8 Masalah-masalah kesihatan yang disebabkan oleh kerosakan kumbahan

8 Masalah-masalah kesihatan yang disebabkan oleh kerosakan kumbahan

Jangkitan kulit
Terdapat jangkitan yang boleh menyebabkan dari hubungan dengan Betung kerosakan kulit yang pelbagai. Manakala jangkitan kulit tidak mungkin kelihatan seperti sesuatu yang bernilai membimbangkan tentang, kebanyakan jangkitan kulit yang dikenakan melalui hubungan dengan sisa kumbahan adalah menyakitkan dan mudah berjangkit. Jika anda mengalami jangkitan tersebut, hendaklah berhati-hati untuk tidak membuat hubungan dengan orang lain sehingga anda melihat seorang doktor, yang sepatutnya secepat mungkin.

Hepatitis A
Kebanyakan orang tahu bahawa hepatitis boleh terperangkap dari kerosakan kumbahan. Walau bagaimanapun, ramai orang-orang yang sama tidak menyedari betapa mudah dan biasa ianya. Sebenarnya 10 juta orang setahun akan dijangkiti dengan Hepatitis A, walaupun tidak tiap-tiap kes dari hubungan secara langsung dengan kerosakan Betung. Malangnya, kesan sampingan penyakit ini boleh menjadi nipis untuk apa-apa, dan mungkin beberapa minggu atau bulan sebelum anda sedar masalah. Mengambil melampau berhati-hati jika anda pernah datang dalam hubungan secara langsung dengan kerosakan Betung.

Salmonella
Salmonella adalah salah satu jangkitan worser untuk menangkap, kerana ia adalah ejen yang menyebabkan penyakit. Ini bermakna bahawa ia boleh menyebabkan atau mendorong kepada pelbagai penyakit lain, yang mempunyai darjah keterukan yang berbeza-beza. Buruk ini akan Demam Kepialu, demam paratyphoid dan penyakit-penyakit lahir-makanan salmonella. Sesetengah jangkitan yang diterima melalui salmonella, seperti Setings cirit-birit, tidak boleh dirawat dan mesti hanya boleh “menunggu” membuat mereka semua lebih menyusahkan dan tidak selesa.

Jangkitan Mata
Adenoviruses juga boleh didapati dalam pembetung kerosakan serpihan. Virus yang menyebabkan jangkitan jangkitan mata yang teruk. Manakala jangkitan mata biasa mudah dirawat, jangkitan ini sama dengan mudah boleh mekar dalam untuk jangkitan yang jauh lebih besar dan lebih sukar untuk dirawat jika tidak dipantau dengan teliti.

Jangkitan sistem pernafasan
Satu lagi jenis Adenovirus adalah jangkitan pernafasan teruk yang boleh dengan mudah terperangkap oleh kenalan, atau hanya penyedutan sisa berbahaya. Ini adalah salah satu sebab utama adalah penting untuk mempunyai kualiti tinggi berbahaya bahan bukti topeng pada setiap masa apabila sekitar sampah jenis ini. Banyak jangkitan pernafasan atau komplikasi yang disebabkan oleh pendedahan kepada serpihan ini boleh menjadi sangat serius sangat cepat, dan salah satu perlu mendapatkan nasihat profesional kesihatan dengan segera.

Weil penyakit
Lagi teruk sangat tersentuh najis manusia dan serpihan adalah penyakit Weil. Penyakit ini menyebabkan tetapi tidak terhad kepada demam tinggi, Jaundis yang ringan, sakit kepala yang teruk dan gastroenteritis. Gastroenteritis khususnya boleh sangat discomforting, menyebabkan radang usus, mengakibatkan berterusan muntah-muntah, cirit-birit, kekejangan, dan lain-lain jangkitan.

Kerosakan yang boleh membawa maut
Mana-mana virus-virus yang tersenarai, bacterias, atau penyakit boleh membantu menyumbang kepada kerosakan yang boleh membawa maut kepada hati, darah atau buah pinggang anda.

Pandemik
Malangnya, kebanyakan penyakit dan jangkitan sama ini adalah sangat mudah berjangkit. Terdapat kes-kes di AS sejarah di mana pandemik yang disebabkan oleh rawatan sisa kumbahan yang tidak wajar, dan ramai orang yang tidak bersalah telah dijangkiti. Kebimbangan wabak selesema babi yang semalam telah menyebabkan sesetengah rakyat Amerika menjadi lebih berhati-hati di tempat-tempat yang sesak, tetapi tidak semestinya berwaspada cukup dalam rumah masing-masing.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *