8 Cara untuk mengelakkan mendapat rongga

8 Cara untuk mengelakkan mendapat rongga

Sebagai doktor gigi, soalan paling biasa yang saya perolehi daripada pesakit adalah: Bagaimana saya boleh melindungi gigi saya dari mendapat rongga? Malangnya, bukan satu cara khusus – anda perlu mengambil beberapa langkah untuk membantu gigi anda daripada reput.

Sebelum saya memberikan kepada anda Tip-Tip ini, mari kita mulakan dengan sedikit maklumat latar belakang yang akan menjelaskan mengapa cadangan-cadangan akan membantu. Bentuk rongga dalam mulut kami apabila lapisan luar gigi anda (enamel) menembusi oleh gabungan bakteria dan hasil sampingan yang penapaian, asid. Bakteria yang dipanggil S. Mutans rosak makanan dalam mulut anda dan bertukar makanan itu menjadi asid yang sangat kuat dan benar-benar boleh membentuk lubang pada gigi anda. Kerosakan gigi adalah penyakit kanak-kanak yang paling biasa dan toothaches adalah alasan utama untuk kanak-kanak sekolah yang terlepas.

Sekarang bahawa kita tahu bagaimana rongga membentuk, mari kita melihat 8 tips khusus untuk pencegahan:

1. Memberus

Sebabnya ialah memberus gigi anda begitu penting?

Pertama, oleh memberus gigi anda, anda akan secara fizikal mengeluarkan zarah-zarah baki makanan yang tidak ditelan walaupun anda telah makan. Jika mulut anda adalah bersih, bakteria yang mempunyai apa-apa kerosakan; oleh itu, ia tidak boleh menghasilkan asid yang menyebabkan rongga. Jika anda miskin kerja memberus atau Jangan berus sekali, bakteria mempunyai suatu pesta di mulut anda dan pecahan zarah makanan ke dalam asid, yang mencipta rongga.

Sebab kedua untuk memberus gigi adalah untuk fizikal membuang bakteria daripada mulut anda. Bakteria dalam mulut anda mahu membina tempat berteduh untuk perlindungan, perlindungan ini dipanggil plak. Plak adalah filem whitish bentuk pada gigi anda. Dengan fizikal mengalih keluar plak pada gigi anda, anda akan mengeluarkan bakteria dan membantu untuk mengelakkan rongga.

Sekarang, untuk mengelakkan daripada mendapat rongga, gigi setiap perlu bebas daripada plak dan makanan. Jadi memberus gigi adalah proses kedua 30 tidak. Anda perlu menumpukan kira-kira 2 minit untuk memberus gigi anda memastikan setiap sudut dan celah adalah bersih. Bakteria boleh juga hidup pada permukaan lidah anda, jadi pastikan berus lidah anda juga.

2. Menggunakan flos

Terdapat 5 permukaan untuk setiap gigi. Hanya tiga daripada permukaan yang boleh dibersihkan dengan berus gigi. Di permukaan dua yang lain adalah di antara gigi anda. Adalah mustahil untuk membersihkan permukaan antara gigi dengan berus gigi. Jadi jika menggunakan anda akan tidak flos, anda meninggalkan sejumlah besar bakteria dan makanan dalam mulut anda yang akan menyebabkan rongga borang antara gigi anda.

Lihatlah cara ini – jika anda tidak flos, anda tidak membersihkan 40% kawasan permukaan gigi tersebut.

Ia tidak kira apa jenis serunding yang anda gunakan. Ianya hanya penting bahawa anda menggunakannya dengan betul dan buang sial plak di antara gigi anda.

3. Fluorida

Apakah fluorida, bagaimana ia berfungsi dan di mana boleh saya dapati ia? Ini adalah tiga soalan yang paling biasa saya dapat berkenaan fluorida.

Pertama, fluorida didapati secara semulajadi di bumi. Ia boleh juga dibuat oleh Syarikat-syarikat farmaseutikal dan dimasukkan ke dalam produk pergigian biasa yang banyak.

Fluorida boleh membantu menghalang rongga membentuk dalam beberapa cara yang berbeza. Cara pertama adalah dengan melindungi gigi anda. Apabila fluorida digunakan untuk gigi, ia kimia digabungkan dengan gigi anda untuk membentuk gigi yang lebih kuat, lebih membentuk; oleh yang demikian, menjadikan ia lebih tahan rongga. Cara yang kedua bahawa kerja-kerja fluorida adalah oleh tindakan bakteria. Fluorida yang adalah beracun kepada bakteria dan menghalang ia daripada mencerna gula di dalam mulut anda. Jika bakteria tidak dapat memproses makanan dan gula yang anda meninggalkan dalam mulut anda, mereka tidak mencipta ialah yang menyebabkan rongga. Fluorida adalah satu alat yang penting dalam pencegahan rongga.

Akhir sekali, di mana tidak seseorang menemui fluorida? Baik, jika anda tinggal di Huntington Beach atau sekitar Southern California, anda tidak melihat ia, ia datang kepada anda. Fluorida ditemui dalam air paip kita. Jabatan Air sentiasa memantau tahap fluorida di dalam air untuk memastikan ianya pada tahap yang optimum untuk membantu mencegah kerosakan gigi. Walau bagaimanapun, fluorida di dalam air paip ini tidak cukup untuk mencegah kerosakan gigi untuk kebanyakan orang. Majoriti orang-orang memerlukan satu lagi sumber fluorida. Ia boleh didapati dalam hampir apa-apa jenis ubat gigi. Ia boleh didapati dalam Cecair kumur seperti Akta. Ianya malah gel yang ditadbir dan ditetapkan di pejabat-pejabat pergigian. Mana-mana cara yang anda gunakan, ia akan membantu dalam pencegahan pada kerosakan gigi.

4. Menjaga gigi ahli keluarga

Apa yang berlaku apabila ahli keluarga yang datang dengan kesejukan atau selesema? Kebanyakan masa mereka lulus untuk mereka yang tersayang. Mengapa ini berlaku? Ia berlaku kerana kami Pas kuman, bakteria dan virus kepada satu sama lain melalui beberapa jenis sentuhan fizikal. Malangnya, perkara yang sama berlaku dengan punca kerosakan gigi. Bakteria, S. Mutans, mendapat diluluskan – ia boleh berlaku melalui perkongsian peralatan makanan, bercium, berkongsi minuman atau apa-apa yang di mana air liur berlalu antara individu. Oleh itu, untuk membantu melindungi keluarga daripada mendapat rongga, ia adalah penting bahawa setiap ahli keluarga anda mengambil penjagaan gigi mereka.

5. Diet

Ini adalah agak ringkas dan mudah. Diet anda mempunyai kesan yang besar pada bilangan rongga yang anda dapat. Diet yang tinggi adalah gula memberikan bakteria di dalam mulut anda lebih banyak makanan untuk dimakan. Makanan yang lebih banyak bakteria tidak makan, asid lebih banyak yang ia menghasilkan, dan ini akhirnya menyebabkan rongga yang lebih banyak untuk membentuk.

Jika anda juga memakan benar-benar melekit, gorengan tidak bagus gula-gula, gula-gula melekat gigi anda. Lagi lama ia kekal di dalam mulut anda, lagi bakteria mencipta asid, dan ini secara langsung membawa kepada rongga. Jadi dengan mengelakkan makanan seperti taffy, beruang dan ikan Sweden, gigi anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk kekal sihat.

6. Melihat doktor gigi dengan kerap untuk pembersihan

Jika plak kekal pada gigi anda untuk satu tempoh masa, ia calcifies dan bentuk satu lapisan yang amat keras dipanggil kalkulus. Kalkulus adalah bakteria yang versi daripada sebuah perigi yang dibina rumah. Seperti sebuah rumah yang dibina dengan baik, kalkulus boleh melindungi bakteria dari banyak keadaan semulajadi yang teruk. Dengan perlindungan ini, bakteria boleh memilih berbilang dan mencipta lebih banyak rongga dalam mulut anda. Memberus gigi anda tidak boleh mengalih keluar dalam kalkulus. Ianya terlalu sukar dan sukar untuk berus gigi untuk Buang. Satu-satunya perkara yang boleh mengalih keluar dalam kalkulus adalah gigi betul kering. Doktor gigi yang hygienist gigi dilatih untuk menggunakan peralatan khusus yang boleh memusnahkan dan menghapuskan kalkulus pergigian. Kita mempunyai instrumen ultrasonik yang bergetar di lebih daripada 300 ribu getaran sesaat untuk membuang kalkulus dalam dan kembali gigi anda kepada keadaan sihat.

7. Pengedap

Permukaan chewing pada gigi anda terdiri daripada beribu-ribu kawasan microscopic bahawa bulu berus gigi yang tunggal yang tidak masuk ke dalam dan bersih. Tanpa mampu membersihkan kawasan yang kecil ini, kawasan tersebut menjadi cenderung membentuk rongga. Dengan kemajuan dalam teknologi pergigian, doktor gigi kini dapat mengalir cecair ke dalam ruang yang kecil ini dan kimia Mengeras dengan yang blue khas yang mengubati cahaya. Proses ini dipanggil “menutup” gigi anda.

Proses ini memerlukan tiada penggerudian dan benar-benar tidak menyakitkan. Dengan ini kawasan microscopic dilindungi, bakteria tidak boleh masuk ke dalam kawasan-kawasan ini gigi dan rongga yang dielakkan.

8. Chew gum tanpa gula

Air liur adalah sangat penting dalam aspek pencegahan rongga. Dalam air liur, Terdapat banyak bahan kimia dan enzim yang badan kita secara semulajadi menghasilkan; komponen-komponen tersebut membantu melawan kerosakan gigi. Mereka membantu membunuh bakteria dalam mulut kita dan membantu meneutralkan asid yang menghasilkan bakteria. Oleh mengunyah gusi tanpa gula, badan kita secara semulajadi mencipta lebih banyak air liur, yang seterusnya, melindungi gigi anda. Jika anda tidak dapat memberus gigi selepas makan, perkara seterusnya yang terbaik adalah untuk mengunyah gusi. Air liur yang mencipta sebuah sistem pertahanan yang baik dan membantu mencegah rongga dari membentuk.

Saya berharap anda dapati tips ini berguna, sila tidak teragak-agak untuk menghubungi saya jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau ingin terus insight pada mana-mana tips di atas. Anda boleh e-mel saya atau layari laman web kami, di mana anda akan menemui maklumat kesihatan pergigian yang praktikal.

Dr. Jonathan H. Ford
Kumpulan gigi Ford
16511 Goldenwest St
Suite D
Menifee, CA 92647
714-842-7431

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *