5 Gejala saraf zakar yang rosak

5 Gejala saraf zakar yang rosak

Saraf zakar yang rosak adalah punca utama masalah seksual lelaki seluruh dunia. Saraf menghantar mesej sentuhan, kepanasan, kesakitan dan keseronokan kepada otak jadi apabila saraf pada zakar menjadi rosak, satu keadaan yang dikenali sebagai neuropati, sensitiviti boleh hilang fungsi seksual dan kepuasan serius dikurangkan. Pemakanan yang kurang baik, penyakit yang kronik dan jangkitan boleh semua menyebabkan masalah serius saraf pada zakar. Biasanya, Terdapat 5 simptom-simptom yang dikaitkan dengan isu-isu saraf zakar dan mana-mana satu daripada mereka mungkin boleh bermakna kerosakan saraf. Sentiasa berunding dengan seorang pengamal penjagaan kesihatan jika anda berfikir anda mungkin mempunyai disfungsi saraf zakar.

Biasanya, Terdapat 5 simptom-simptom yang boleh muncul dan salah satu daripadanya mungkin boleh bermakna kerosakan saraf. Jika ragu-ragu sentiasa rujuk pengamal perubatan tanpa berlengah-lengah.

Gejala-gejala
Walaupun gejala kerosakan saraf zakar dan neuropati mungkin berbeza dari manusia kepada manusia, beberapa gejala yang biasa, dan muncul paling kerap di mana saraf periferi telah rosak. 5 Simptom paling biasa dialami oleh lelaki termasuk:

• Sakit
• Pembakaran
• Kesemutan
• Kebas
• Kehilangan sensitiviti

Apabila zakar menjadi terjejas oleh gejala-gejala kesemutan, kebas, kesakitan, membakar atau kehilangan sensitiviti, lelaki harus mencari bantuan perubatan sekali gus. Manakala dalam sesetengah kes, gejala-gejala ini mungkin disebabkan oleh kerosakan fizikal ke zakar, lebih kerap terdapat sesuatu yang lain berlaku. Dalam kes-kes tertentu neuropati adalah tanda pertama keadaan kesihatan kronik.

Menurut satu kajian yang dibiayai oleh Universiti Ferrara, Itali kerosakan saraf boleh menjadi diselesaikan tanpa rawatan 10% kes. Walau bagaimanapun, ia juga disedari bahawa tanpa rawatan keadaan teruk dengan ketara dalam 30% dari kes-kes.

Sekiranya terdapat simptom, bercakap dengan doktor anda dengan segera.

Sebab-sebab
Gentian saraf di mana-mana bahagian badan boleh menjadi rosak dalam pelbagai cara. Sirkulasi yang buruk, menyebabkan kehilangan oksigen kepada gentian saraf, adalah punca utama kerosakan saraf pada lelaki. Kencing manis, obesiti dan penyakit kardiovaskular juga boleh membawa kepada peredaran persisian s-VHS tidak mencukupi bagi Kesihatan saraf. Kerosakan fizikal atau trauma saraf adalah punca paling biasa seterusnya. Kemalangan, kecederaan dan jangkitan juga boleh menyebabkan kerosakan yang ketara kepada saraf, boleh pembedahan.

Prosedur pembedahan bagi kanser prostat khususnya boleh menyebabkan kerosakan kepada saraf zakar, menyebabkan pucuk lelaki dan mati pucuk. Menurut kajian yang dijalankan oleh penyelidik Hungary, pucuk lelaki adalah yang paling biasa kesan sampingan pembedahan prostat, dengan 59% lelaki yang mampu untuk mempunyai rangsangan secara spontan mengikut prosedur

Rawatan
Rawatan untuk membaiki saraf zakar yang rosak bergantung sebahagian besarnya pada punca kerosakan. Apabila obesiti, penyakit kardiovaskular dan penyakit kencing manis terkawal, kerosakan saraf periferi akan meningkat dengan ketara. Bagi kes-kes yang lebih teruk, meningkatkan peredaran, perlindungan bahan antioksida dan nutrisi saraf adalah penting.

Omega-3 dan 6 yang diperlukan untuk fungsi saraf yang sihat. Minyak Omega-3 menumpukan perhatian di dalam otak, dalam bentuk DHA, manakala omega-6 yang diperlukan untuk membentuk sarung myelin yang melindungi gentian saraf di peripheries badan. Asid lemak ini juga turut mampu penipisan darah, meningkatkan aliran darah dan oksigen kepada saraf seluruh sistem yang mudah, dan mengurangkan kolestrol. Bilberi, ginkgo dan bawang putih juga boleh menyokong aliran darah ke saraf organ lelaki. Alpha lipoic asid, antioksidan seperti vitamin a, telah ditunjukkan dalam kajian untuk mengurangkan kerosakan saraf yang disebabkan oleh pembedahan prostat, berkesan merawat gejala-gejala saraf zakar yang rosak dan meningkatkan pertumbuhan semula gentian saraf.

Crèmes Kesihatan zakar
Crèmes Kesihatan zakar menghantar nutrien dan minyak terus ke saraf zakar, yang menyokong proses penyembuhan neuropati dengan pemakanan organ khusus lelaki, serta sebatian bioaktif untuk merawat gejala-gejala neuropati. Formula pakar (paling profesional mengesyorkan minyak Man1Man) mengandungi alpha lipoic asid untuk penyembuhan saraf yang rosak dan melegakan kebas, kesemutan dan membakar yang sering mengiringi keadaan ini. Bahan-bahan lain, seperti vitamin C, E, D, A dan L-arginine menyokong peredaran yang sihat kepada tisu-tisu zakar dan melindungi saraf daripada kerosakan radikal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *