4 Soalan untuk tanya diri anda sebelum meminjam pinjaman peribadi

4 Soalan untuk tanya diri anda sebelum meminjam pinjaman peribadi

Bagi ramai orang, pinjaman peribadi seolah-olah menjadi pilihan yang lebih menarik daripada bentuk-bentuk lain di kredit. Kerana, ini disediakan tanpa memberikan jika mudah didapati mana-mana sekuriti dan Adakah anda mempunyai aliran pendapatan yang layak. Kerana pinjaman ini dipanggil sebagai guna pinjaman, mereka boleh membantu anda melakukan perkara-perkara yang banyak – membeli kereta, ubahsuai rumah, percutian cuti atau membayar untuk barangan keperluan isi rumah.

Jadi, jika anda adalah salah satu antara mereka berfikir untuk meminjam pinjaman peribadi bagi mana-mana keperluan peribadi anda, tanya diri anda soalan-soalan sebelum anda tergesa-gesa untuk mengambil hutang.

1. Untuk apa aku meminjam Wang?

Inilah soalan pertama yang anda perlu tanya diri anda. Memikirkan sama ada anda akan meminjam wang untuk memenuhi keperluan anda atau memenuhi kehendak anda. Perlu adalah sesuatu yang anda mesti mempunyai (ia adalah satu paksaan) dan mahu sesuatu yang anda inginkan. Berikut adalah beberapa contoh yang membantu anda memahami perbezaan antara keperluan dan kemahuan.

Sebahagian daripada perbelanjaan-perbelanjaan di bawah keperluan ialah:

• Perubatan kecemasan
Yuran kemasukan • kanak-kanak
• Perbelanjaan perkahwinan

Sebahagian daripada perbelanjaan-perbelanjaan di bawah mahu ialah:

• Pembelian pengguna durables
• Pembiayaan percutian holiday
• Membeli sebuah rumah, kereta mewah dan sebagainya.

Setelah memahami apa yang anda akan meminjam Wang, tanya diri anda soalan seterusnya.

2. Adakah pinjaman merupakan pilihan yang terbaik?

Terdapat banyak cara untuk mendapatkan apa yang anda mahu tanpa meminjam wang. Jika ianya ‘mahu’, anda boleh simpan dan beli kemudian. Ia adalah lebih baik untuk membeli perkara-perkara yang anda ingin hanya selepas ketidakhadiran atau simpan jumlah yang diperlukan.

Dalam kes jika ia adalah ‘perlu’, ada apa-apa yang buruk untuk meminjam pinjaman peribadi. Walau bagaimanapun, anda perlu pastikan bahawa anda akan membayar tepat pada masanya. Sekarang, jika anda telah memutuskan untuk meminjam Wang, maka anda harus tanya diri anda soalan ketiga.

3. Saya mampu pembayaran balik?

Inilah bahagian yang penting untuk anda membuat keputusan tentang meminjam wang. Kadar faedah yang tinggi, yuran, caj boleh membuat pinjaman peribadi anda lebih mahal, terutama jika anda meminjam lebih daripada apa yang anda mampu.

Jadi, anda perlu memahami sama ada anda mampu balik atau tidak. Semak dengan bajet anda, samada anda boleh terus memperuntukkan beberapa jumlah wang untuk membayar EMIs atau tidak. Melihat di mana boleh anda mengurangkan kos dan menghasilkan lebihan untuk pembayaran balik. Kini, soalan berdasarkan cabaran-cabaran yang anda perlu hadapi selepas mengambil pinjaman peribadi.

4. Adakah ini masa yang sesuai untuk meminjam Wang?

Selepas membuat pasti bahawa anda boleh membuat pembayaran balik, berfikir tentang apa-apa perubahan yang mungkin menjejaskan akaun simpanan atau pelan pelaburan. Juga, pastikan pandangan anda jaminan pekerjaan, isu-isu kesihatan & jumlah komitmen kewangan lain. Sekiranya anda meminjam untuk membeli perkara-perkara hutang, semak sama ada anda mempunyai simpanan yang cukup untuk kecemasan sebelum anda meminjam. Tetapi jika anda berfikir bahawa mengambil pinjaman sekarang boleh risiko tanggungjawab anda yang lain, maka ia adalah lebih baik untuk menyimpan sekarang dan meminjam kemudian.

Terbaik dinasihatkan untuk mengambil pinjaman peribadi hanya untuk kecemasan. Ini adalah kerana, berbanding jenis pinjaman yang lain, pinjaman peribadi biasanya mempunyai kadar faedah yang tinggi dan ia akan menjadi bodoh pihak anda untuk mengambil beban tambahan kewangan ini untuk hal-hal yang kurang penting dan berlebihan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *