5 Dimensi kesihatan untuk membawa anda kira-kira

5 Dimensi kesihatan untuk membawa anda kira-kira

Mencari keseimbangan dalam dimensi kesihatan dan dunia moden telah meletakkan saya dalam mood termenung dipercikkan. Anda dan saya lihat beribu-ribu iklan setiap hari. Kita semua mempunyai pelbagai Kumpulan yang menarik pada kita, dari keluarga, pasangan atau penting lain, kerja kami, kemasyarakatan, dan pada ia pergi.

Lihatlah senarai ini saya dapati, dan melihat jika ia membantu. Saya dapati kehidupan lebih mudah apabila saya tahu apa yang perlu dilakukan, apa yang penting. Dimensi kesihatan ini membantu saya dalam usaha itu, dan boleh membantu anda, terlalu.

Dimensi 1: Badan sihat
Kesihatan memberikan anda asas, tetapi jangan putus asa jika anda tidak berasa sihat yang anda mahukan. Datang kepada terma-terma dengan kesihatan anda sering boleh memberikan ketenangan yang anda perlukan untuk memulakan penyembuhan atau membawa baki untuk seluruh hidup anda.

Beberapa tahun yang lalu apabila saya terpaksa cabaran kesihatan yang serius, saya adalah cukup bertuah kerana mempunyai asas yang kukuh dalam seluruh dimensi yang saya akan berkongsi dan supaya saya dapat fokus pada kesihatan saya untuk sementara waktu. Kekuatan dari kawasan-kawasan lain membenarkan saya untuk membawanya kembali ke dalam baki.

Saya akan mencadangkan beberapa idea-idea yang dapat membantu anda.

Pertama, anda boleh mendapatkan pemakanan yang anda perlukan? Mempertimbangkan menambah suplemen asas untuk hari anda. Saya mengambil suplemen sayur-sayuran dan buah-buahan, dan vitamin A, D, dan E. Saya berasa baik tentang perkara ini. Menurut doktor, lebih banyak orang kekurangan vitamin D daripada mana-mana nutrien yang lain. Terbaik dari semua, anda boleh mendapatkan ini secara percuma. Hanya meluangkan masa di bawah matahari. Tetapi tidak terlalu banyak.

Seterusnya, Apakah jenis persekitaran anda tinggal? Adakah anda minum air dan nafas segar, bertenaga udara bersih? Jika tidak, perubahan dalam keperluan persekitaran anda. Bersama-sama dengan ini, fikirkan tentang anda tidur di katil. Ia mungkin perlu dikemas kini, selepas semua, anda mungkin membelanjakan satu perempat kepada satu pertiga daripada hidup anda di katil itu. Begitu juga, jika anda berkongsi katil anda, anda mungkin mendapat kedua-dua faedah daripada peningkatan.

Dimensi 2: Minda sihat
Fikiran anda mengawal bagaimana anda berinteraksi dengan dunia. Anda memerlukan kesihatan mental untuk menyertai dan menikmati hidup. By the way, ini boleh elude anda lebih daripada yang lain, kerana anda perlu menggunakan fikiran untuk berbuat apa-apa.

Satu idea yang sedikit di sini, kerana saya tidak profesional kesihatan mental. Jika seseorang datang kepada anda berkata anda mempunyai nafas, anda boleh menganggap mereka mempunyai alasan. Begitu juga, jika seseorang telah melihat masalah dalam bagaimana anda berkelakuan atau tabiat, mengambil kunci jawab. Meluangkan masa dalam analisis diri, sekurang-kurangnya, dan lihat jika anda memerlukan beberapa Cecair kumur mental, jadi untuk bercakap. Ia boleh menyelamatkan nyawa anda.

Saya perlu termasuk semangat di sini, atau jiwa jika anda lebih suka. Tanpa preachy, saya menghabiskan masa mengkaji dan memikirkan pada kebijaksanaan zaman. Bagi saya, yang datang dari agama saya. Lihat Salam, dalam apa jua borang anda menemuinya. Prinsip panduan boleh berkhidmat sebagai rumah api untuk pastikan anda mematikan shoals berbatu hidup.

Dimensi 3: Keluarga sihat
Anda boleh memperluaskan dimensi kesihatan untuk berkongsi kekuatan anda dengan orang-orang yang bermakna untuk anda. Apabila saya sebutkan di atas badan yang sihat, dan persekitaran anda, anda boleh dengan mudah memperluaskan persekitaran anda keluarga dan rumah anda. Beberapa perubahan dalam udara dan air, contohnya, boleh membantu semua orang dalam kalangan anda serta-merta.

Dimensi 4: Sihat masyarakat
Untuk memperluaskan keluarga yang sihat, anda juga boleh membuat perbezaan dalam masyarakat. Pendekatan saya awal ini adalah untuk memperbaiki diri saya dan keluarga saya terlebih dahulu. Saya boleh memperbaiki masyarakat saya memperbaiki secara individu, dan seperti yang saya berkongsi idea-idea terbaik dari hidup saya dengan orang lain. Sebagai contoh, artikel ini. Seperti yang saya berkongsi dengan anda, dan anda berkongsi dengan saya, kedua-dua kami berkembang.

Dimensi 5: Kewangan sihat
Saya yakin anda boleh berkaitan. Kehidupan selalunya bekerja lebih baik dengan kewangan yang sihat. Bukan yang kita semua perlu atau mahu menjadi kaya, itu bukanlah titik. Sebaliknya, perlu hidup dalam cara saya dan menggunakan kewangan saya dengan cara yang sihat. Saya melihat beberapa negara yang seolah-olah mempunyai ini digambarkan keluar, seperti Denmark. Bilakah kali terakhir anda mendengar tentang kemelesetan di Denmark, atau kadar besar kebangkrapan?

Saya pasti Danish yang mempunyai masalah mereka. Pandangan saya semata-mata adalah bahawa sebagai satu dimensi Kesihatan, mengekalkan kawalan sumber anda adalah idea yang baik.

Balut
Senarai di atas bukan saya, tetapi contoh-contoh. Saya meminjam dari sebuah syarikat credo. Tajuk asal adalah 5 Rukun, saya percaya, dan saya telah menyesuaikan kepada hidup saya sendiri. Penjelasan saya tidak melihat dari dimensi kesihatan tidak seolah-olah melindungi apa yang satu ini tidak oleh interlinking individu itu kepada orang lain.

Dengan melihat pada bingkai tugas yang berbeza-beza, saya dapati pandangan yang lebih lengkap. Kerana semua dimensi akan bertindih dalam beberapa cara, melihat pelbagai definisi boleh menunjukkan interaksi dan peluang untuk memperbaiki cara-cara baru. Menggunakan senarai ini untuk tujuan anda sendiri, dan melihat jika ia membantu anda kerana ia mempunyai saya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *