7 Remedi rumah untuk mengelakkan keguguran rambut

7 Remedi rumah untuk mengelakkan keguguran rambut

Kebanyakan wanita dan lelaki akan dipengaruhi oleh keadaan ini akhirnya. Masa awal anda mendapatkan rawatan bagi keadaan ini, lebih baik peluang anda ialah untuk tumbuh rambut anda kembali. Anda boleh menggunakan rawatan semula jadi untuk merangsang pertumbuhan rambut dan berhenti penipisan. Terdapat beberapa sebab-sebab keguguran rambut yang berbeza lelaki dan wanita. Lelaki umumnya mengalami keguguran rambut sebab keturunan dan faktor-faktor hormon seperti perubahan dalam tahap testosteron. Tekanan yang berlebihan dan pengambilan alkohol dan rokok adalah beberapa sebab-sebab keguguran rambut lelaki.

1. Urut biasa untuk akar rambut menggalakkan pertumbuhan rambut. Dalam aromaterapi, Khas minyak pati rosemary dan lavender digunakan, yang bukan sahaja mengelakkan keguguran rambut tetapi juga menjadikan rambut berkilat dan kuat. Herba seperti akar melukakan hati dan saw palmetto juga dikatakan menghalang keguguran rambut. Anda boleh mengeluarkan ekstrak herba ini di rumah, atau membawa ekstrak akar melukakan hati yang sudah sedia dan saw palmetto. Ini adalah ubat-ubat herba dan oleh itu mempunyai tiada kesan sampingan.

2. Mengekalkan diet yang sihat adalah dinasihatkan untuk kesihatan rambut yang baik. Makan sayur-sayuran hijau, buah-buahan, produk tenusu dan makanan yang kaya besi untuk menguatkan rambut. Minum air kelapa adalah cadangan yang lain untuk mengelakkan keguguran rambut. AMLA sumber semulajadi yang kaya dengan vitamin C. makan Amla atau minum jus dengan cadangan pemakanan yang lain.

3. Elakkan syampu yang kuat dan penghawa. Juga Elakkan mendedahkan rambut keras cuaca seperti angin atau cahaya matahari untuk tempoh masa yang lama.

4. Herba saw palmetto mengurangkan tahap Kademlia DHT dalam badan. Teh hijau mengandungi sebatian yang menghalang dalam enzim 5-alpha-reductase penukaran testosteron menjadi Kademlia DHT. Teh hijau berfungsi sebagai rawatan bagi penipisan rambut apabila ia adalah dicurahkan terus pada kulit kepala.

5. Jika anda ingin rambut anda untuk kekal pada kepala anda dan bukan pada com anda, berhenti menukar produk penjagaan rambut setiap sekarang dan kemudian. Ini juga terpakai kepada sejuk yang mencari warna dan warna-warna. Nasihat pakar-pakar rambut satu jurang sekurang-kurangnya 6-8 minggu. Perubahan warna rambut yang kerap juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Jangan gunakan syampu yang boleh menjadi sukar pada rambut anda, berunding dengan pakar dermatologi untuk syampu yang tepat untuk rambut anda. Terdapat juga syampu pencegahan kehilangan rambut khas yang disediakan. Juga, cuba untuk Cucian rambut anda dengan cara semulajadi. Jika ini tidak mungkin, kering atas api sederhana dan bukannya haba tinggi pengering rambut.

6. Basuh kepala anda dengan air suam tanpa syampu. Gosok garam ke dalam kulit kepala selama 10 hingga 15 minit. Basuh dengan syampu. Mengulang sekali seminggu selama lima hingga enam minggu. Menggabungkan satu bahagian cognac, jus bawang bahagian empat dan enam bahagian burdock teh. Digunakan untuk kulit kepala dan melindungi kepala selama dua jam. Basuh. Mengulang sekali seminggu.

7. Rumah dibuat syampu – rendam sama jumlah serbuk kering shikakai, amla dan reetha dalam sedikit air, sebaik-baiknya dalam sebuah kapal besi. Keesokan harinya, gunakan ia untuk mencuci rambut. Ini menggalakkan pertumbuhan rambut serta menyembuhkan kelemumur.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *