5 Perkara yang menyebabkan sakit dada

5 Perkara yang menyebabkan sakit dada

Terdapat sejumlah berbeza situasi berkaitan kesihatan yang boleh menyebabkan sakit dada. Berlakunya sakit dada tidak diagnosis perubatan yang sebenar. Ia adalah sebenarnya gejala masalah kesihatan yang asas. Atas sebab ini ia adalah sentiasa penting untuk mengetahui apa menyebabkan ketidakselesaan supaya punca masalah ini dapat diatasi. Sakit dada adalah satu amaran yang penting untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Komplikasi jantung. Sakit dada atau tekanan boleh menjadi gejala serangan jantung. Ia juga boleh menjadi gejala penyakit jantung dan lain-lain syarat yang berkaitan dengan jantung seperti angina, myocarditis (keradangan otot jantung), pericarditis (radang MPS berserabut sekitar jantung) dan aortic pembedahan (aneurism). Tekanan darah tinggi (hipertensi) boleh membuat jantung anda bekerja lebih keras daripada sepatutnya, yang boleh menyebabkan perasaan ketat atau kesakitan dalam rongga dada.

Masalah penghadaman. Salah satu sebab-sebab yang paling biasa bagi sakit dada adalah asid refluks (pedih ulu hati). Asid refluks biasanya ditandakan dengan Bahang di dada (di belakang breastbone) yang berlaku selepas makan. Lain-lain masalah gastrousus yang boleh menyebabkan sakit di dada termasuk masalah pundi hempedu, ulser peptic (kudis dan kerengsaan pada dinding perut), atau hiatal hernia (protrusion bahagian atas perut ke thorax akibat lusuh atau kelemahan dalam otot diafragma).

Penyakit paru-paru. Pneumonia (jangkitan paru-paru) boleh mewujudkan sensasi dalam sakit yang mendalam dalam dada. Pneumothorax (paru-paru runtuh), pulmonari Embolisme (darah beku di paru-paru), pleurisy (radang membran yang merangkumi paru-paru) dan pleural effusion (cecair build-up antara lapisan tisu yang meliputi paru-paru) boleh semua menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan di dada. Kanser paru-paru yang boleh menyebabkan sakit kusam, berterusan di dalam dada. Asma, bronkitis dan lain-lain penyakit paru-paru boleh mengakibatkan kesakitan di dada dan sakit semasa bernafas.

Musculo-rangka masalah. Otot-otot dada yang cedera, rusuk tidak sejajar, rusuk patah, rusuk bruised, saraf pinched dan Outlet Sindrom Thoracic (tekanan pada salur darah dan saraf yang menyebabkan rasa sakit di dada bahagian atas berhampiran leher) semua boleh sakit dada. Bergantung kepada jenis dan keadaan atau kecederaan, rawatan kiropraktik, terapi fizikal, urutan terapi mungkin disyorkan.

Kebimbangan. Serangan panik dan tempoh ketakutan boleh menyebabkan ketat dan yang menyakitkan perasaan di dalam dada. Serangan panik boleh menjejaskan orang berbeza. Sesetengah individu yang mengalami serangan panik juga telah sesak nafas, loya, dan gejala-gejala lain yang serupa dengan tanda-tanda amaran serangan jantung. Ia adalah penting untuk menentukan jika orang yang mengalami kebimbangan juga mempunyai keadaan jantung yang asas.

Beritahulah doktor anda tahu jika anda telah mengalami kesakitan, penumpahan, tekanan, aching atau ketidakselesaan di dada anda supaya keadaan anda boleh dinilai dengan betul dan ditentukan punca sebenar masalah.

Jika tidak dapat anda telah dijelaskan sakit dada, menghancurkan rasa sakit di dada, sakit dada yang tahan lebih lama dari 5 minit, atau disertakan dengan kesukaran bernafas, dapatkan rawatan perubatan segera. Artikel ini telah ditulis untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak dimaksudkan sebagai pengganti untuk perubatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *