8 Ubat semula jadi untuk ekzema

8 Ubat semula jadi untuk ekzema

Ekzema adalah keadaan kulit yang kadang-kadang sukar untuk memahami, walaupun pada masa-masa anda mungkin fikir anda mempunyai genggaman yang di atasnya. Apa-apa boleh mencetuskan kepada suar pada masa-masa, dan ia boleh menjadi sukar untuk menunjukkan sesuatu dgn tepat tepat apa yang menyebabkan ia. Syukurlah, Terdapat banyak penyelesaian untuk merawat keadaan kulit ini. Pelbagai ubat ekzema dari ubat-ubatan dan krim, untuk terapi cahaya ultraviolet atau terapi malah emosi. Sebab anda mendapati begitu banyak rawatan untuk ekzema adalah disebabkan oleh jumlah yang besar sebab ekzema.

1. Neem yang dikenali sebagai Sarbaroganibarini dalam Ayurveda yang bermaksud ‘menyembuhkan semua penyakit’. Dalaman dan luaran penggunaan neem mungkin menawarkan manfaat dalam merawat ekzema. Neem boleh dianggap sebagai penawar semulajadi yang berkesan dan menyeluruh untuk ekzema.

2. Elakkan sabun, losyen atau krim yang mempunyai kepekatan yang tinggi wangian atau perengsa lain, untuk mengurangkan berlakunya gejala-gejala dan mengurangkan keterukan gejala-gejala. Menggunakan produk hypoallergenic seboleh mungkin.

3. Punca ekzema masih sebahagian besarnya tidak diketahui tetapi sesetengah jenis perengsa dan alergen luar memainkan peranan yang besar dalam mencetuskan ekzema. Makanan adalah salah satu daripada banyak perkara yang boleh mencetuskan flare-up ekzema. Pesalah-pesalah makanan yang paling biasa adalah susu, telur, kacang tanah, gandum dan soya. Perengsa lain mungkin termasuk beberapa jenis sabun, detergen dan syampu juga jadi adalah terbaik untuk mengelakkan alergen yang disyaki mungkin boleh mencetuskan masalah kulit anda.

4. Salah satu remedi yang terbesar untuk ekzema ialah minyak semulajadi yang dikenali sebagai minyak pokok teh. Ini boleh didapati di mana-mana kedai runcit atau pasar raya dan serta-merta boleh mengurangkan gejala-gejala ekzema. Dengan penggunaan yang konsisten, ia juga telah terbukti untuk membantu menghalang ekzema kembali!

5. Tulsi adalah salah satu herba yang biasa dilihat di tempat-tempat yang banyak di India. Ia mempunyai ciri-ciri perubatan yang menyeluruh. Begitu juga neem, Tulsi juga digunakan kedua-dua luaran dan dalaman. Dalam kombinasi dengan daun neem Tulsi tampal ke atas kawasan yang terjejas boleh menawarkan penawar semula jadi untuk ekzema. Paste juga boleh dicampur dengan serbuk kunyit. Serbuk kunyit menawarkan harta antibakteria, jadi ia telah banyak membantu dalam apa-apa jenis jangkitan kulit.

6. Elakkan daripada menggaru. Pastikan anda kuku yang dipotong atau memakai sarung tangan untuk membantu melawan godaan. Memakai pakaian sejuk, bertekstur licin bagi mengelakkan kulit merengsa.

7. Satu lagi kaedah yang boleh anda gunakan untuk mengubati ekzema adalah untuk mengambil suplemen probiotik. Probiotics akan memperbaiki penghadaman anda dan meningkatkan sistem imun anda, menjadikan ia kurang berkemungkinan untuk pecah. Mengambil pemakanan tambahan yang mengandungi vitamin A, B dan C memberikan khasiat kepada tubuh juga boleh menguatkan sistem imun anda. Kulit anda juga boleh mendapat manfaat daripada peningkatan penggunaan omega-3 & 6 asid lemak. Minyak evening primrose, currant hitam dan minyak borage adalah semua berguna untuk mendapatkan lebih banyak EFAs ke dalam sistem.

8. Zink adalah mineral yang boleh membantu untuk mengurangkan jerawat ekzema anda dilaporkan. Ia adalah penting untuk ambil perhatian, bagaimanapun, bahawa anda tidak perlu mengambil lebih daripada tiga puluh miligram zink setiap hari. Terlalu banyak zink ke dalam sistem anda boleh menyebabkan anda kekurangan kuprum, yang seterusnya membawa kepada masalah kesihatan lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *