7 Panduan penting untuk kesihatan mulut yang wanita hamil harus ingat

7 Panduan penting untuk kesihatan mulut yang wanita hamil harus ingat

Untuk menggalakkan kesihatan mulut yang baik semasa hamil, mendidik diri anda tentang kesihatan mulut, menghapuskan bakteria plak oleh kerap memberus dan menggunakan flos, gunakan ubat gigi dan bilas yang mempunyai fluorida, pastikan bahawa diet yang seimbang, mempunyai kerosakan gigi yang dirawat, berkongsi makanan dan peralatan perlu dielakkan, dan menggunakan xylitol gusi.
Mempunyai kebersihan mulut yang sihat adalah penting untuk semua orang. Ibu-ibu mengandung juga perlu lebih berhati-hati dengan kebersihan mulut mereka. Wanita yang hamil adalah lebih cenderung untuk dijangkiti dengan gingivitis atau penyakit-penyakit gusi yang lain jika mereka mempunyai kebersihan mulut yang lemah. Akibatnya, lahir preterm boleh berlaku akibat kehamilan gingivitis. American Academy pergigian Pediatrik (AAP) telah menyediakan garis panduan yang berikut yang ibu-ibu mengandung yang boleh diikuti:
Mencari maklumat tentang kesihatan oral
Anda boleh mendapatkan bantuan yang memahami pelbagai manfaat kebersihan oral yang betul semasa mengandung dengan melawat Royal Oak doktor gigi anda dengan kerap. Alat-alat dan sumber-sumber yang berguna untuk kebersihan mulut yang baik juga boleh diperolehi daripada pakar-pakar kesihatan yang lain. Jika anda mengandung atau merancang untuk mempunyai anak, ia adalah idea yang baik untuk membincangkan apa-apa kebimbangan berkaitan kesihatan oral yang anda ada dengan pakar-pakar ini. Doktor gigi anda boleh membantu anda mengenal pasti potensi masalah kesihatan yang berkaitan dengan penyakit gusi.
Kerap berus dan serunding untuk menyingkirkan bakteria plak
Kajian mendedahkan bahawa terdapat sambungan antara kes-kes preterm lahir dan bayi dengan berat kelahiran yang rendah dan bakteria plak. Oleh kerana itu, ia adalah penting untuk membuang plak bakteria dengan memberus dan menggunakan flos secara berkala dan dengan cara yang betul. Cara yang betul untuk berus melibatkan bekerja berus gigi dalam gerakan bulat pada semua permukaan dicapai gigi. Pastikan untuk flos gigi anda kerana sesetengah tempat tidak dapat dicapai dengan berus gigi. Jangan lupa basuh mulut anda selepas anda flos.
Basuh dan berus menggunakan ubat gigi dan bilas dengan fluorida
Orang berumur 6 tahun dan ke atas adalah dinasihatkan untuk berus dengan ubat gigi fluorida. Fluoridated ubat gigi adalah juga merupakan sebahagian yang penting dalam amalan kesihatan oral daripada wanita hamil. Untuk mengurangkan plak, wanita hamil juga boleh menggunakan rinses menukarkan fluorida yang tidak mengandungi sebarang alkohol.
Mengambil makanan seimbang
Diet yang betul membantu bukan sahaja wanita itu hamil, tetapi juga anaknya belum lahir lisan kesihatan dan pemakanan. Tidak perlu makanan manis perlu dielakkan kerana ini boleh meningkatkan plak.
Mendapatkan rawatan bagi kerosakan gigi
Pakar-pakar yang menggalakkan wanita yang hamil mempunyai apa-apa kerosakan gigi yang dirawat kerana prosedur selamat walaupun semasa mengandung. Merawat kerosakan gigi akan menggalakkan lisan keseluruhan kesihatan dan menghapuskan bakteria yang sering dikaitkan dengannya.
Berkongsi makanan dan peralatan perlu dielakkan
Gigi reput disebabkan oleh bakteria yang boleh dihantar dari seorang ke seorang yang lain dengan berkongsi makanan atau peralatan. Wanita hamil patut mengelakkan perkongsian makanan atau perkakas makan mereka.
Menggunakan xylitol gusi
Kajian telah menunjukkan bahawa mengunyah xylitol gusi boleh mengurangkan kadar kerosakan gigi di kalangan kanak-kanak. Jadi ia adalah disyorkan bahawa wanita hamil menggunakan jenis gusi ini sebaik-baiknya sekurang-kurangnya 4 kali setiap hari.
Selain mempromosikan Kesihatan mulut, garis panduan ini juga boleh membantu meningkatkan kebajikan keseluruhan wanita hamil dan anak-anak mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *