7 Emosi manusia dan kunci untuk kehidupan yang lebih baik

7 Emosi manusia dan kunci untuk kehidupan yang lebih baik

Emosi adalah hanya suatu keadaan fikiran atau perasaan yang dicipta apabila anda memberikan sesuatu yang mempengaruhi anda pada tahap mental dan fizikal. Segala-galanya yang kita fikir kita mahu hidup adalah semua tentang emosi kita. Kita mungkin fikir kita inginkan kesihatan yang lebih baik, lebih banyak kekayaan, atau kehidupan cinta yang lebih baik, tetapi apa yang kita benar-benar mahu adalah kebahagiaan. Ia bukanlah benar-benar perkara-perkara “sesuatu” yang kita mahu – perasaan gembira kita akan ada apabila kita mendapatkan perkara-perkara yang kita mahu. Dengan cara ini, kehidupan kita akan diperintah oleh emosi kita.

Sebagai Anthony Robbins telah berkata, “apa-apa dalam hidup mempunyai makna apa-apa kecuali maksud yang anda berikan. Jika anda tidak suka dengan cara yang anda rasa, menukar makna”.

Setiap emosi yang kita rasa adalah dicipta oleh kami. Kebanyakan orang percaya bahawa emosi mereka adalah di luar kawalan mereka. Berfikir yang emosi tidak terkawal reaksi kepada perkara-perkara yang kita hadapi dalam hidup. Ini adalah tidak benar. Anda boleh mengawal tindakbalas emosi anda, tetapi hanya dengan berurusan dengan mereka. Mengabaikan atau menafikan emosi anda bukanlah jawapannya. Anda boleh menjadi tuan emosi manusia anda 7.

Kami mempunyai 7 emosi yang berbeza, tetapi kehidupan kita didorong oleh hanya dua kategori yang utama – kesakitan dan keseronokan. Kehidupan kita dikawal oleh keinginan untuk keseronokan, atau keinginan untuk mengelakkan kesakitan. Sebagai ahli falsafah Jeremy Bentham berkata, “alam semula jadi telah meletakkan manusia di bawah kerajaan dua Sarjana yang berdaulat, kesakitan dan keseronokan…(yang) yang mentadbir kita semua yang kita lakukan, dalam apa yang kita katakan, Semua kita berfikir: setiap usaha yang kita boleh membuang dari penguasaan kami, akan berkhidmat tetapi untuk menunjukkan dan mengesahkannya “.

Setiap satu daripada 7 emosi manusia mempunyai sisi yang negatif mahupun positif. Kita akan tertarik ke arah emosi yang positif kerana mereka membawa keseronokan kita, tapi kita cuba untuk mengelakkan emosi yang negatif kerana ia menyebabkan kita sakit. Naluri kami untuk mengelakkan kesakitan adalah benar-benar kuat daripada naluri kami untuk mendapatkan keseronokan. Ini adalah hanya bagaimana manusia akan berwayar.

7 Emosi manusia yang membawa keseronokan kita akan cinta, seks, harapan, iman, simpati, keyakinan, dan kesetiaan.

7 Emosi yang menyebabkan kita berasa sakit akan ketakutan, kebencian, kemarahan, tamak, hasad dengki, membalas dendam dan kepercayaan karut. Ini semua membawa kita ketidakselesaan, jadi kami cuba untuk mengelakkan mereka mengalami.

Anthony Robbins percaya bahawa rakyat mesti belajar untuk menggunakan emosi positif dan negatif mereka untuk berjaya. Terlalu banyak kita membenarkan emosi kita untuk menggunakan kita sebaliknya. Hidup akan mengawal kita melainkan jika kita mendapatkan kawalan ke atas kehidupan kita.

Emosi kita, kedua-dua positif dan negatif, mempunyai maksud. Mereka Marilah kita tahu sama ada kita sedang bergerak ke arah sesuatu yang akan membuat kita gembira, atau sesuatu yang akan membawa kita sakit. Kita perlu belajar untuk mendengar emosi kita. Jika kita cuba untuk menyekat emosi yang menyakitkan, kami semata-mata menjadikan masalah lebih teruk dalam jangka masa panjang. Kita tidak akan mampu bergerak ke arah yang boleh membuat kita benar-benar gembira.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *