6 Faktor-faktor risiko bagi sklerosis berbilang

6 Faktor-faktor risiko bagi sklerosis berbilang

Terdapat beberapa faktor risiko yang diiktiraf di sklerosis berbilang, walaupun tidak ada punca yang dikenali pasti. Faktor-faktor risiko ini tidak menjamin bahawa anda akan menghidap penyakit ini, tetapi mereka meningkatkan peluang anda.

Keturunan adalah faktor-faktor risiko yang diketahui untuk sklerosis berbilang yang pertama. Jika tidak ada sklerosis berbilang dalam keluarga anda, maka peluang anda untuk mempunyai MS akan hanya 1 dalam 750. Mempunyai ibu bapa atau adik-beradik dengan MS meningkatkan kemungkinan untuk 1 dalam 100. Jika anda mempunyai satu
identical twin dengan MS, peluang anda adalah 1 dalam 4, walaupun kedua-dua Kembar tidak sentiasa mempunyai MS. Atas sebab ini, ramai penyelidik percaya bahawa sklerosis berbilang bukanlah hanya satu penyakit genetik, walaupun keturunan menjejaskan peluang anda akan mendapatkannya.

Faktor-faktor alam sekitar adalah faktor risiko yang kedua bagi sklerosis berbilang. Penyelidikan menunjukkan bahawa bakteria dan virus, terutamanya pada peringkat umur tertentu, boleh meningkatkan peluang anda mempunyai Alone MS. jangkitan ini tidak harus menyebabkan MS, tetapi apabila digabungkan dengan faktor-faktor risiko yang lain bagi sklerosis berbilang, terutamanya keturunan, mereka sangat boleh meningkatkan kemungkinan mempunyai. Jangkitan yang mungkin ada kaitan dengan MS akan campak, herpes, cacar air, rubella, mononucleosis, chlamydia, dan beberapa jenis selesema. Ini mungkin mempunyai risiko paling apabila mereka akan menguncup sebagai seorang remaja.

Geografi merupakan faktor risiko yang ketiga dalam sklerosis berbilang. Beberapa sebab yang tidak diketahui, MS adalah lebih biasa di temperat iklim seperti Eropah, Selatan Amerika Syarikat, Negeri-Negeri Amerika Utara, dan Australia Tenggara. Faktor geografi ini seolah-olah paling penting semasa akil baligh.

Jantina merupakan faktor risiko yang keempat bagi sklerosis berbilang. Wanita adalah 2 hingga 3 kali lebih berkemungkinan daripada lelaki perlu MS. Ini dipercayai disebabkan oleh perbezaan hormon. Lelaki yang merokok akan dua kali sebagai sebagai lelaki yang tidak merokok disahkan mengidap MS.

Usia adalah faktor risiko yang kelima bagi sklerosis berbilang. Biasanya MS dikesan kepada orang-orang antara 20 dan 50. Ia adalah mungkin untuk dirawat semasa zaman kanak-kanak atau selepas umur 50 tahun, tetapi Julat umur ini seolah-olah yang paling kritikal.

Faktor risiko yang keenam dalam sklerosis berbilang memberi susu lembu kepada bayi. Ini adalah risiko yang baru ditemui, dan sebab-sebab yang tidak diketahui lagi. Ia mungkin akan terbukti pada masa hadapan dalam tidak dikaitkan MS. Pediatrician yang menasihati terhadap susu lembu untuk bayi di bawah satu tahun usia, bagaimanapun, jadi ia akan lebih baik berhati-hati. Susu dipercayai menjadi makanan terbaik untuk bayi kerana ia membantu otak berkembang dengan lebih cepat dan lebih terperinci. Ini mungkin kaitan antara susu lembu dan MS, kerana otak tidak seperti yang dibangunkan.

Keturunan mungkin faktor risiko hanya untuk sklerosis berbilang yang boleh menyebabkan penyakit itu sendiri, tetapi menggabungkan beberapa faktor-faktor ini bersama-sama banyak boleh meningkatkan kemungkinan anda. Kerana banyak perkara-perkara ini di luar kawalan anda, jika anda bertemu dengan beberapa faktor-faktor risiko bagi sklerosis berbilang, anda mungkin mahu berunding dengan doktor. Pada jam tangan-kurangnya bagi mana-mana gejala-gejala yang berkaitan dengan penyakit ini. Apa-apa anda boleh disebabkan untuk mengurangkan peluang anda atau orang yang anda sayangi peluang memenuhi faktor-faktor risiko bagi sklerosis berbilang akan berbaloi.

(C) 2007 CG Groth Inc

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *