6 Faktor yang mempengaruhi kualiti sperma anda

6 Faktor yang mempengaruhi kualiti sperma anda

Walaupun wanita berhenti menghasilkan sel-sel telur atas menopaus, mereka akan dilahirkan dengan semua telur yang dia akan merasa perlu. Lelaki di sisi lain, menghasilkan sel-sel sperma semasa akil baligh. Oleh yang demikian, aktiviti harian boleh menjejaskan proses penghasilan sperma.

Apabila sperma tersebut gagal dikemukakan dengan betul atau tidak, perwatakan menjadi hampir mustahil untuk rakan kongsi. Terdapat sebab-sebab yang pelbagai untuk peningkatan dan penurunan dalam pengeluaran sperma. Faktor-faktor yang boleh menjejaskan kualiti sperma boleh sebenarnya diringkaskan di enam tempat yang utama iaitu: pergerakan sperma, kepekatan, morfologi, kelajuan, kiraan dan lepas tetapi tidak sedikit, sub-fertility. Kelemahan dalam mana-mana bidang ini amat mempengaruhi peluang konsep.

1. Sperma mobiliti merujuk kepada keupayaan sperma yang bergerak dalam fesyen yang lebih dinamik dan aktif. Apabila ia datang untuk sperma yang sihat, lebih daripada 50% daripada mereka boleh dianggap sebagai aktif jika lebih daripada 25% daripada mereka bergerak sekeras-kerasnya dalam satu arah. Kepentingan yang boleh difahami oleh fakta bahawa ia membolehkan sperma untuk perjalanan melalui terusan pangkal rahim, Rahim dan tiub fallopio dan akhirnya, percutian melalui telur.
2. Berikut adalah tumpuan yang merujuk kepada ukuran bilangan sel-sel sperma dalam mililiter air mani. Langkah-langkah kepekatan purata atau normal sel-sel sperma kira-kira 22 juta setiap mililiter air mani.
3. Perkara ketiga adalah morfologi. Sel sperma yang sihat mempunyai persamaan yang untuk tadpole yang di bentuk. Ketua bujur sperma yang memegang bahan genetik, sementara pusat menyediakan tenaga dan teras ekor sperma ke hadapan. Di samping itu, pakar-pakar percaya bahawa berbentuk sperma yang tidak mampu membaja telur.
4. Kelajuan adalah satu lagi faktor yang mempengaruhi kualiti sperma. Berdasarkan kepada kajian yang dibuat oleh Organisasi Kesihatan Sedunia pada seorang lelaki yang sihat, melebihi 25% daripada sperma akan mempamerkan pergerakan yang progresif. Ini adalah sperma dengan peluang terbaik untuk berjaya infiltrating dan membaja telur.
5. Kiraan sperma juga adalah satu faktor yang penting dalam pengeluaran sperma. Kiraan merujuk kepada bilangan sperms dalam cecair yang adalah ejakulasi. Terdapat lebih daripada 50 juta sperms ejaculate yang biasa, dan jumlah kiraan di bawah 40 juta mungkin menandakan kesuburan menurun.
6. Faktor yang keenam dan terakhir adalah sub-fertility. Istilah ini merujuk kepada pasangan yang tidak dapat mencapai konsep walaupun selepas setahun tempoh persetubuhan tidak dilindungi. Walau bagaimanapun, ini adalah berbeza daripada kemandulan. Punca biasa sub-fertility lelaki termasuk masalah pengeluaran sperma, tersumbat di sistem penyampaian dalam sperma, kecederaan kepada betina, pengeluaran hormon yang rendah atau tinggi, masalah Anatomi, varicocele, lepas penyakit, kesan-kesan sampingan ubat-ubatan, dan kualiti sperma.

Meningkatkan isipadu ejakulasi telah menjadi obsesi yang sama antara manusia. Sepanjang beberapa tahun yang lalu, masyarakat perubatan telah dilakukan untuk membangunkan rawatan alternatif yang selamat dan berkesan daripada larian nasihat kilang tersebut yang telah telah diturunkan daripada satu generasi seterusnya. Kajian terkini menunjukkan bahawa meningkatkan jumlah sperma boleh benar-benar boleh dicapai melalui dua cara. Pertama adalah dengan mengambil suplemen herba yang mengandungi asid amino dan zink. Asid amino, jika diambil secara tetap, umumnya dipercayai meningkatkan cecair ejaculate. Di sisi lain, zink seolah-olah untuk meningkatkan kedua-dua jumlah sperma yang dihasilkan serta keupayaan sperma yang bergerak secara spontan dan secara bebas. Bersama-sama dengan asid amino, ini akan meningkatkan jumlah sperma dengan ketara.

Cara yang kedua ialah melakukan senaman PC. Walaupun senaman Kegel dapat membantu anda tahan lebih lama, mereka juga boleh membantu dalam meningkatkan jumlah sperma. Beberapa senaman boleh membantu untuk memastikan zakar anda dalam bentuk yang besar dan menembak seperti juara.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *