5 Fakta-fakta yang luar biasa tentang ubat Romes purba

5 Fakta-fakta yang luar biasa tentang ubat Romes purba

Dalam dunia purba, Yunani dan Rom telah adik-beradik. Ini dekat dengan jelas kedua-dua negara. Walau bagaimanapun, hubungan mereka adalah lebih daripada itu. Malah, kebudayaan mereka telah begitu rapat berkaitan dengan orang-orang Yunani dan Rom berkongsi Tuhan dengan nama yang berbeza, tetapi latar belakang yang sama! Walau bagaimanapun, kedua-dua Kumpulan mengekalkan sejarah yang unik dan budaya. Untuk contoh, berikut adalah beberapa Highlights tentang perubatan Rom kuno:

1. Doktor adalah penting untuk Empayar Rom

Rom dalam sistem kesihatan awam Empayar adalah sebenarnya agak luas. Manakala doktor-doktor di Rom kuno boleh menerima latihan formal, berikut adalah beberapa fakta menarik lain tentang mereka:

• Sesiapa sahaja di Rom kuno boleh merujuk kepada diri sebagai “doktor.”
• Doktor selalunya akan berkhidmat sebagai pakar bedah dalam tentera Empayar Rom.
• Wujud beberapa orang doktor perempuan.
• Wanita biasanya berkhidmat keperluan penjagaan kesihatan wanita lain.
• Doktor menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang percuma, kepada orang-orang yang tinggal di bandar-bandar yang miskin.

2. Banyak perubatan Rom adalah perubatan Yunani

Dengan Rom mengalahkan Yunani, dalam bekas dalam pembentukan Empayar. Selepas itu, doktor Rom kemudian diterima banyak idea-idea yang Yunani, tentang perubatan. Malah, kebanyakan doktor-doktor yang telah mengamalkan dalam Empayar Rom–telah Greek! Selain itu, karya Hippocrates, Greek “Bapa perubatan,” berkhidmat sebagai asas untuk latihan doktor Rom banyak.

3 Orang-orang Rom. tertumpu kepada kesihatan awam

Jelas sekali, orang-orang Rom telah sedar daripada bakteria, dan menggunakan scrub sopan tampan yang murah untuk mengurangkan penghantaran mereka. Walau bagaimanapun, orang-orang Rom penekanan pada kesihatan awam. Peningkatan dalam kebersihan diri akhirnya akan meningkatkan kesihatan awam dan mengurangkan kejadian penyakit.

4. Rom dibangunkan Greek dalam teori-teori tentang ubat-ubatan

Orang-orang Rom dipatuhi banyak kepercayaan Yunani, mengekalkan kesihatan manusia. Sebagai contoh, mereka tertumpu pada kepentingan kebersihan dan senaman. Ini adalah kerana orang-orang Rom pinjaman teori-teori dari Greek, Hippocrates. Kedua abad ke AD doktor Yunani, Galen, adalah memainkan peranan penting dalam membangunkan teori-teori ini. Galen dibangunkan Hippocrates’ tanggapan bahawa badan manusia mengandungi empat “humours.”

5. Galen dipengaruhi perubatan Rom dan Eropah

Selain daripada memberi kesan perubatan Roman, Galen juga dipengaruhi perubatan Eropah selama lebih dari berabad-abad 15! Teori-teori dan amalan beliau memberi tumpuan kepada mendapatkan baki humours empat, yang beliau percaya adalah di dalam badan manusia.

Rom akan mendapatkan nasihat dari doktor mereka, manakala juga membentangkan menawarkan kepada dewa Rom yang pelbagai, seperti Dewi Rom Keselamatan–Salus. Menariknya, pada abad ke 3 SM, Tuhan ini menjadi dikaitkan dengan Hygieia – Dewi Yunani yang berkaitan dengan penyembuhan. Selain itu, orang-orang Rom juga digunakan Kuil Asclepius, yang berasal dari Yunani.

Manakala orang-orang Rom tidak inovatif kerana Yunani, dalam kajian perubatan, bekas pasti menyumbang kepada pembangunan konsep-konsep Greek yang berkaitan dengan perubatan. Akhirnya, orang-orang Rom telah meningkat pemahaman keseluruhan manusia tentang kebersihan dan kesihatan yang patut diberi perhatian. Selepas menakluk Yunani, Rom akan menyumbang kepada manusia epic perang terhadap bakteria!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *