4 Ancaman yang sama untuk kesuburan lelaki

4 Ancaman yang sama untuk kesuburan lelaki

Kedua-dua lelaki dan wanita perlu sihat untuk melahirkan kanak-kanak. Apabila pasangan yang tidak dapat hamil seorang kanak-kanak dalam jangka masa satu tahun, mereka mungkin mengalami masalah kemandulan. Mengikut kajian, kemandulan mempengaruhi 10% (atau kira-kira 6.1 juta) Amerika dalam usia reproduktif. Bertentangan dengan mitos, kemandulan bukanlah “masalah wanita.” Satu pertiga daripada kes-kes (kira-kira 35%) sebenarnya adalah disebabkan oleh kemandulan lelaki.
Kemandulan di kalangan lelaki mungkin disebabkan oleh banyak faktor-faktor seperti kiraan sperma yang rendah (atau apa-apa pada semua), masalah ejakulasi atau sperma “luar biasa”, yang dikatakan rosak dan mempunyai jangka hayat yang pendek.

1. Secara umumnya, kesuburan anda adalah berdasarkan kepada kesihatan umum anda. Jika anda hidup gaya hidup yang sihat, terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa sperma anda juga akan menjadi sihat. Terdapat beberapa ancaman yang boleh menjejaskan kesuburan lelaki. Nikotin, alkohol dan ubat-ubatan (contohnya, ganja dan kokain) adalah bahagian atas senarai. Mengikut kajian, merokok secara drastik mengurangkan bilangan sperma dan keseluruhan kesihatan sel-sel sperma.
2. Miskin diet (seimbang) juga boleh menyumbang kepada ketidaksuburan lelaki, termasuk kekurangan vitamin C dan zink dalam diet anda. Sesetengah penyakit (misalnya, batuk kering, demam, anemia dan beguk pada dewasa) dan jangkitan adalah juga disyaki. Ini adalah jangkitan sistem reproduktif seperti epididymitis, orchitis, dan radang. Sesetengah penyakit jangkitan seks seperti chlamydia atau dulan juga kerosakan saluran-saluran spermatic. Anda juga risiko pemancar penyakit anda kepada rakan anda yang menyebabkan dia menjadi subur.
3. Sesetengah ubat-ubatan juga dipercayai menjadi punca-punca ketidaksuburan lelaki. Ini termasuk kanser-merawat ejen (contohnya, chemotheraphy), ubat-ubatan anti-kulat (ketoconazole), antidiarrheal dadah (sulfasalazine), Azulfidine (sejenis ubat yang digunakan untuk merawat kolitis) dan beberapa Kumpulan antibiotik (nitrofurans dan macrolides). Begitu juga, penggunaan steroid anabolik juga dikenali untuk menyebabkan pengecutan testicular dan kemandulan.
4. Ancaman terhadap kesuburan lelaki juga termasuk kekurangan testosteron, trauma atau kecederaan, testosterone, keabnormalan struktur atau tersumbat dalam vas deferens dan varicocele, pembuluh darah vena di testicle yang menghasilkan terlalu banyak haba yang kemudaratan dan berpotensi membunuh sperma.

Beberapa juga disambungkan kepada gaya hidup anda, seperti tekanan berlebihan, senaman terlalu kuat (boleh mengurangkan bilangan sperma anda dengan menghasilkan tahap hormon steroid yang dalam, yang mengurangkan jumlah testosteron dalam tubuh yang lebih tinggi), Seluar dalam yang ketat atau jogging Seluar, Tab Mandi Panas, Sauna, atau apa-apa yang menimbulkan suhu kerandut anda, termasuk kenderaan yang terlampau panas dan persekitaran kerja yang panas dan terdedah kepada bahaya alam sekitar seperti racun makhluk perosak, plumbum, Cat, merkuri, benzene, boron, radiasi (x-ray), bahan-bahan radioaktif dan logam berat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *