Aba terapi menggunakan pengulangan untuk mengajar kemerdekaan

Aba terapi menggunakan pengulangan untuk mengajar kemerdekaan

Bagi banyak orang luar melihat ABA terapi buat pertama kalinya, Terdapat banyak soalan. Salah satu soalan yang paling biasa bertanya kepada ibu bapa adalah bagaimana mengajar kanak-kanak mengulang jawapan yang mereka akan diberi soalan yang boleh mengajar mereka apa-apa luar rote menghafal. Semasa ia adalah benar bahawa matlamat awal terapi ABA termasuk banyak mengajar anak-anak untuk meniru jawapan kepada soalan-soalan, terapi ini adalah sebahagian daripada proses rewiring yang mengajar otak mereka melahirkan synapses saraf yang banyak otak melaksanakan secara semula jadi. Kerana perkembangan ini berlaku, kanak-kanak mengembangkan keupayaan untuk berfikir secara kritikal dan secara bebas, akhirnya membawa kepada kemahiran dan fungsi yang membuat mereka hampir-hampir tidak dapat dibezakan dari rakan-rakan mereka.

Banyak pengkritik ABA latihan telah melihat terapi hanya beberapa kali dan membentuk pendapat. Hakikatnya adalah bahawa ABA terapi adalah rawatan hanya diluluskan oleh kebanyakan syarikat-syarikat insurans kesihatan untuk kanak-kanak dengan autisme spektrum gangguan. Sebab untuk ini adalah bahawa ia hanya berfungsi. Selama beberapa dekad, terapi ABA telah telah menyediakan kanak-kanak dengan pelbagai darjah ASD untuk sekolah, kerja dan lain-lain situasi sosial. Walaupun ia paling berkesan apabila diperkenalkan semasa anak kecil dan tahun-tahun prasekolah, sebilangan besar penghidap ASD untuk dapat melihat peningkatan yang ketara dengan ABA latihan di mana-mana umur.

Pengulangan memainkan peranan yang kuat dalam terapi ABA. Kanak-kanak bertanya soalan dan jawapan yang disediakan. Kanak-kanak itu kemudian bertanya soalan yang sama dan diminta untuk menjawab. Petunjuk yang sering diberikan, walaupun dari masa ke masa mereka menjadi vaguer sehingga kanak-kanak dijangka akan menjawab tanpa prom. Ini adalah alat yang berharga, kerana ia membantu bukan sahaja mengajar kanak-kanak itu membalas dengan betul soalan-soalan dan permintaan, tetapi kerana ia membantu pembekal mengajar kanak-kanak Apakah jenis-jenis tingkah laku yang akan mendapat hasil.

Apabila soalan ditanya, hanya sesuai jawapan dan tingkah laku yang akan menjana hasil yang. Apa-apa tingkah laku yang tidak sesuai akan diabaikan, mengajar kanak-kanak dari semasa ke semasa bahawa kelakuan betul adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan perhatian atau nikmat. Semasa menjawab soalan membantu kanak-kanak untuk mempelajari sesuatu yang baru, aspek ABA terapi juga mengajar asas-asas kelakuan dan memberi kepentingan kepada interaksi manusia ke atas rangsangan lain, perkara-perkara lain kanak-kanak belajar banyak berbeza.

Kesimpulannya, pengulangan adalah benar-benar sebahagian asas latihan ABA, tetapi ia tidak dalam usaha untuk mengajar menghafal rote. Hanya melalui pengulangan boleh corak pemikiran dalam otak menyesuaikan diri dan mengubah diri mereka sendiri, dan hanya melalui pengulangan boleh kanak-kanak ini diajar asas-asas kelakuan dan interaksi sosial. Sementara kepada orang luar pengulangan ini boleh membuat tidak masuk akal, bagi ibu-bapa yang telah melihat ia mengajar anak-anak mereka untuk berfikir secara bebas, nilai aspek ABA terapi adalah amat jelas.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *