini, ia adalah penting bahawa kita tetap sedar apa yang kita rasa dan mengapa kita berasa ini. Walau bagaimanapun kesedaran diri, walaupun penting, boleh mempunyai sendiri isu-isu kesihatan mental kita kerana kita akan Bincangkan sekarang.

Langkah kesedaran diri adalah penting dalam membuat keputusan yang kritikal. Lagipun, jika kita tidak berasa dalam kawalan diri kita kemudian bagaimana boleh kami menjangka akan mengambil kawalan ke atas takdir dan keadaan kita sendiri? Sebagai dengan mana-mana ekstrem yang lain walaupun satu jumlah yang melampau diri kesedaran boleh memudaratkan. Ia boleh menyebabkan kita menjadi terlalu takut akibat daripada tindakan tasking. Di samping itu, apa yang kita akan panggil ‘kesedaran diri yang melampau’ boleh membawa kita menjadi terlalu berkira pengalaman dan tindakan. Jadi Bagaimanakah kami kira-kira yang betul? Bantuan terdapat isu-isu ini, jika anda mengalami masalah, jenis ini semua yang anda perlu adalah keinginan untuk memperbaiki dan motivasi untuk mendapatkan ilmu pengetahuan.

Jika anda seorang yang mengalami apa-apa seperti ini, atau tahu sesiapa yang tidak… terdapat maklumat mengenai teknik-teknik bagi mengubati keresahan dan membina keyakinan diri.Ia adalah percuma dan boleh didapati untuk semua yang ingin melihatnya.Masalah peribadi seperti yang saya telah menerangkan akan berubah-ubah dalam intensiti dan keseriusan dan biasa.Nasihat terbaik adalah untuk mengawal mereka dengan cepat sebelum mereka mengawal anda! Anda boleh melakukannya jika anda mahu untuk menghadapi isu-isu dan Sarjana nasib anda.Minda dan semangat anda mempunyai potensi untuk melakukan hampir apa sahaja!

Mal Peters (Nov 2009)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *