46 Fakta-fakta menarik tentang Ultra Violet cahaya dan radiasi

46 Fakta-fakta menarik tentang Ultra Violet cahaya dan radiasi

Wikipedia menerangkan cahaya UV (Ultra Violet) sebagai radiasi elektromagnet dengan panjang gelombang yang yang berkuat lebih pendek daripada cahaya yang boleh dilihat tetapi lebih lama daripada sinar-x yang lembut. Ia dipanggil ultra violet kerana spektrum yang terdiri daripada gelombang elektromagnet dengan frekuensi-frekuensi yang lebih tinggi daripada orang-orang yang mengenal-pasti manusia sebagai violet warna.
Berikut adalah fakta-fakta menarik yang 46 berhubungan dengan cahaya UV dan sinaran yang telah disusun.

Cahaya 1-UV yang boleh merosakkan kulit manusia.

2-UV light atau vitiligo rawatan fototerapi boleh membantu mewujudkan repigmentation.

Kerosakan mata 3-mungkin boleh berpunca dari dos yang tinggi cahaya UV, terutama kepada kornea yang absorber yang baik cahaya UV.

4-Tinggi dos cahaya UV boleh menyebabkan clouding sementara kornea; dipanggil ‘snow-blindness’ dan dos yang kronik telah tentatif dikaitkan dengan pembentukan katarak.

5 Yang Pterygium atau Pinguecula-kedua-dua ketumbuhan pada mata, mungkin disebabkan oleh pendedahan cahaya UV.

6-UV light boleh mengenakan kesan-kesan merosak pada melanin.

7-Banyak perkara yang tidak dapat dilihat dengan mata manusia yang kelihatan dibawah cahaya UV.

8-Sun Menyamak menerangkan darkening kulit (terutamanya individu berkulit agak) dalam tindakbalas fisiologi semulajadi merangsang oleh pendedahan kepada radiasi ultraviolet dari matahari (atau kerusi berjemur yang).

9 – UVA sinar akan diserap terutamanya dalam kanta mata manusia, walaupun terdapat gangguan tidak didokumenkan dengan mata manusia dari UVA.

10-A kesan positif pendedahan UVB adalah bahawa ia mendorong penghasilan vitamin D dalam kulit.

11 – UVA, UVB dan UVC semua boleh merosakkan gentian kolagen dan sekali gus mempercepatkan proses penuaan kulit.

12 – UVA dan UVB memusnahkan vitamin A dalam kulit yang boleh menimbulkan kerosakan.

13 – Secara amnya, UVA adalah-kurangnya berbahaya tetapi boleh menyumbang kepada penuaan kulit, kerosakan DNA dan mungkin kulit kanser. Sinaran UVB yang yang membakar kulit dan boleh merosakkan mata.

14 – Tiada juga secara semula jadi berlaku Kata majmuk yang terdapat di tumbuh-tumbuhan hutan hujan yang telah diketahui untuk melindungi kulit daripada kerosakan sinaran UV, seperti fern Phlebodium Aureum.

15-New salji boleh mencerminkan sehingga 80% daripada sinar ultraviolet, mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, manakala permukaan tanah biasa dan badan-badan air yang cenderung untuk mencerminkan kurang daripada 10%.

16 – Mountaineers terdedah kepada lebih tinggi daripada tahap biasa sinaran UV, kedua-dua kerana terdapat penapisan kurang atmosfera dan kerana refleksi dari salji dan ais.

17-Ultraviolet (UV) cahaya adalah sinaran elektromagnetik dengan panjang gelombang yang yang berkuat lebih pendek berbanding cahaya yang boleh dilihat, tetapi lebih lama daripada sinar-x yang lembut.

18 – Ultraviolet adalah dipanggil cahaya hitam, kerana ianya dapat dilihat dengan mata manusia.

19-UV light sistem menghasilkan radiasi ultraviolet yang jatuh ke dalam satu hingga tiga UV band: UVA, UVB dan UVC.

20 – Gelombang cahaya dalam lingkungan 200 ke 280 nm telah menunjukkan untuk berkesan inactivate bakteria dan virus akibat mutasi DNA yang berpuncakan penyerapan cahaya UV oleh molekul DNA UV.

21 – Longwave UV light (315nm untuk 400nm), atau UV-A, merujuk kepada apa yang kita biasa panggil ‘cahaya hitam’.

22 – UV yg memadam rembasan penyakit ringan (200nm untuk 280nm), atau UV-C, berkesan dalam kawalan mikrob.

23 – UVC sinar adalah tenaga yang tertinggi, paling berbahaya jenis cahaya ultraviolet.

24 – Ahli-ahli sains telah dibahagikan ultraviolet bahagian spektrum tiga Wilayah: ultraviolet berhampiran, jauh ultraviolet dan ultraviolet melampau.

25-Dalam tiga Wilayah dibezakan oleh adalah sinaran ultraviolet bagaimana bertenaga dan panjang gelombang yang di ‘berkuat’ cahaya ultraviolet, yang berkaitan dengan tenaga. NUV ultraviolet, singkatan yang berhampiran, yang paling hampir kepada cahaya optik atau kelihatan. EUV ultraviolet, singkatan yang melampau, ultraviolet yang ringan paling hampir untuk X-ray dan bertenaga daripada tiga jenis. FUV jauh ultraviolet, singkatan, terletak antara rantau ultraviolet yang berhampiran dan melampau.

26 – Saintis telah membangunkan Indeks UV yang dapat membantu melindungi diri dari gelombang ultraviolet ini berbahaya.

27-UV light juga adalah alat yang penting dalam lapisan nipis PAH (TLC), satu proses yang digunakan oleh ahli kimia untuk mengenal pasti komponen dalam campuran.

28-Banyak polimer yang digunakan dalam produk pengguna akan miskin dengan cahaya UV dan memerlukan penambahan stabilisers UV untuk menghalang serangan.

29 – Polimer yang terdedah kepada cahaya UV akan mengoksidakan sekali gus meningkatkan tenaga permukaan polimer.

30-Cystine, methionine dan aromatik amino asid boleh dimusnahkan dengan cahaya UV.

31-Ultraviolet peringkat adalah lebih 1,000 kali lebih tinggi pada khatulistiwa daripada di kawasan kutub supaya ia adalah dianggapkan bahawa hidupan marin di khatulistiwa adalah jauh lebih baik disesuaikan dengan tinggi alam sekitar UV cahaya daripada organisma-organisma di kawasan kutub.

32-Apple jus atau cider dilayan dengan cahaya UV untuk mengurangkan tahap mikrob patogen.

33-UV light boleh digunakan untuk pasteurise jus buah-buahan oleh mengalir jus ke atas sumber cahaya ultraviolet intensiti yang tinggi.

34-UV light telah terbukti selama beberapa dekad bagi berkesan membersihkan udara, permukaan dan air.

35-UV light boleh memusnahkan banyak jenis virus, acuan dan bakteria.

36-Ultraviolet radiasi digunakan dalam beberapa makanan proses untuk mengeluarkan mikroorganisma yang tidak diingini.

37-Banyak buah-buahan, bunga dan biji menonjol lebih kuat dari latar belakang dalam gelombang ultraviolet berbanding visi warna manusia.

38-Banyak burung mempunyai corak bulu mereka yang dapat dilihat pada panjang gelombang yang biasa tetapi diperhatikan dalam ultraviolet dan air kencing dan rembesan lain beberapa haiwan, termasuk anjing, kucing dan manusia, adalah lebih mudah untuk mengesan dengan ultraviolet.

39 – Kencing banyak spesies rodensia amat mencerminkan cahaya ultraviolet.

Cahaya 40 ultraviolet dijana terutamanya oleh Panas, muda bintang besar-besaran.

41 – Matahari mengeluarkan radiasi ultraviolet dalam Kumpulan UVA UVB dan UVC, tetapi kerana penyerapan dalam lapisan ozon di atmosfera, 99% daripada sinaran ultraviolet yang mencapai permukaan bumi adalah UVA.

42 – Kelembapan boleh meningkatkan kesan cahaya UV.

Penyerap cahaya 43 ultraviolet (UVAs) adalah molekul yang digunakan dalam bahan-bahan organik (polimer, Cat, dan sebagainya).

44-Ultraviolet perangkap digunakan untuk menghapuskan serangga Terbang kecil yang pelbagai.

45 – Lampu Ultraviolet digunakan untuk mensterilkan hiasi dan alat-alat yang digunakan di makmal biologi dan kemudahan perubatan.

46-UV lampu telah dipasang di beberapa bahagian dunia di tandas awam dan pengangkutan awam, bagi tujuan menghalang penyalahgunaan dadah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *