Adakah ahli psikologi agama baru?

Adakah ahli psikologi agama baru?

Psikologi adalah satu subjek yang merangkumi pelbagai aktiviti yang saintifik, falsafah, sosiologi, dan perubatan. Malah, banyak yang berpendapat bahawa bidang Psikologi kerana dunia moden apa bidang falsafah dan teologi telah generasi terdahulu. Dalam artikel ini kita akan Bincangkan peranan psikologi dalam kehidupan individu dan masyarakat, dan mempertimbangkan beberapa peranan yang berpotensi untuk psikologi profesional dalam senario semasa dan masa hadapan.

Dari segi teori, psikologi adalah falsafah. Ia adalah tradisi moden penilaian moral. Menggunakan prinsip-prinsip psikologi, kita menentukan adalah sesuai, biasa, semulajadi, dan boleh diterima. Kami juga menentukan apakah jenis-jenis pemikiran dan tingkah laku boleh diterima di dalam persekitaran sosial kami sekarang. Ini adalah untuk mengatakan bahawa psikologi adalah pada dasarnya moral baru. Penilaian ini berada di persimpangan antara akal dan politik penguatkuasaan; mereka biasanya telah domain daripada Imam.

Tetapi psikologi juga merupakan bidang praktikal dan pragmatik. Sains untuk seluruh kebahagiaan telah dibangunkan dalam tempoh tiga puluh tahun yang lalu, terutamanya dalam bidang psikologi yang positif. Di kawasan ini siasatan, ahli psikologi telah ditetapkan untuk menentukan apa yang ia adalah yang membentuk “kehidupan yang baik.” Kami mula untuk memeriksa dan kaitkannya punca dan implikasi kebahagiaan, kegembiraan, kepuasan, kasih sayang. Kami mula untuk mengekod satu set undang-undang penglibatan orang-orang dalam tugas-tugas asas hidup: tempat kerja, Keluarga, komuniti, kerohanian.

Ini adalah semua kerja yang telah ditinggalkan kosong dengan meninggalkan meluas dianjurkan agama antara masyarakat yang sangat maju. Kerana kesedaran yang telah secara beransur-ansur merebak melalui generasi, yang telah timbul keperluan dan memenuhi keperluan tersebut untuk keimamatan yang baru. Dan bahawa keimamatan komuniti psikologi.

Ada satu lagi perkara yang akan dibincangkan yang merupakan bahagian yang penting untuk hujah ini, dan itulah isu psikoterapi. Dalam psikoterapi kita mencari satu bentuk Gunaan falsafah dan penilaian yang telah dibincangkan setakat ini. Kerja di psychotherapist ini adalah untuk memohon garis-panduan moral yang baru ini secara langsung kepada kehidupan individu.

Psychotherapists banyak sangat menolak tanggapan ini. Ia adalah perkara biasa dalam profesion kesihatan mental untuk mendengar penolakan untuk Daftar tanggapan bahawa ahli terapi dalam apa-apa cara mempengaruhi atau mengenakan nilai-nilai pelanggan mereka. Ia adalah satu perkara kesucian moral bagi terapi ini, banyak yang Imam zaman sebelumnya akan ada yang berhujah bahawa mereka mengaku hanya perkataan Allah, dan tidak mana-mana pendapat mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, Sains psikologi nyenyak telah bahawa adalah mustahil bagi mana-mana interaksi mengambil tempat tanpa ungkapan nilai-nilai kebudayaan dan peribadi individu yang terlibat. Setiap komunikasi adalah pada dasarnya yang memujuk perbuatan, yang menghantar nilai-nilai dari satu individu kepada yang lain. Dalam keadaan psychotherapeutic, kuasa yang berbeza antara ahli terapi dan pesakit memastikan pelanggan tiada untuk menerima nilai-nilai dalam terapi.

Psikologi diagnos, selepas semua, adalah lebih sedikit daripada pertimbangan tentang apakah bentuk-bentuk pemikiran dan tingkah laku yang boleh diterima dalam iklim budaya semasa. Norma ini berbeza mengikut budaya, dan berubah dari masa ke masa dalam setiap budaya. Tingkah laku yang diterima sekarang adalah sekali tidak patut ditimbulkan, dan tingkah-laku yang kini dianggap biasa akan satu hari nanti akan pathologized.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *