6 Cara yang terbukti untuk mengelakkan kedutan semulajadi

6 Cara yang terbukti untuk mengelakkan kedutan semulajadi

Mencipta cara-cara untuk mengelakkan kedutan adalah salah satu matlamat utama industri penjagaan kulit. Walaupun banyak produk yang akan dibangunkan setiap hari untuk membantu kami kulit rupa dan rasa lebih lancar dan lebih muda, kebenaran adalah bahawa mencegah kedutan bermula dengan beberapa langkah mudah yang kita boleh semua mudah mengikut.

1. Tidak merokok

Langkah yang pertama dan yang paling penting untuk mengelakkan kedutan mengelakkan rokok. Ia adalah satu fakta yang telah terbukti bahawa usia perokok tetap lebih cepat berbanding perokok. Kita semua tahu yang dahsyat kesan rokok boleh pada paru-paru, tetapi kebanyakan orang tidak menyedari hanya bagaimana ia merosakkan juga boleh untuk kulit. Pengeringan, kedutan dan kendur adalah lebih menonjol dalam orang-orang yang merokok secara besar-besaran, jadi dengan berhenti merokok, anda boleh secara drastik memperlahankan proses penuaan.

2. Cukup tidur & rehat

Apabila anda mempertimbangkan cara-cara untuk mengelakkan kedutan, satu lagi perkara yang ramai orang cenderung untuk menghadap adalah kepentingan tidur. Kekurangan tidur boleh meletakkan tekanan yang luar biasa pada tubuh kita dan tekanan yang boleh dimanifestasikan dalam kerosakan pada kulit. Dengan memastikan bahawa anda mendapat sekurang-kurangnya tujuh jam tidur setiap malam, anda boleh membantu anda seluruh sistem berfungsi lebih baik.

3. Sun perlindungan

Terdapat banyak perengsa semulajadi yang kita terdedah kepada secara harian. Antara yang paling merosakkan ini adalah matahari. Pendedahan kepada matahari tanpa perlindungan boleh menyebabkan kulit menjadi kering dan banyak berkedut. Menggunakan sunscreens dalam produk penjagaan kulit adalah kontroversi bagi sesetengah orang. Beberapa tuntutan bahawa SPF adalah tidak baik dan ia juga boleh menyumbang kepada masalah kulit. Sehingga keputusan ujian yang lebih banyak di cadangkan anda perlu juga dilindungi dan menghadkan waktu pendedahan matahari. Dapatkan anda vitamin D daripada matahari tetapi melakukannya dengan bijak.

4. Simpan terhidrat

Kerana pengeringan menyebabkan kerosakan pada kulit, salah satu cara yang paling jelas untuk mengelakkan kedutan adalah dengan menjaga terhidrat dengan betul. Minum banyak air dan menggunakan produk yang mengandungi bahan-bahan yang akan membantu kira-kira keluar tahap kelembapan dalam kulit. Loji yang berasaskan minyak pelembab semulajadi yang amat berkesan dan banyak produk kini mengandungi ini dan lain lain bahan organik memastikan penghidratan yang betul.

5. Sihat Diet

Oleh kerana bahan-bahan yang berasaskan tumbuhan adalah begitu berkesan dalam produk penjagaan kulit, ia adalah semulajadi untuk menganggap bahawa mereka adalah secara sama bermanfaat sebagai sebahagian daripada diet yang sihat. Diet seimbang yang mengandungi jumlah vitamin dan mineral yang lengkap bukan sahaja membantu mengekalkan tubuh yang sihat, tetapi akan juga meningkatkan nada kulit dan mengelakkan kedutan.

6. Senaman

Salah satu cara yang paling penting untuk mengelakkan kedutan adalah dengan mendapat cukup latihan. Lebih aktif anda, semakin kuat dan lebih sesuai, badan anda akan menjadi dan tubuh yang sihat akan membawa kepada kulit yang sihat. Anda hanya melihat sebagai baik kerana anda rasa, jadi lebih sihat dan kuat anda, lebih baik kulit anda akan bertindak balas.

Penuaan berlaku kepada kita semua tetapi kita tidak perlu duduk kembali dan mengambil. Makan yang betul, bersenam, melindungi diri dari matahari dan asap dan mendapat jumlah cecair dan selebihnya boleh pergi jauh ke arah staving off kedutan dan mengekalkan kulit yang mencari lembut dan halus. Jangan biarkan usia mendapatkan yang terbaik daripada anda, melawan balik untuk kulit anda dan menyimpan kedut-kedut di bay! Sila lihat kotak sumber bagi bonus 7 cara untuk mengelakkan kedutan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *