5 Memahami maklumat asas tentang anuiti membawa

5 Memahami maklumat asas tentang anuiti membawa

Dengan akaun anuiti, anda tidak mendapat wang sehingga anda bersara. Terdapat banyak jenis anuiti. Seperti pelan-pelan pelaburan yang lain, mereka juga mempunyai bahagian mereka dalam kebaikan dan keburukan.
Jika penjimatan untuk persaraan atau hanya satu medium untuk pelan jangka panjang, anuiti yang boleh menjadi pilihan yang betul untuk anda. Ia adalah agak penting untuk penyelidikan anuiti supaya anda akan membuat keputusan yang tepat. Berikut adalah beberapa maklumat yang anda ingin tahu tentang anuiti:
Apakah akaun anuiti
Akaun anuiti dalam satu kontrak pelaburan antara anda dan Syarikat (biasanya syarikat insurans), di mana mereka membayar anda mengikut syarat-syarat jumlah, tarikh dan kenaikan. Untuk membawa anuiti adalah bagaimana anda akan dihubungi. Sebaik sahaja anda menandatangani kontrak, Syarikat mendapat wang anda. Anda akan mula mendapat bayaran yang bermula pada tarikh yang ditetapkan untuk beberapa tahun atau terus menerus. Jika anda merancang untuk persaraan, akaun anuiti mungkin bermanfaat untuk anda.
Pihak-pihak yang terlibat
Penyumbang dan pemilik kontrak, annuitant itu, waris, dan insurans adalah semua pihak yang terlibat dalam sesuatu kontrak anuiti. Syarikat insurans adalah bertanggungjawab terhadap kontrak perjanjian dan membayar pulangan kepada annuitant itu. Pemilik-pembayar akan membekalkan wang yang dilaburkan dengan penyedia insurans. Dalam kes annuitant yang meninggal dunia semasa kontrak atau bergantung kepada ketetapan kontrak waris menerima pulangan, sebaliknya annuitant ini adalah penerima pulangan. Annuitant ini adalah hampir selalu pemilik.
Anuiti dan jenis-jenis
Anuiti datang dalam beberapa jenis. Terdapat banyak jenis anuiti yang anda boleh memilih daripada. Sebahagian daripada mereka adalah anuiti serta-merta dan tertunda, anuiti tetap dan berubah-ubah, tetap tempoh dan anuiti hayat dan anuiti dua kehidupan.
* Segera dan tertunda. Anuiti boleh diklasifikasikan menurut apabila bayaran yang diberi. Anuiti serta-merta memerlukan anda membayar pelaburan secara sekaligus, dan anda akan mula menerima pembayaran dalam tahun-tahun berikutnya. Anuiti tertunda, anda boleh membayar jumlah pelaburan secara sekaligus atau secara ansuran dan mula menerima pulangan selepas beberapa tahun yang ditetapkan. Tempoh pengumpulan adalah tempoh masa yang meliputi pembayaran dan waktu balik.
* Tetap atau dipinda. Anuiti yang boleh dibetulkan, atau pemboleh ubah. Anuiti tetap akan akaun tersebut di mana anda menerima tetap jumlah pulangan setiap tahun dalam tempoh yang ditetapkan. Anuiti yang berubah-ubah, di sisi lain, adalah orang-orang dengan pulangan yang berubah-ubah bergantung kepada prestasi kenderaan pelaburan.
Seumur hidup * tetap tempoh. Anuiti akaun boleh ditetapkan untuk tempoh masa yang tertentu, atau untuk seumur hidup untuk seluruh. Dalam tempoh ditetapkan bilangan tahun anda akan menerima pulangan anda sekiranya anuiti tempoh yang tetap. Sebagai contoh, anda boleh memilih akaun anuiti yang membolehkan anda untuk menerima sejumlah wang setiap tahun bermula pada usia 60 tahun dan berterusan melalui umur 80. Dalam 20 tahun tetap kontrak bermakna pembayaran adalah tetap bagi tempoh waktu itu. Jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku sebelum tempoh tamat, waris anda akan mendapat jumlah tertentu sehingga kontrak itu ke atas. Selain itu, anda akan menerima pulangan tahunan kami dari suatu tarikh yang ditetapkan jika anda pilih untuk anuiti seumur hidup. Jika anda meninggal dunia semasa tempoh pembayaran, waris yang telah ditetapkan tidak akan menerima amaun yang anda pilih.
* Anuiti untuk dua dalam kes daripada anuiti dua-hidup kononnya, suami terus menerima jumlah yang ditetapkan walaupun selepas kematian annuitant dalam. Isteri/suami akan menerima bayaran sehingga berlalu.
Kelebihan anuiti
Sesuatu yang hebat tentang suatu anuiti adalah bahawa ia membawa gaji berterusan bagi orang-orang yang berhasrat untuk bersara dan bagi orang-orang sederhana untuk rancangan jangka panjang. Cukai juga akan ditunda dengan anuiti, tidak seperti pelaburan lain. Anda hanya mula membayar cukai selepas anda telah mula menerima pulangan anda. Anuiti yang akan menggabungkan insurans dan simpanan. Untuk kegunaan masa depan anda dapat menjimatkan wang anda serta mendapatkan dilindungi sekiranya berlaku kematian.
Downfalls anuiti
Anuiti mungkin kelihatan menarik, tetapi terdapat beberapa kelemahan yang perlu anda ingat. Pertama dan yang paling penting, anuiti tidak meningkatkan pelaburan anda, terutamanya jika anda memilih anuiti tetap. Anuiti adalah luar biasa kerana mereka menawarkan pulangan tetap atau terhad, selagi anda mengelakkan pilihan anuiti yang berubah-ubah. Anuiti tidak betul-betul elastik, kerana wang itu tidak boleh diambil bila-bila masa yang anda mahu. Menamatkan kontrak lebih awal mungkin melibatkan caj penalti dan cukai.
Setiap pelaburan mempunyai kebaikan dan keburukan. Cara terbaik memilih pelaburan adalah untuk menimbang keperluan anda serta risiko-risiko yang terlibat. Akaun anuiti mungkin menjadi pilihan terbaik untuk anda, jika anda fikir keperluan jangka panjang dan jika anda mahu pulangan yang pasti.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *