7 Langkah untuk meningkatkan sistem penghadaman dan berhenti di kembung dan Gas

7 Langkah untuk meningkatkan sistem penghadaman dan berhenti di kembung dan Gas

Anda telah bekerja sepanjang hari, anda sedang kebuluran dan anda tidak boleh menunggu untuk mendapatkan rumah dan makan. Tetapi apabila anda selesai, anda punya itu menyakitkan, tidak selesa kembung dan gas lagi! Jadi apa yang sedang berlaku? Mungkin hanya satu ketidakseimbangan yang sedikit dalam sistem anda.

Badan adalah agak luar biasa dengan cara ia mengendalikan makanan anda. Sistem penghadaman anda rosak ia, ekstrak dan mengedarkan nutrien dan kemudian membuang bahan buangan. Tetapi jika anda marah kira-kira asid dan alkali yang halus daripada saluran penghadaman anda, badan anda akan memberitahu anda tahu; oleh itu sebab anda berasa tidak selesa selepas makan.

Jadi apa yang boleh anda lakukan? Tip-Tip berikut benar-benar membantu saya dan seharusnya berguna kepada anda.

1. Mengunyah makanan anda, sekurang-kurangnya 15 – 20 kali sebelum menelan. Anda air liur yang beralkali dan ia adalah langkah pertama dalam proses penghadaman. Walaupun anda makan sesuatu seperti sup yang tidak memerlukan banyak mengunyah, masih cuba untuk mendapatkan beberapa air liur yang bercampur-campur sebelum anda menelan. Ini juga memaksa anda untuk makan secara perlahan-lahan supaya anda tidak akan gulping ke udara.

2. Ia adalah terbaik jika anda tidak minum banyak makanan anda. Cecair ini hanya akan mencairkan tahap alkali dalam mulut anda, dengan itu mencegah penghadaman yang sempurna.

3. Jangan mengunyah gusi antara menu. Getah menghasilkan asid perut yang tidak diperlukan antara menu. Paras asid yang dewasa mula berkurangan pada usia yang menyebabkan masalah penghadaman semakin kita berusia kira-kira 38-40 tahun. Had gusi anda mengunyah untuk betul-betul sebelum atau selepas makan. Chew gum yang dibuat dari xylitol (pemanis semula jadi); Ia akan merangsang pengeluaran air liur dan baik untuk gigi anda.

4. Minum minuman suhu bilik seboleh mungkin. Minuman yang sangat panas dan sangat sejuk akan menekan penghasilan enzim anda dan boleh membawa kepada keletihan dalam.

5. Jangan minum kopi dengan makanan anda. Tahap keasidan yang tinggi menyebabkan perut untuk menyingkirkan kandungan sebelum asimilasi.

6. Cuba untuk makan sesuatu yang mentah pada setiap waktu makan. Makanan mentah mempunyai enzim yang membantu meningkatkan proses penghadaman anda. Jika anda makan makanan yang kebanyakannya dimasak dan diproses, anda mungkin mendapat manfaat dengan mengambil satu produk enzim.

7. Mengambil suplemen probiotik. Probiotics adalah bakteria “mesra” yang diperlukan untuk kesihatan usus besar yang baik dan ia membantu dalam penghadaman dan asimilasi nutrien. Mereka boleh melindungi anda dari cirit-birit apabila anda melancong atau membantu sembelit juga. Sentiasa mengambil probiotik yang selepas mengambil antibiotik, yang benar-benar mengurangkan dan memusnahkan flora mesra kami.

Saya telah menggunakan tips ini untuk tahun sekarang dan saya jujur boleh mengatakan bahawa saya akan makan lagi kerana saya tidak lagi mengalami penghadaman yang lemah. Jika anda masih mengalami selepas mencuba tips ini untuk beberapa minggu, rujuk penyedia jagaan kesihatan anda untuk lebih banyak cadangan. Bon Appetit!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *