5 Fakta-fakta yang luar biasa tentang ortodontik dan pendakap

5 Fakta-fakta yang luar biasa tentang ortodontik dan pendakap

Berapa banyak Adakah anda tahu mengenai ortodontik dan pendakap? Pendakap logam tradisional adalah salah satu rawatan gigi yang paling biasa bagi remaja di Amerika Syarikat serta negara lain di seluruh dunia. Dan walaupun ia lebih biasa melihat mereka pada golongan muda, dewasa banyak memakainya juga. Manakala pendakap tradisional tidak berubah banyak selama ini, sesetengah pesakit akan kini mempunyai pilihan untuk memakai dulang yang tanggal, jelas untuk membetulkan senyuman mereka. Berikut adalah fakta-fakta lebih lima tentang ortodontik dan pendakap.

1. Remaja pertama dewasa dalam rawatan ortodontik oleh 3 hingga 4. Walaupun mereka mungkin benci idea perlu memakai pendakap, remaja akan Syarikat yang baik. Berjuta-juta akan memakai pendakap atau peranti lain sebelum mereka bertukar 18. Rawatan cenderung untuk menjadi lebih berjaya dan lebih mudah pada pesakit yang lebih muda kerana sifat lembut mereka fizikal. Tulang-tulang mereka masih berkembang, yang bermakna mereka masih boleh reshaped. Orang dewasa juga boleh melihat keputusan dengan rawatan, tetapi terdapat lebih had dan lanjut prosedur mungkin diperlukan untuk mendapatkan keputusan yang sama kerana remaja akan.

2. Manakala kanak-kanak Amerika boleh bertukar hidung mereka sehingga dan pemikiran perlu memakai pendakap, remaja di Thailand mula memeluk mereka di mid 00’s. Trend memakai band yang berwarna-warni sekitar kurungan logam menjadi begitu popular berjuang bahawa orang bahkan orang dengan senyuman envied adalah untuk memasang milikku Dapatkan satu set, yang bermaksud perlu membeli penyokong gigi palsu dari pasar hitam. Polis akhirnya melangkah membendung kegilaan.

3. Beberapa peralatan pergigian adalah seperti sangat disesuaikan dan kreatif sebagai pendakap logam. Sekitar lingkungan setiap band atau rangkaian Kumpulan ini diikat. Apabila individu yang digunakan, warna masing-masing mungkin berlainan. Jika di yang digunakan, bahagian atas dan bawah boleh bercampur dan dipadankan. Banyak ortodontik pejabat membawa pelbagai warna antara merah jambu panas untuk bercahaya dalam gelap. Sesetengah pesakit seperti menyelaras corak warna yang sepadan dengan musim seperti oren dan hitam Halloween atau merah dan hijau untuk Krismas.

4. Terdapat tiada malu memakai pendakap untuk senyuman anda di Hollywood yang sempurna. Bintang-bintang filem, televisyen, dan muzik yang pelbagai telah dipakai pendakap dalam belia dan dewasa walaupun mereka. Malah, selepas memiliki Tom Cruise dikenali gelebung perkakas di permaidani merah beberapa tahun yang lalu, orthodontists telah melonjak besar dewasa pesakit yang mendapatkan rawatan. Selebriti lain yang telah mulut logam termasuk Gwen Stefani, Allysa Milano, Emma Watson dan Putera Harry.

5. Terdapat banyak mitos mengenai penyokong gigi dan ortodontik lain yang telah sekitar selama. Satu kisah popular yang telah berlalu sekitar adalah bahawa apabila dua orang yang memakai pendakap kiss wayar-wayar yang boleh menjadi “terkunci.” Walaupun terdapat potensi untuk mendapatkan wayar-wayar yang ketagih ke atas satu sama lain, mereka boleh menjadi mudah disengaged dengan sedikit kesabaran. Satu lagi mitos ini adalah bahawa logam akan menolak penggera di Lapangan Terbang atau objek lain seperti magnet yang menarik. Kedua-duanya ini mempunyai kebenaran apa-apa kepada mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *