8 Aktiviti-aktiviti kecergasan yang hebat dan menyeronokkan untuk mengembalikan keghairahan anda untuk kehidupan

8 Aktiviti-aktiviti kecergasan yang hebat dan menyeronokkan untuk mengembalikan keghairahan anda untuk kehidupan

Manusia berkembang di padang rumput yang terbuka yang di mana mereka berjalan jarak yang jauh untuk mencari dan mengumpul makanan terlebih dahulu. Apabila alat-alat dan senjata telah menemui manusia yang mengambil untuk memburu haiwan, dan kemudian, sebagai haiwan nombor menjadi berkurangan dan manusia mula menetap di satu tempat dan ladang, beliau menginap hingga tanah dan menuai hasil daripada usaha beliau.

Kami hidup pertanian sebahagian besarnya telah digantikan oleh satu bandar satu, seperti pertanian jentera yang dikeluarkan lelaki dari medan, untuk lain-lain, kurang mencabar dari segi fizikal pekerjaan. Kerana perubahan ini telah mengambil tempat yang agak cepat dan baru baru ini, kami tidak berjaya untuk berubah atau menyesuaikan diri dengan cara hidup kami baru. Yang dibina oleh badan kita untuk bergerak di sekitar, dan jika kita tidak, kita menjejaskan kesihatan kita.

Terdapat bukti kukuh bahawa, jika anda tidak berbuat apa-apa maka anda secara dramatik meningkatkan risiko anda daripada serangan jantung. Senaman yang kerap membantu melindungi ini dengan mengurangkan tekanan darah dan kecenderungan untuk pembentukan plak di dalam arteri. Senaman yang kerap juga membantu mengekalkan berat badan anda dan membuat anda berasa lebih baik juga.

Sentiasa aktif adalah mungkin lebih penting kerana anda mendapat lebih tua, dan tidak perlu berputus asa sukan yang anda sukai hanya kerana umur. Jika anda tidak berminat terutamanya sukan, Terdapat banyak aktiviti-aktiviti lain yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan kesihatan anda atau bahkan mendapatkan sesalur:

1. Berjalan kaki
Berjalan kaki adalah cara yang baik untuk memulakan peningkatan tahap senaman anda kerana anda boleh melakukannya di mana sahaja, tanpa sebarang kos, dan anda boleh menetapkan kadar yang sesuai dengan diri anda. Jika anda mempunyai akses ke kawasan luar bandar, anda mempunyai kelebihan kerana dapat menikmati pemandangan pada masa yang sama. Jika tidak, anda mungkin ingin mendengar muzik apabila anda berjalan, atau mungkin-buku audio, kini boleh didapati bagi peranti-peranti mudah alih yang mendengar. Berjalan meningkatkan keadaan jantung dan paru-paru, serta bekerja otot-otot badan lebih rendah. Ianya berat yang mengandungi aktiviti, jadi boleh meningkatkan ketumpatan tulang, tetapi ia juga merupakan kesan yang rendah, jadi tidak terlalu tekanan pada sendi.

2. Berjalan
Berjalan pada kelajuan perlahan sering dipanggil berjoging, dan sekiranya anda mempunyai beberapa Kasut berjalan baik, adalah cara yang baik untuk meningkatkan kecergasan. Sama ada berjoging atau benar-benar berjalan ia adalah terbaik untuk bermula secara perlahan-lahan dan memanaskan otot dan sendi. Larian pertama anda boleh hanya sepuluh minit atau lebih, dan kemudian anda membina secara beransur-ansur tempoh masa dan jarak. Anda mungkin perlu untuk mengubah laluan anda untuk mengelakkan menjadi bosan.

3. Renang
Berenang ialah satu lagi cara yang popular untuk meningkatkan kecergasan seperti kebanyakan bandar mempunyai sebuah kolam renang dan ianya bukan satu sukan yang mahal. Renang adalah ideal untuk nada sehingga semua otot-otot tubuh, dan untuk membakar kalori yang mengurangkan lemak. Kerana air menyokong anda ada peluang yang sedikit atau tiada tekanan pada sendi. Ia merupakan aktiviti yang lain yang membolehkan anda untuk meneruskan pada kadar sendiri dan membina stamina secara beransur-ansur.

4. Berbasikal
Berbasikal adalah aktiviti manfaat untuk jantung dan paru-paru, dan juga untuk mengurangkan atau mengawal berat badan.

5. Menari
Tarian adalah sebahagian besarnya untuk aktiviti aerobik yang meningkatkan nadi dan keadaan paru-paru, dan juga keseimbangan. Menari untuk mana-mana tempoh masa meningkatkan kekuatan otot kaki dan stamina. Menari satu jenis atau lain yang sesuai atau rakyat semua peringkat umur.

6. Bola sepak
Kebanyakan lelaki bermain bola sepak beberapa ketika muda, tetapi sering biarkan ia pergi kerana mereka membesar dan mempunyai masa lapang kurang. Jika anda mempunyai masa pada hujung minggu walaupun ia adalah sukan yang besar untuk mendapat dan mengekalkan anda sesuai. Lambat menjalankan interspersed dengan sprinting, adalah senaman kardiovaskular yang sesuai.

7. Kemudahan gim/kecergasan
Gimnasium tempatan anda boleh menjadi tempat yang baik untuk meningkatkan kecergasan aerobik dengan berlari, mendayung, atau Peralatan Ski, serta kekuatan otot dengan peralatan rintangan dan berat. Semua peringkat umur dan tahap kecergasan biasanya disediakan, dan peningkatan yang boleh diukur dan menjalankan program-program yang direka untuk keperluan individu.

8. Raket Permainan
Tenis, Skuasy dan badminton adalah permainan yang menyeronokkan dan agak mencabar semua sistem badan, jadi anda perlu fit munasabah sebelum memulakan. Memanaskan badan dan regangan adalah penting untuk mengelakkan kecederaan dan tekanan.

Jika anda mencari jenis senaman yang sesuai untuk anda, ada mana-mana perkara di atas, dan anda bersenam secara teratur, maka anda akan mendapat manfaat kesihatan dan kesejahteraan. Ingat, kita adalah bertujuan untuk bergerak dan tidak duduk sepanjang hari.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *