5 Jenis pelan insurans kesihatan yang semua orang perlu memahami asas

5 Jenis pelan insurans kesihatan yang semua orang perlu memahami asas

Insurans yang dibeli melalui organisasi penyelenggaraan Kesihatan, keutamaan organisasi pembekal, organisasi pembekal eksklusif, satu-satu perkhidmatan dan yuran untuk perkhidmatan yang 5 jenis asas pelan insurans kesihatan.
Terdapat lima jenis pelan insurans kesihatan umum. Setiap satu mempunyai Pro mereka dan agen-agen insurans bintang kadang-kadang menggunakan membawa insurans kesihatan untuk membantu mereka memikirkan rancangan yang adalah yang terbaik untuk pelanggan mereka. Walau bagaimanapun, sebelum akhirnya tiba pada apa-apa jenis keputusan, anda dijangka akan melakukan kerja rumah anda seperti pembeli perlindungan insurans yang bijak dan memahami Apakah jenis-jenis perlindungan insurans yang ada di pasaran.
Organisasi penyelenggaraan Kesihatan (HMO)
Sebuah organisasi penyelenggaraan Kesihatan adalah salah satu jenis paling biasa insurans kesihatan. Kebanyakan rakyat Amerika pergi dengan pilihan HMO. Memilih HMO yang lebih mudah di dompet anda dan menawarkan pelbagai perlindungan. HMO menawarkan rangkaian lengkap penjagaan. Pemegang polisi memutuskan doktor penjagaan primer yang akan membimbing semua perkhidmatan penjagaan kesihatan dan keperluan perubatan yang diperlukan. Doktor adalah jenis seperti seorang penjaga itu dalam aspek ini. HMO hanya akan merangkumi perbelanjaan apabila fizikal penjagaan primer merujuk pesakit kepada pakar atau perkhidmatan perubatan. Kelemahan pelan HMO adalah bahawa, daripada semua pilihan insurans penjagaan kesihatan, ia adalah yang ketat. Kadang-kadang pelan memerlukan pesakit membayar co-pay yang apabila melawat doktor.
Keutamaan organisasi pembekal (PPOs)
PPO yang tidak memerlukan anda untuk mendapatkan rujukan. Tetapi, cost-wise ia adalah berfaedah jika perkhidmatan penjagaan kesihatan dan pakar-pakar yang dipilih oleh pemegang polisi berada dalam sendiri di PPO ditetapkan rangkaian. Perkhidmatan dan kemudahan yang diperoleh di luar rangkaian adalah lebih mahal dan boleh menghendaki orang yang Diinsuranskan untuk membayar 20% daripada jumlah kos manakala baki 80% dilindungi oleh PPO itu.
Organisasi pembekal eksklusif (EPO)
EPOs adalah seperti PPOs tetapi dengan rangkaian yang kecil. EPOs adalah berbeza daripada PPOs. Sebagai contoh dengan EPO yang anda tidak mendapat perlindungan bagi pakar yang bukan sebahagian daripada rangkaian anda.
Satu-satu perkhidmatan (POS)
Pelan-pelan insurans kesihatan yang jatuh di bawah titik jenis perkhidmatan adalah serupa dengan PPOs kerana mereka juga mempunyai seorang doktor penjagaan primer. Mereka juga membenarkan orang yang Diinsuranskan untuk mendapatkan perkhidmatan dari pakar-pakar penjagaan kesihatan di luar rangkaian sendiri tetapi adalah lebih mahal dan memerlukan kertas kerja tambahan untuk dipatuhi.
Bayaran perkhidmatan (FFS)
Yuran untuk Perkhidmatan-kurangnya menyekat jenis pelan insurans kesihatan dan menawarkan pelbagai pilihan kemudahan dan pakar-pakar perubatan. Jika anda mempunyai satu dasar yang berasaskan yuran untuk perkhidmatan anda boleh memilih pembekal penjagaan kesihatan dan kemudahan yang anda mahu. Orang yang Diinsuranskan perlu membayar jumlah potongan yang ditetapkan, sebelum pemberi insurans memberikan wang untuk Perkhidmatan ini. Walaupun anda perlu membayar 20% daripada poket anda bagi setiap perkhidmatan yang Diinsuranskan. Kontrak insurans menetapkan jumlah maksimum wang yang mesti dibayar oleh orang yang Diinsuranskan.
Sentiasa melengkapkan penilaian sendiri keperluan penjagaan kesihatan dan kemampuan kewangan yang menyeluruh apabila memilih pelan insurans kesihatan, jadi anda boleh mendapatkan sebahagian daripada kelebihan yang anda pilih menawarkan dan diimbangi keburukan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *