Acai Berry dan tekanan darah tinggi

Acai Berry dan tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi atau hipertensi adalah biasa di kalangan orang dewasa yang tinggal di negara-negara yang sangat maju. Tertakluk kepada tekanan memainkan hanya sebahagian dalam pembangunan tekanan darah tinggi. Beberapa faktor yang harus dipersalahkan. Ia boleh disebabkan oleh penyakit-penyakit lain yang diikuti atau boleh berlaku secara bebas. Ia boleh membawa kepada masalah yang lebih besar kepada organ-organ lain dalam badan jika tidak dirawat di kiri. Ia dianggap pembunuh senyap jika anda tidak sedar bahawa anda mempunyai.

Apa itu tekanan darah tinggi?

Tekanan darah adalah tentera diberikan terhadap dinding dalam arteri darah. Arteri adalah kapal-kapal yang menghantar darah yang telah oxygenated dari paru-paru terhadap organ-organ lain badan. Apabila tekanan darah tinggi, ia bermakna bahawa terdapat lebih banyak ketegangan yang digunakan terhadap dinding arteri, membawa kepada beberapa masalah.

Tekanan darah boleh diukur dengan menggunakan alat yang dipanggil sphygmomanometer dalam millimeter tingginya Utarid (mmHg) dicatatkan sebagai dua nombor. Bahagian atas nilai merujuk kepada tekanan systolic, yang sepadan dengan tekanan dalam arteri yang manakala satu kontrak. Jumlah yang lebih rendah yang dipanggil tekanan diastolic, yang diukur ketika hati pada yang lain. Nilai kedua-dua adalah penting dalam menentukan sama ada atau tidak anda mempunyai tekanan darah tinggi.

Hipertensi merupakan kebimbangan kesihatan yang besar kerana ia membuatkan jantung bekerja dua kali ganda lebih keras untuk pam darah dan meningkatkan risiko untuk mendapat komplikasi kepada organ-organ lain termasuk mata, buah pinggang, arteri dan otak.

Apa itu tekanan darah Normal?

Seperti cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Kebangsaan bersama ketujuh pada pencegahan, pengesanan, penilaian dan rawatan untuk tekanan darah tinggi (JNC-7),
Tekanan darah yang normal adalah kurang daripada 120 systolic tekanan dan tekanan diastolic 80. Anda dianggap di peringkat prehypertension jika tekanan systolic anda adalah dari 120 hingga 139 dan tekanan diastolic anda dari 80-89. Anda mempunyai tekanan darah tinggi jika anda mencapai nilai sistolik 140 atau lebih tinggi, dan anda tekanan diastolic 90 atau lebih tinggi. Jadi, di mana Adakah anda tergolong?

Apa punca darah tinggi?

Terdapat dua bentuk tekanan darah tinggi, keperluan dan kedua. Hipertensi Essential bermaksud bahawa tiada punca perubatan khusus telah didapati membawa tekanan darah tinggi. Hipertensi sekunder, di sisi lain, adalah tekanan darah tinggi disebabkan oleh keadaan perubatan lain seperti kencing manis, penyakit buah pinggang atau tumor.

Akaun hipertensi Essential 95% daripada tekanan darah tinggi. Punca ini berbeza-beza. Faktor-faktor penyumbang termasuklah perkara-perkara berikut: diet lemak dan garam yang tinggi, obesiti, usia, rokok, tekanan, kurang senaman, gaya hidup, dan keturunan.

Hanya 5% daripada kes-kes hipertensi adalah sekunder. Sebab sebab termasuk: kencing manis, penyakit buah pinggang, tumor kelenjar adrenal, coarctation dan aorta, gangguan Tiroid, mengandung.

Apakah gejala-gejala tekanan darah tinggi?

Anda mungkin tidak tahu bahawa anda mempunyai tekanan darah tinggi sehingga anda telah diperiksa. Banyak orang tidak berasa apa-apa yang luar biasa kecuali apabila tekanan darah mencecah tahap yang terlalu tinggi.

Manifestasi biasa daripada tekanan darah tinggi adalah sakit kepala, pening, berdebar-debar, penglihatan kabur, sesak nafas, dan mudah fatigability.

Apakah merawat tekanan darah tinggi?

Diet yang sihat adalah amat penting dalam merawat tekanan darah tinggi. Mengurangkan jumlah garam dan lemak anda mengambil setiap hari. Makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan kerana ia adalah sumber yang kaya vitamin dan serat. Serat makanan yang merendahkan kolesterol yang tidak baik yang menyumbang kepada tekanan darah meningkat. Menonton kerana obesiti adalah faktor, serta berat badan anda. Mengurangkan pengambilan alkohol. Alkohol lebih banyak dimakan, semakin tinggi risiko tekanan darah tinggi. Minum kopi, begitu juga dikaitkan dengan peningkatan yang sederhana dalam tekanan darah orang-orang yang sudah hipertensi.

Perubahan gaya hidup yang perlu dibuat. Elakkan diri daripada merokok kerana kesannya yang tidak menyenangkan pada saluran darah. Memulakan suatu regimen senaman untuk meningkatkan peredaran darah dan mendapat tidur yang mencukupi. Elakkan tinggal sehingga terlalu lewat pada waktu malam.

Doktor anda boleh menetapkan ubat-ubatan oral yang anda sentiasa, terutamanya jika tekanan darah tinggi tidak boleh dikawal dengan perubahan diet dan gaya hidup yang semata-mata.

Bagaimana Acai Come untuk menyelamatkan?

Acai berry, dikenali kerana kandungan anthocyanin kaya, memberi kesan anti untuk sel-sel yang sihat. Anti-oksidan dalam acai adalah lebih tinggi daripada sumber-sumber lain seperti blueberry, itulah sebabnya mengapa acai beri dianggap sebagai salah satu superfoods sepuluh di dunia. Toksin dipam keluar daripada membran sel lemah lapisan dinding saluran darah dengan itu menghalang turun naik tekanan darah.

Anti-oksidan yang akan nilai-nilai dalam memusnahkan homocysteine, satu sebatian yang dikenali untuk meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

Mikronutrien dalam acai membantu meningkatkan bekalan nutrien yang diperlukan oleh sel-sel untuk meneruskan tugasnya yang biasa. Acai menyediakan sebahagian daripada elaun harian vitamin B, Beta-karotena, Boron, kalsium, kromium, kuprum, asid folik, iodin, mangan, Magnesium, molibdenum yang kaya, kalium, Selenium, vitamin C, D, E dan zink.

Acai mengandungi asid lemak diperlukan untuk melawan kolesterol yang tidak baik, Omega 6 dan Omega 9. Kadar kolesterol dalam arteri yang membawa kepada pembentukan plak dan seterusnya peningkatan tekanan darah untuk menolak darah yang mencukupi lepas tersumbat.

Beta-sitosterol banyak dalam acai, bersaing dengan kolesterol pemakanan untuk penyerapan, oleh itu mengurangkan kolesterol darah. Serat pemakanan tinggi yang hadir dalam acai juga membantu mengurangkan kolesterol yang tidak baik.

Acai mempunyai glisemik yang rendah indeks yang membantu mengawal berat badan. Indeks glisemik adalah ranking karbohidrat berdasarkan kesannya pada tahap gula dalam darah. Rehat karbohidrat lebih cepat turun semasa penghadaman, semakin tinggi Indeks glisemik. Karbohidrat pecahan itu perlahan-lahan, melepaskan gula secara beransur-ansur ke dalam aliran darah, mempunyai satu Indeks glisemik yang rendah. Makanan yang rendah di peringkat glisemik adalah lambat untuk mencerna dan diserap ke dalam aliran darah badan, yang membolehkan badan gula darah dan insulin meningkat perlahan-lahan.

Apabila memilih makanan tambahan acai, bentuk pil mempunyai kelebihan yang lebih banyak daripada bentuk jus kerana kepekatan tinggi acai dalam bentuk kapsul. Jus Acai membuat penggunaan bahan-bahan tambahan dan bahan tambahan, dengan agak kurang kandungan bahan utama. Kandungan gula dalam jus boleh memburukkan lagi tahap gula dalam darah pesakit kencing manis. Diabetes adalah salah satu daripada banyak tekanan darah tinggi. Pengawet yang digunakan mungkin mempunyai kesan yang buruk pada kesihatan anda, yang boleh merumitkan lagi keadaan anda.
Apabila acai untuk dieksport dari negara lain, ia perlu menjalani sinaran untuk menghilangkan perosak dan mikroorganisma. Sinaran kepada makanan yang anda makan boleh diserahkan kepada badan anda, yang meletakkan anda dalam bahaya memakan karsinogen. Dengan produk-produk keadaan pepejal, hanya sekam buah-buahan yang (di mana semua barang-barang yang baik adalah) adalah diimport dan diproses, memerlukan tiada sinaran.
Bolehkah saya mengambil Acai tambahan bersama dengan ubat-ubat Anti-hypertensive saya?
Acai amat digalakkan sebagai langkah pencegahan terhadap tekanan darah tinggi. Apabila anda telah dimulakan pada ubat-ubatan untuk mengawal tekanan darah tinggi, soalan sekarang meningkat pada sama ada anda boleh mengambil acai bersama-sama dengan ubat-ubatan penyelenggaraan.

Terdapat kajian tidak mencukupi untuk tarikh, interaksi acai dengan ubat-ubatan atau makanan yang lain. Walau bagaimanapun, berhati-hati adalah dinasihatkan apabila mengambil Sat-inhibitors seperti captopril, enalapril, lisinopril dan kerana kandungan kalium yang tinggi dalam acai boleh berpotensi meningkatkan tahap kalium dalam darah apabila diambil bersama-sama dengan ACE-inhibitors. Logik sama memegang benar bagi kalium-membiarkan diuretics seperti spironolactone, triamterene, atau amiloride dan beta-blockers termasuk metoprolol dan propranolol.

Tidak mendokumentasikan kes-kes telah dilaporkan setakat ini, pada interaksi di atas-disebut ubat anti-hypertensive dengan makanan tambahan acai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *