5 Bidang latihan kecergasan yang disyorkan oleh klinik Mayo

5 Bidang latihan kecergasan yang disyorkan oleh klinik Mayo

Laporan yang dikeluarkan oleh klinik Mayo yang mengenal pasti lima (5) kawasan-kawasan yang perlu disasarkan untuk sebuah program kecergasan yang seimbang. Kawasan-kawasan yang dikenal pasti dalam laporan yang termasuk 1) aerobik kecergasan kecergasan 2) otot, 3) regangan, 4) teras kestabilan dan 5) baki latihan. Setiap item yang akan dibincangkan di bawah.

1. Aerobik kecergasan:
Kecergasan aerobik sering dipanggil kecergasan kardiovaskular. Kecergasan aerobik adalah penting untuk kecergasan kerugian dan jumlah berat badan kerana ia membantu paru-paru, jantung dan saluran darah bergerak oksigen melalui sistem dengan lebih cekap.

Senaman Aerobic atau cardiovasculr perlu dilakukan sekurang-kurangnya dua dan satu setengah (2-1/2) jam setiap minggu bagi aktiviti aerobik yang sederhana atau sekurang-kurangnya tujuh puluh lima (75) minit bagi latihan yang bersungguh-sungguh. Senaman aerobik perlu disebarkan sepanjang minggu.

2. Otot kecergasan:
Senaman kecergasan otot perlu dilakukan sekurang-kurangnya dua hingga tiga kali dalam minggu ini. Senaman otot membantu kecergasan otot bersama-sama dengan meningkatkan kekuatan tulang. Kekuatan otot adalah perlu kerana kita semakin tua.

Peralatan adalah tidak perlu untuk mengekalkan kecergasan otot jika anda mempunyai sebuah program kecergasan yang merangkumi pengukuhan latihan seperti push-ups, chin up dan squats bersama-sama dengan lain-lain badan.

3. Regangan:
Regangan kadang-kadang terlupa tetapi ia adalah penting untuk program juga bulat. Semua jurulatih kecergasan mengesyorkan bahawa regangan akan dimasukkan dalam program kecergasan mereka. Semua latihan membuat otot kontrak dan flex jadi regangan otot juga perlu dimasukkan untuk senaman yang baik bulat.

Regangan adalah sangat penting untuk tahun-tahun kemudian memastikan tubuh yang fleksibel untuk mengelakkan banyak kecederaan yang mengiringi usia.

4. Teras kestabilan:
Teras otot di badan dan termasuk otot-otot perut, belakang dan kawasan pelvis. Mereka perlu dimasukkan ke dalam program kecergasan kerana mereka diperlukan untuk pergerakan badan atas dan bawah.

5. Baki latihan:
Baki sering dilupakan dalam program kecergasan fizikal tetapi ia perlu dimasukkan ke dalam satu program yang baik bulat. Keseimbangan adalah penting untuk fungsi-fungsi kehidupan seharian dan ia cenderung merosot dengan usia jadi ia yang penting bahawa satu program yang baik dikekalkan.

Membangunkan regimen latihan imbangan yang baik akan menambahkan kualiti hidup.

Klinik Mayo telah mengenalpasti lima (5) bidang ini sebagai penting untuk sebuah program kecergasan yang lengkap supaya ia adalah penting bahawa semua barang-barang yang dimasukkan ke dalam program kecergasan. Menggabungkan semua lima (5) elemen ke dalam kehidupan seharian dan ia akan pergi jauh untuk memastikan kesihatan yang lebih baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *