5 Manfaat bernafas dalam Yoga

5 Manfaat bernafas dalam Yoga

Berapa kerap anda fikirkan tentang cara anda bernafas? Jika anda seperti kebanyakan orang anda mungkin tidak sedar bagaimana anda bernafas. Tetapi bagaimana anda bernafas boleh mempunyai kesan yang besar kepada kehidupan anda dan kesihatan anda. Kajian perubatan menunjukkan bahawa perbuatan mudah bernafas dalam boleh mempunyai manfaat kesihatan yang penting. Berikut adalah top 5 cara bahawa hanya mengambil seketika untuk tarik nafas sedalamnya boleh benar-benar meningkatkan kesihatan anda:

1. Dalam pernafasan mengurangkan tekanan – apabila anda sangat tertekan berhenti dan mengambil 10 nafas yang sangat mendalam. Anda dengan serta-merta akan berasa lebih tenang. Cubalah, anda akan melihat. Mendalam pernafasan bekalan oksigen yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi dengan baik dan bahawa tambahan kemasukan oksigen boleh menggiatkan tubuh dan fikiran anda yang akan mengurangkan tekanan dan membantu anda menenangkan.

2. Dalam pernafasan mengurangkan sakit-Pernahkah anda perhatikan bahawa doktor-doktor dan kakitangan perubatan memberitahu ibu-ibu yang akan melahirkan tarik nafas sedalamnya? Atau mungkin anda telah menyedari bahawa jurulatih memberitahu atlet yang tercedera di medan untuk mengambil nafas yang mendalam? Ini kerana apabila anda mengambil nafas dalam badan anda melepaskan Endorfin. Endorfin adalah cara badan anda untuk melawan kesakitan.

3. Dalam pernafasan membantu anda berehat – anda pernah telah diberitahu untuk tarik nafas sedalamnya dan menghitung sampai 10 apabila anda marah atau kecewa? Pernafasan amat akan membantu anda relax dan tenang ke bawah yang adalah mengapa orang yang pendiam boleh tarik nafas sedalamnya Bilakah mereka akan marah atau kecewa. Mengambil nafas yang mendalam akan meningkatkan aliran oksigen ke otak yang akan membantu anda tenang.

4. Dalam pernafasan boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi anda – terdapat beberapa kajian perubatan yang menunjukkan sambungan antara tekanan darah tinggi dan kadar pernafasan yang cetek, cepat. Jadi lebih cepat anda kadar pernafasan adalah lebih berkemungkinan anda akan mengalami tekanan darah tinggi. Mengambil masa setiap hari untuk menjadi lebih sedar nafas anda dan bernafas perlahan-lahan dan amat boleh membantu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi anda.

5. Dalam pernafasan boleh meningkatkan tahap tenaga anda-Adakah anda mempunyai masalah yang tinggal bangun selepas makan tengah hari? Adakah anda sentiasa berasa tenaga anda berendam di petang ini? Berjuta-juta orang menghadapi masalah menjaga tahap tenaga mereka pada siang hari dan beralih kepada kafein atau perangsang lain apabila anda boleh mendapat rangsangan tenaga yang sama dengan mengambil sedikit masa untuk tarik nafas sedalamnya. Oksigen tambahan yang anda terima daripada nafas sedalam yang boleh memberikan anda semua rangsangan yang anda perlukan untuk mendapatkan melalui hari anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *