6 Rawatan jerawat semulajadi dewasa yang biasa

6 Rawatan jerawat semulajadi dewasa yang biasa

Manakala jerawat adalah dianggap terutamanya masalah ‘Remaja’, kebanyakan orang dewasa sering mengalami jerawat juga. Ia boleh menjadi lebih sukar untuk orang dewasa, kerana adalah dijangkakan bahawa jerawat akan lenyap selepas tahun-tahun remaja lebih. Terdapat beberapa sangat mudah, tetapi efektif penawar semula jadi untuk jerawat yang terdapat di pasaran. Terdapat juga beberapa bahan-bahan yang ada dalam rumah anda sendiri, yang boleh digunakan untuk menyembuhkan jerawat secara semulajadi.

1. Salah satu rawatan semulajadi yang paling biasa yang akan bekerja untuk jerawat dewasa adalah madu. Bercampur dengan sedikit kulit kayu manis dan disapu di tapak yang terjejas, madu akan secara semulajadi melembapkan kulit manakala kayu manis serangan bakteria yang menyebabkan jerawat dewasa. Satu lagi rawatan yang semula jadi adalah jus lemon. Dengan menggosok jus lemon di tapak yang terjejas, bakteria akan dibunuh dan minyak diserap supaya kulit boleh sembuh. Peroksida kerja-kerja juga, tetapi kadang-kadang boleh menyebabkan kulit mengelupas.

2. Memasukkan banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran dalam diet anda. Makan makanan yang kaya dengan serat seperti bijirin dan kacang Pi. Elakkan makanan goreng dan gula pasir. Alkohol dan rokok adalah besar tidak terlalu. Mengurangkan pengambilan teh, kopi dan minuman berkarbonat. Sebaliknya, beralih ke teh herba atau teh hijau. Terdapat antioksidan yang hadir dalam teh hijau yang menghalang jerawat pelarian. Membuat jus dari rumput gandum, aloe vera dan lime merupakan sebahagian penting daripada diet anda kerana mereka semua mempunyai sifat-sifat penyembuhan jerawat. Makan 3-4 ulas dari bawang putih setiap hari. Ia akan membantu meningkatkan sistem imun dan membuat tubuh yang cukup kuat untuk membunuh menggalakkan bakteria jerawat. Termasuk produk-produk yang semulajadi dalam diet anda adalah salah satu remedi rumah yang Tempahan bermanfaat untuk jerawat belakang.

3. Detoksifikasi – ini adalah satu lagi rawatan jerawat semulajadi yang hebat. Ia adalah semudah menghapuskan toksin hanya dengan minum 8-10 gelas atau kira-kira 1.5 liter air setiap hari. Jika anda ingin mengambil satu langkah tambahan, kemudian anda boleh melakukan puasa di mana anda berada hanya minum air atau jus buah-buahan untuk hari itu. Jika anda adalah tidak berpuasa, maka anda hanya menambah pengambilan air dan makan lebih banyak sayur-sayuran mentah dan buah-buahan. Apabila anda menghapuskan toksin, jerawat anda ajaib akan hilang. Anda juga boleh mengambil vitamin untuk mempercepatkan proses detox.

4. Air sering diabaikan sebagai penawar untuk jerawat, tapi kulit kita merupakan organ terbesar pada badan kita. Ia adalah satu fakta yang diketahui bahawa organ tidak boleh berfungsi tanpa air yang cukup, dan dengan mendapat air yang banyak, anda flush kulit anda daripada toksin dan bakteria. Individu harus mendapat sekurang-kurangnya lapan gelas air setiap hari. Bukan sahaja akan ini membantu melicinkan kulit dan membuat ia kelihatan muda, tetapi ia mempunyai berbagai-bagai faedah kesihatan yang lain juga.

5. Segi daripada diet menggantikan makanan keradangan dengan makanan anti-radang. Menggantikan makanan GI yang tinggi dengan makanan GI rendah atau sederhana. Seperti amalan biasa diproses makanan adalah radang dan menyebabkan rintangan insulin. Keseluruhan makanan dalam keadaan semula jadi mereka sering anti-radang dan tidak mempunyai apa-apa kesan yang drastik pada paras gula darah. Walaupun anda boleh menemui beberapa pengecualian ini. Juga berfikir mengurangkan atau memotong keluar makanan allergenic biasa. Gandum dan tenusu yang buruk terutamanya bagi mangsa-mangsa jerawat yang banyak.
Dari segi gaya hidup lain pilihan cuba untuk mencari jalan untuk menghentikan seberapa banyak tabiat buruk anda sebaik mungkin. Sebaliknya membina tabiat yang lebih sihat. Senaman yang kerap dan tidur adalah sangat penting untuk kesihatan dan mengubati jerawat.

6. Topeng: Mereka dianggap sebagai salah satu rawatan jerawat yang terbaik dan telah terbukti ajaib berkesan jika digunakan pada jangka masa yang tetap. Topeng boleh dibuat dengan mudah di rumah menggunakan bahan-bahan yang terdapat di dapur anda. Memohon mereka sekata belakang anda sama ada sendiri atau dengan bantuan seorang rakan kongsi untuk mencapai hasil yang terbaik. Berikut adalah beberapa topeng yang mudah yang anda boleh dengan mudah membuat dan menggunakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *