7 Vegitables lazat dan manfaat kesihatan yang menawarkan

7 Vegitables lazat dan manfaat kesihatan yang menawarkan

Ingat kami September Keratan manfaat kesihatan daripada buah-buahan tertentu? Kami berharap anda telah mula mencampurkan buah-buahan ke dalam diet anda dan reaping manfaat, dan ramai daripada anda sudah pasti mempunyai. Hari ini, kita akan menyusul tema itu dengan membincangkan manfaat kesihatan daripada sayur-sayuran tertentu. Bersama-sama, pemakanan yang kaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan sihat menawarkan asas untuk kesihatan yang baik yang boleh bertahan seumur hidup anda. Kekunci dengan buah-buahan, adalah mengetahui sayur-sayuran yang menawarkan manfaat kesihatan khusus yang. Mari kita ketahui.

1) Saderi

Saderi adalah kaya dengan serat, yang sistem penghadaman anda dgn pengorbanan yg besar perlu membantu menapis pelbagai toksin dalam badan anda. Ia juga mengandungi Vitamin C, yang bolsters sistem imun anda terhadap penyakit dan keuzuran. Ia di samping itu akan membantu Kesihatan kardiovaskular dan membantu mengurangkan tekanan darah tinggi apabila dimakan sebagai sebahagian daripada diet yang biasa. Di sini terdapat satu Petua: khasiat yang maksima dan tastiness, merebak mentega kacang ke batang saderi dan dengan raisins. Hasilnya akan menjadi snek sejuk, rangup dan lazat yang membuat badan anda yang sangat sangat gembira!

2) Bayam

Vegitables hijau yang berdaun menyediakan nutrien yang lebih penting daripada mana-mana lain-lain jenis makanan, dan bayam merupakan salah seorang daripada mereka. Ada sebab Popeye lelaki Shamsul Iskandar downed yang boleh bayam sebelum menjadi dikurniakan dengan super-strength. Ia mempunyai kaitan dengan 13 flavonoid, antioksidan, dan sifat-sifat melawan kanser yang dibina ke dalam setiap daun. Bayam juga mengandungi sejenis carotenoid yang membantu melawan kanser prostat.

3) Keledek

Terdapat satu Kaveat untuk memanggil kentang makanan yang sihat: tidak, mereka adalah makanan yang sangat sihat dengan cara kebanyakan orang mengambil mereka. Kentang dalam bentuk kerepek kentang dan kentang goreng Perancis menawarkan sedikit cara sihat pun. Walau bagaimanapun, kentang panggang yang biasa, asas adalah sumber yang baik serat, protein, dan kalium, serta mengandungi kalori beberapa yang menghairankan. Sejak kentang agak murah dan boleh didapati sepanjang tahun, ia masuk akal untuk memasukkan mereka dalam diet anda.

4) Salad

Ada sebab salad yang di blok bangunan asas salad. Sebagai sebuah vegitable hijau yang berdaun, ia tinggi Vitamin K, dan salad Romain (jenis Tempahan-nutrien) pakej tinggi jumlah vitamin A, B1, B2 dan C, asid folik, magnesium, dan kromium. Semua perkara-perkara ini adalah penting bagi fungsi sihat, tetapi beberapa dari kita mendapat seberapa banyak yang kita perlu! Salad adalah cara yang cepat dan lazat untuk memulakan kerja mereka ke dalam diet anda.

5) Lobak merah

Lobak merah menawarkan kelantangan yang tinggi antioksidan dan Vitamin A yang lebih banyak daripada apa-apa sayur-sayuran lain. Ianya juga dikenali tinggi Beta-karotena, yang membantu melindungi penglihatan (terutamanya penglihatan malam) dan menghalang pembangunan katarak. Plus, mereka sudah benar-benar rangup dan lazat dengan harga rendah atau sos! Cuba memakannya dengan balsamic vinagrette atau Itali persalinan untuk maksimum rasa, rasa, dan pemakanan. Anda tidak akan kecewa!

6) Kubis

Kubis mengandungi antioksidan yang membantu sel-sel anda menyahtoksik diri dan membersihkan badan anda daripada bahan-bahan berbahaya. Antioksidan yang memusnahkan apa yang dikenali sebagai “radikal”, zarah-zarah yang merosakkan sel-sel yang sihat dalam badan anda dan boleh membawa kepada penyakit kronik yang serius. Kajian telah mendapati bahawa mereka yang makan paling sayur-sayuran (termasuk kubis) adalah 25% kurang likey untuk membangunkan kanser sepanjang hayat mereka.

7) Jagung

Semua orang suka jagung dalam cob, dan dengan alasan yang baik! Sayur-sayuran musim panas yang tinggi Vitamin B5, serat, asid folik dan Vitamin C. Seperti yang telah kita bahas, serat adalah penting untuk sistem penghadaman berfungsi, manakala Vitamin C perlindungan terhadap penyakit. Jagung juga dikaitkan dengan kemungkinan yang lebih rendah daripada kanser paru-paru orang yang merokok juga, jadi jika anda tidak dapat menghentikan tabiat Merokok ini, anda sekurang-kurangnya perlu mempertimbangkan bekerja sayur-sayuran ini ke dalam diet anda!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *