4 Tips untuk pergerakan usus yang sihat yang akan mengoptimumkan aktiviti harian anda

4 Tips untuk pergerakan usus yang sihat yang akan mengoptimumkan aktiviti harian anda

Pergerakan usus anda akan petunjuk yang sangat baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Kerana makanan menyediakan bahan api untuk pengeluaran tenaga, ia mengikut saluran gastrousus yang berfungsi sepenuhnya adalah amat penting. Anda perut, usus dan hati perlu berada dalam tiptop berfungsi untuk melakukan kerja mereka yang mengeluarkan, memproses dan menyerap nutrien dari makanan anda.

Proses
Makanan kerana ia dimakan bukanlah dalam keadaan untuk membekalkan tenaga kepada badan. Mula-mula ia mesti dipecahkan kepada zarah-zarah cukup kecil untuk merentasi membran plasma sel-sel anda. Enzim yang dikilangkan di dalam usus kecil, digabungkan dengan enzim pankreas dan hempedu dari hati, membantu mencernakan makanan protein, karbohidrat dan lemak. Campuran yang diserap melalui dinding usus dan dibawa ke dalam hati, di mana ia lebih dimetabolismakan dan disediakan sebagai satu sumber tenaga.

Usus besar
Usus besar, yang memproses sisa dari prosedur ini, adalah menjadi tuan rumah kepada “baik” flora usus dibahagikan tersebut sebagai acidophilus yang dapat memindahkan segala-galanya ke rektum, merangsang membuang air besar.

Kepentingan pergerakan usus yang biasa
Buang pagi yang lengkap dan memuaskan adalah penting bagi tahap tenaga optimum. Usus yang lembap mencipta satu badan yang lembap, manakala fungsi usus besar optimum menghalang pembentukan toksik dan memastikan tenaga dan kecergasan.

SISTEM PENGHADAMAN ini menggunakan 60-80% daripada tenaga badan
Bayangkanlah: 60-80% daripada tenaga badan digunakan pada sistem penghadaman. Sistem yang tinggal di dalam tubuh, sistem imun, pernafasan, reproduktif, kardiovaskular, saraf dan otot berkongsi hanya 20-40% daripada jumlah tenaga anda. Jadi rasa apa yang berlaku apabila satu atau lebih sistem ini dicabar? Badan anda “merompak” tenaga dari sistem penghadaman.
Ini adalah mengapa cabaran penghadaman sering petunjuk pertama bahawa mungkin ada masalah pada sistem yang lain.
Senak, pedih ulu hati, refluks asid, gas, ketagihan makanan, kembung dan masalah penghadaman lain boleh menunjukkan punca yang di tempat lain sama sekali.
Apabila badan “mencuri” tenaga daripada sistem penghadaman, ia tidak boleh mengimbangkan asid perut atau menghasilkan enzim yang mencukupi bagi operasi yang lancar. Ramai yang tidak menyedari sambungan ini antara sistem penghadaman dan sistem badan.

Bentuk dan saiz
Seperti yang kita sebutkan lebih awal, pergerakan usus anda akan petunjuk yang sangat baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Jika anda mempunyai pergerakan kecil, bersaiz marmar, sebagai contoh, yang boleh bermakna anda mengalami dehidrasi. Pergerakan usus memerlukan air yang mencukupi, and. minyak air yang mencukupi dan pelawas menghasilkan lembut tetapi membentuk gerakan usus, tentang saiz dan bentuk buah pisang yang kecil. Minyak (minyak zaitun adalah sesuai kerana ia membantu badan dalam cara-cara lain, terlalu) aids dengan kekerapan dan membantu mengelakkan sembelit.

4 Tips untuk pergerakan usus yang sihat yang akan mengoptimumkan aktiviti harian anda
Walaupun ia adalah di luar skop artikel ini untuk pergi ke dalam makanan tertentu yang baik untuk makan untuk fungsi usus yang optimum, berikut adalah tiga perkara yang anda perlu mengambil setiap hari untuk memastikan pergerakan biasa.

Air 1 – lapan hingga sepuluh gelas sehari
2 Fiber – produk gandum, bijirin bran
3 Minyak minyak-zaitun pada salad
4 Pagi buang

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *