7 Makanan untuk mengelakkan bagi pembentukan asid urik dan mengelakkan Gout

7 Makanan untuk mengelakkan bagi pembentukan asid urik dan mengelakkan Gout

Jika anda penghidap maka anda tahu bahawa asid urik yang tinggi membawa kepada gout. Jadi, anda tahu anda perlu mengurangkan tahap tersebut. Sebahagian utama daripada proses ini adalah untuk mengelakkan makanan tertentu. Tetapi makanan mana? Di sini anda akan menemui 7 makanan untuk mengelakkan bagi pembentukan asid urik untuk mengelakkan gout…

“Anda adalah apa yang anda makan” tidak mungkin lebih benar daripada dalam kes gout. Anda lihat, walaupun gejala-gejala gout disebabkan oleh pembentukan Kristal-Kristal di sendi dan tisu penghubung, Kristal ini umumnya borang hanya apabila anda mempunyai tahap asid urik yang lebih tinggi daripada biasa dalam sistem anda.

Jadi bagaimana tidak tinggi urik asid yang datang kira-kira dan bahagian tidak makanan yang anda makan main dalam semua ini?

Asid urik adalah satu hasil sampingan penapaian normal metabolisma badan anda, dihasilkan oleh bahan kimia sebatian dalam badan dipanggil ‘purines’ pecahan itu semasa proses ini.

Sekarang, tahap sihat yang normal adalah sesuatu yang baik kerana asid ini adalah antioksidan yang sangat penting. Masalahnya ialah bahawa tahap lebih tinggi daripada normal tidak apa-apa perkara yang baik, menyebabkan perkara-perkara seperti gout dan batu-batu di buah pinggang, antara perkara-perkara lain.

Tetapi selagi buah pinggang anda sihat dan bekerja untuk mereka potensi penuh mereka memproses dan asid urik yang berlebihan daripada badan anda, meninggalkan mencukupi untuk melakukan segala yang baik perkara perlu flush.

Walau bagaimanapun jika buah pinggang anda tidak bekerja dengan berkesan maka tidak cukup asid yang diserap dan lebihan terkumpul di dalam darah. Ini boleh membawa kepada Kristal yang membentuk sendi dan gout yang begitu.

Masalahnya ialah bahawa walaupun apabila buah pinggang anda bekerja dengan berkesan terdapat satu lagi punca asid urik tinggi, yang merupakan badan anda menghasilkan terlalu banyak untuk buah pinggang anda untuk mengendalikan.

Salah satu sebab-sebab ini boleh diet anda. Makanan yang anda makan juga mengandungi purines, ada lebih daripada yang lain. Jadi makan diet yang tinggi dalam purines hanya menghasilkan lebih banyak asid urik, mungkin lebih daripada buah pinggang anda boleh mengendalikan.

Itulah sebabnya mengapa ia adalah penting bagi pesakit gout untuk melihat lebih dekat pada diet mereka dan membuat sebarang perubahan yang perlu untuk membantu mengurangkan pengeluaran asid urik.

7 Makanan untuk mengelakkan bagi asid urik

Jadi apakah makanan yang perlu anda Elakkan untuk asid urik? Tujuh makanan yang tinggi terutamanya di purines:-

1. Organ daging: contohnya hati, jantung, buah pinggang, otak, sweetbreads.

2. Permainan dan permainan burung: contohnya venison arnab partridge, Kuang, itik.

3. Kerang: contohnya prawns, udang langoustine, kerang, Kupang.

4. Ikan tertentu: contohnya ikan kembung herring, ikan bilis, sardin, telur ikan.

5. Sesetengah ayam: contohnya angsa, ayam Belanda, ayam.

6. Beberapa sayur-sayuran: contohnya cendawan, bayam, cauliflower, asparagus.

7. Kuah / ekstrak daging: cth: gravies, consomme, sup, boullion.

Walaupun tidak pada makanan yang sama, alkohol adalah dikenali sebagai pencetus utama gout dan harus dielakkan, terutamanya bir, kerana yis di bir – dan baker’s yis – juga tinggi di purines.

Walaupun ia jauh lebih baik untuk mengelakkan makanan ini jika anda boleh, ia jelas boleh menjadi sukar untuk melekat pada jangka panjang. Jadi, jika anda mendapati sukar maka di-kurangnya, anda harus mengurangkan penggunaan mereka pada satu-satu yang duduk berapa banyak yang anda makan dan berapa kerap anda makan mereka.

Sebagai contoh, Makan tidak lebih daripada sejumlah 6 auns daging tanpa lemak, ikan dan ayam setiap hari. Tetapi, ketika melakukan ini, anda masih terbaik untuk mengelakkan permainan dan organ daging sama sekali kerana mereka begitu tinggi di purines.

[Nota: sebelum menukar diet anda anda mesti sentiasa berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan / doktor untuk nasihat tentang kesesuaiannya untuk kes tertentu anda.]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *