5 Sebab anda perlu melakukan Yoga

5 Sebab anda perlu melakukan Yoga

Anda mungkin telah membaca banyak maklumat yang menyatakan melakukan Yoga adalah baik untuk kesihatan anda. Kajian telah membuktikan bahawa Yoga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Mungkin anda telah berfikir tentang memulakan amalan Yoga yang dahulu tetapi telah tidak mendapat kepadanya. Jika anda masih tidak yakin bahawa amalan Yoga yang biasa adalah sesuai untuk anda di sini adalah 5 sebab bahawa anda perlu mula melakukan Yoga:
1. Yoga boleh menyembuhkan kecederaan-meningkatkan ketangkasan dan kekuatan yang anda terima daripada amalan Yoga yang kerap boleh membantu anda menyembuhkan kecederaan lama dan boleh juga membantu anda mengelakkan orang-orang yang baru. Ramai orang yang mengalami kesakitan yang disebabkan oleh kecederaan lama dan mempunyai masa yang sukar mencari senaman yang mereka boleh selesa bahawa Yoga adalah sesuatu yang mereka boleh lakukan dengan mudah dan tanpa rasa sakit. Jika anda telah melepasi kecederaan yang membuat senaman sukar atau menyakitkan cuba Yoga.

2. Yoga boleh membantu anda mencapai kecemerlangan pada Sukan lain – jika anda seorang atlet yang aktif dalam sukan yang lain, atau jika anda mahu, kemudian regangan dan kekuatan latihan aspek Yoga boleh membantu anda menjadi atlet keseluruhan yang lebih baik. Kebanyakan atlet terkenal di dunia mengamalkan Yoga untuk membantu mereka melakukan lebih baik dalam sukan pilihan mereka.
3. Yoga boleh re-shape badan anda – jika anda sudah mempunyai bayi, kehilangan banyak berat badan, atau mempunyai satu lagi acara dalam hidup anda yang secara drastik berubah badan anda bermula dengan Yoga tetap amalan yang tertumpu kepada kekuatan dan ketangkasan boleh membantu anda re-shape badan anda dan mencipta jenis badan yang anda mahu.
4. Yoga mengurangkan tekanan – jika anda mempunyai pekerjaan tekanan tinggi atau anda cuba untuk mengimbangi keluarga dan kerjaya dan anda mempunyai banyak tekanan dalam hidup anda jika anda berisiko untuk menghidap penyakit serius yang berkaitan dengan tekanan. Melakukan Yoga secara kerap boleh membantu anda kurap tekanan anda dan mengurangkan risiko penyakit anda dan berasa lebih baik.
5. Yoga membantu anda minda seperti badan anda-Yoga yang biasa mengamalkan akan membantu mengimbangi emosi anda dan memberikan anda kejelasan mental di samping membantu badan anda kekal sihat dan kuat. Untuk menjadi benar-benar sihat, anda perlu mempunyai tubuh yang sihat dan minda yang sihat. Melakukan Yoga secara kerap boleh membantu anda mencapai Kesihatan sebenar dan keharmonian yang batin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *