7 Penawar semula jadi untuk keguguran rambut wanita

7 Penawar semula jadi untuk keguguran rambut wanita

Wanita cenderung untuk menumpukan perhatian yang lebih pada penampilan mereka, dan keguguran rambut adalah suatu kejadian yang sangat emosi tertekan. Untuk mencari rawatan yang terbaik untuk rambut gugur, ianya perlu pertama untuk mencari punca keguguran rambut.
Dengan kebangkitan perubatan penyelidikan yang berkaitan dengan kesihatan dan penjagaan rambut, ubat kehilangan rambut semula jadi sesetengah sudah telah ditubuhkan. Ini telah dicuba dan diuji dan ramai orang di seluruh dunia percaya mereka dengan rambut dan kulit kepala.

1. Elakkan daripada menggunakan produk rambut seperti pewarna rambut, warna rambut, pengering rambut, curlers, dll secara tetap kerana perkara-perkara ini mempunyai potensi yang tinggi merosakkan rambut seseorang. Jika anda ingin menikmati pewarna rambut atau mewarna rambut, pastikan anda menyimpan jurang 6-8 minggu antara setiap sesi.

2. Omega-3 asid lemak yang penting bahan makanan. Asid lemak Omega-3 biasanya disyorkan oleh pakar pemakanan dan Persatuan jantung Amerika sebagai satu bahagian penting dalam diet yang sihat-jantung, tetapi mereka juga merupakan sebahagian penting kesihatan rambut dan kulit. Sesetengah wanita mengalami kekurangan zat besi, yang boleh menyebabkan anemia. Anemia boleh menyebabkan keguguran rambut. Untuk meningkatkan jumlah zat besi dalam diet anda, makan makanan yang tinggi iron, seperti brokoli, bok choy dan bayam. Makanan ini boleh juga kaya dengan vitamin C, yang menggalakkan penyerapan besi.

3. Salah satu remedi semulajadi terbaik yang boleh merawat masalah dengan cekap adalah Perkhidmatan Urutan. Anda boleh mengurut kulit kepala anda sama ada dengan tangan kosong atau anda juga boleh mengambil Sesetengah minyak urut kulit kepala. Oleh mengurut kulit kepala anda, anda akan meningkatkan aliran darah ke kulit kepala anda dan aliran darah ini pula akan membantu folikel rambut menjadi kuat.

4. Jojoba oil – minyak Jojoba telah digunakan selama berabad-abad yang banyak di bahagian-bahagian yang berlainan dunia untuk mengubati penyakit kulit kepala seperti kelemumur, psoriasis dan ekzema. Produk-produk yang mengandungi minyak ini membantu dalam rawatan kulit kepala rambut dan rawatan akar.

5. Ianya juga penting untuk memilih Tukang produk penjagaan berhati-hati. Anda harus mengelak daripada menggunakan syampu dan penghawa yang diperbuat daripada bahan kimia kerana ini boleh menyebabkan kemudaratan kepada rambut anda, membawa kepada keguguran rambut. Oleh itu, ia akan menjadi lebih baik untuk menggunakan syampu dan penghawa yang diperbuat daripada herba dan produk semulajadi.

6. Saw palmetto ialah herba yang telah dikaji kesannya pada aktiviti androgen dalam folikel rambut. Wanita harus berunding dengan doktor mereka sebelum menggunakan saw palmetto untuk keguguran rambut. Wanita yang menggunakan satu terapi gantian estrogen atau mengambil pil kawalan kelahiran tidak perlu menggunakan saw palmetto.

7. Kapsikum – Kapsikum merangsang aliran darah ke kulit kepala sekali gus mewujudkan akar rambut dan kulit kepala yang sihat. Kapsikum telah terbukti untuk meningkatkan pertumbuhan rambut dengan sebanyak 50%.Vitamin B12 didapati kepincangan di kalangan wanita yang ingin mendapatkan rawatan untuk rambut gugur. Menambahkan diet anda dengan vitamin B12 dan biotin boleh membantu menghentikan keguguran rambut. Biotin adalah satu bahagian yang penting dalam kulit dan rambut yang sihat dan adalah penting bagi pertumbuhan rambut baru. Ia didapati dalam makanan seperti telur kuning dan hati, tetapi ia boleh menjadi sukar untuk mendapatkan cukup daripada diet semata-mata. Biotin tambahan sering disyorkan oleh doktor untuk digunakan bersama-sama dengan preskripsi rawatan kehilangan rambut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *