30 minit setiap hari senaman aerobik

30 minit setiap hari senaman aerobik

Aktiviti fizikal adalah apa-apa jua yang mendapat badan anda bergerak semasa aktiviti aerobik atau “kardio” mendapatkan itu senaman yang membawa anda sukar bernafas dan jantung anda sihat dengan lebih cepat. Dari menolak seorang pemotong rumput, mengambil kelas tarian, untuk berbasikal ke kedai – semua jenis aktiviti yang dikira sebagai aktiviti fizikal dan menghasilkan manfaat kesihatan seberapa lama yang anda lakukan mereka pada intensiti yang sederhana atau bersungguh-sungguh untuk sekurang-kurangnya 10 minit setiap kali.

Untuk lebih banyak latihan dan aktiviti-aktiviti termasuk latihan, Baca majalah kesihatan dan Kecergasan, kesihatan wanita, bentuk, Kecergasan, Kesihatan, diri dan Kesihatan lelaki majalah.

Faedah-faedah kesihatan yang berkaitan dengan senaman aerobik adalah banyak. Senaman aerobik memberi kesan kepada aliran anda jantung, paru-paru dan darah. Semasa senaman aerobik, anda berulang kali menggerakkan otot-otot yang besar di lengan, kaki dan pinggang anda. Pernafasan menjadi lebih cepat dan lebih mendalam, yang memaksimumkan jumlah oksigen di dalam darah. Hati yang akan mengalahkan lebih cepat, yang meningkatkan aliran darah ke otot-otot dan kembali ke paru-paru. Saluran darah kecil akan memperluaskan untuk menyampaikan lebih banyak oksigen kepada otot-otot anda dan membawa produk sisa. Badan melepaskan Endorfin, yang jadi ubat penahan sakit yang membuat anda merasa baik.

Tidak kira usia, berat badan atau kebolehan olahraga, senaman aerobik adalah baik untuk badan anda. Badan anda akan menyesuaikan diri dengan senaman aerobik yang kerap dan mendapat lebih kukuh dan lebih berupaya. Latihan aerobik boleh membantu anda berasa lebih baik dan menikmati kehidupan untuk fullest dalam banyak cara:

• Mengurangkan risiko kesihatan seperti obesiti, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, jenis kencing manis, angin ahmar dan beberapa jenis kanser.
• Mengekalkan berat badan sihat dengan mengekalkan lebihan pound.
• Memperkasakan sistem imun anda dan wad dari penyakit-penyakit virus seperti selesema dan selesema biasa.
• Mengekalkan arteri yang jelas dan sihat dengan meningkatkan kepekatan high-density lipoprotein atau kolesterol “baik” dan mengurangkan kepekatan low-density lipoprotein atau kolesterol “buruk” dalam darah.
• Membuat hati anda kuat; hati yang lebih kuat tidak perlu mengalahkan secepat dan pam darah dengan lebih cekap, yang meningkatkan aliran darah ke seluruh bahagian badan anda.
• Merupakan sejenis penggalak semulajadi moral: senaman aerobik reda gloominess kemurungan dan mengurangkan ketegangan yang berkaitan dengan kebimbangan dan menggalakkan bersantai.
• Meningkatkan stamina dalam jangka masa panjang dan mengurangkan keletihan.
• Membuat penuaan lebih mudah: senaman aerobik mengekalkan otot kuat, yang boleh membantu anda mengekalkan pergerakan seperti yang anda umur. Senaman aerobik juga mengekalkan fikiran tajam. Menurut penyelidik klinik Mayo, sekurang-kurangnya 30 minit senaman jenis aerobik 3 hari seminggu boleh mengurangkan kognitif penurunan dewasa yang lebih tua.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *